Az étteremtulajdonosok űzték a szakácsokat külföldre?

A Chef&Pincér magazin Pesti Istvánnal beszélgetett új, vidéki törekvéseiről, és a szakács szakma mai helyzetéről. Az ő nyilatkozata mellett a saját nézőpontunkról is olvashattok.

pestiistvannyit.jpg

Pesti István pályáját részletesen nem kell bemutatni, hiszen közel 30 éve a minőségi, újító konyha nagykövete hazánkban. Hungária szálló, Cyrano, Babel, Tanti, csak hogy néhány konyhát említsünk meg. Most pedig Tatán, a vidéki vendéglátást szeretné átformálni a Platánban. 

Az már a vendéglátással ritkán foglalkozó olvasóknak is teljesen egyértelmű, hogy itthon a gasztro szakma szakemberhiánnyal küzd. Mindenki külföldön próbálkozik, ahol a fizetések kétszer-háromszor magasabbak, mint itthon. De ez csak a jéghegy csúcsa. Vegyük most górcső alá a szakácsokat. 

Itthon, ahogy Pesti István nyilatkozatában is olvashatjuk, jónéhány éve a szakács szakma nem volt sem menő, sem jólfizető szakma. A legtöbben keveset kerestek, akár bejelentés nélkül. Akkoriban sorban álltak a jobb éttermek előtt azok, akik tanulni, fejlődni szerettek volna. Az sem volt kérdés, hogy egy szakmailag kihívást jelentő hely mellett döntenek, még akkor is, ha a fizetésből a napi 12-14 óra mellett alig lehet megélni. 

...azt mondták, hogy ha nem tetszik, ­akkor van a helyedre könnyedén más. Sajnos ezt itt rontották el az étteremtulajdonosok, és most isszák a levét. Én mindig elmondom nekik, hogy ezt ők szúrták el, és maguknak köszönhetik az egészet, de séfként én is megszenvedem, mert én sem találok magam mellé embert.

2-centre-700x466.jpg

Ma már persze mindenki szívesen adna több pénzt a minőségi munkáért, de a külföldi körülményekkel - és nem csak a fizetésről beszélünk - nehezen lehet felvenni a versenyt. Ha valaki választhat, hogy itthon vagy külföldön vállaljon el egy munkát, valószínűleg az esetek kilencven százalékában külföldet választja az illető, még akkor is, ha családot hátra kell hagynia egy biztosabb, kiszámíthatóbb megélhetés reményében. Arról nem beszélve, hogy míg itthon a szakács sok helyen egy "melós", külföldön igazi megbecsült szakemberként tekintenek rá a legtöbb helyen. Itthon pedig ezt kihasználva azok is komoly helyekre kerülhetnek be komoly pénzekért, akik nem értenek a szakmához. Ezzel tovább rombolva a színvonalat. 

Úgy vélem, hogy a szakácsok megítélését régebben rontották el, aminek a következménye az lett, hogy mindenki elment. Ha tíz éve megbecsültük volna a szakácsokat, akkor most nem ment volna ki mindenki külföldre dolgozni, és nem keresnénk a szakembereket. Még aki csak fél szak­ember, az is irreális pénzt kér el a munkájáért, és így kell megoldanunk a napi munkánkat.

A kereslet-kínálat elvén azonban ma már az is, aki képzetlen vagy pályakezdő, magas pénzeket kér el, és ma már a szakácsok válogatnak, nem pedig az éttermek. Kapkodnak egy-egy ígéretes munkaerő után, hogy a konyha minőségét fent tudják tartani. Ígérnek kiemelkedő béreket, fantasztikus körülményeket, de még így is gyakran előfordul, hogy ebből sokszor a fele sem valósul meg. 

Ezért a tulajdonosoknak is mindenképpen szemléletet kell váltani és időt, energiát és pénzt fektetni abba, hogy olyan új generációt neveljenek ki, akár saját maguk, akik büszkén, magabiztosan gyakorolják ezt a szép szakmát. 

Pesti szerint a vendéglátásban ez az igazán fontos:

 A legfontosabb, hogy egy-egy hely mögött álló embereknek legyen határozott elképzelésük, stílusuk, és a vendégekre nyitott minőségi értékrendjük, amit képviselni tudnak. Minőség nélkül ugyanis nincs előrelépés. Én pedig úgy látom, hogy itt a vendéglátásban mindig pont az hiányzik, ami a nevéből következik, hogy vendégül lássunk valakit. Ez ugyanis több annál, hogy leülnek nálunk, esznek és fizetnek. Ehelyett tényleg gondoskodnunk kell róluk, és próbálnunk kell valami élményt adni az ittlétüknek.

Erre kell nevelni az új generációt!

Pesti új törekvéseiről itt olvashattok tovább.

Követsz minket már a Facebookon? Még nem? Akkor katt ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr5811754089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gizmo26666 2016.10.01. 23:23:32

Ne viccelődjünk már azzal hogy szakember az, aki megsüti a rántott sajtot meg a sültkumplit.

2016.10.01. 23:33:02

"..azt mondták, hogy ha nem tetszik, ­akkor van a helyedre könnyedén más. Sajnos ezt itt rontották el az étteremtulajdonosok, és most isszák a levét. "

Itt rontotta el az egész - tisztelete a kb 10% kivételnek - KKV-szektor, mert mindenhol ez volt a duma.
Ennyike.

Vén motoros 2016.10.01. 23:45:36

@gizmo26666: Te most direkt trollkodsz? Már 5 Michelin csillagos éttermünk van, meg vagy 2-3 tucatnyi szakácssipkás. Gondolod, az ott dolgozó emberek rántott sajtot meg sültkrumplit sütnek? Egy igazán jó chef-nek már idehaza is millió közeli havi nettója van, külföldön meg ennek az X-szerese.
Mellesleg: sültkrumpli: az a sajnálatos, hogy 10 szakács közül 12 nem tud jó sültkrumplit sütni... (Itt nem nyilván az előbbiekben említett urakra gondoltam.)

Karipapa01 2016.10.02. 00:28:16

@gizmo26666: Ha az nem szakember, akkor süsd meg magadnak, hiszen te sem vagy.

zenitoo 2016.10.02. 02:28:12

Most minden a szakácsokra van kihegyezve,mert ők azok a szakemberek akiknek a szolgáltatásait legsűrűbben igénybe vesszük.
De nagyot fogunk nézni,ha majd egyszer a fürdőszobát kell felújítanunk,vagy évek múlva beázna a tetőnk. Nincs itthon már egy jó burkoló,tetőfedő,bádogos sem. Csak az ő hiányuk egyelőre még keveseknek szúr szemet.

Buchhalter 2016.10.02. 06:02:33

@zenitoo: én vízszerelőt és asztalost se találtam egy könnyen.Sőt, aki jött vízszerelő( 60 körüli nyugdíjas fószer) nem sokat ért és még jól meg is vágott.

lobster thermidor 2016.10.02. 06:52:57

Menő Michelin csillagos éttermek, és az egekbe hype-olt mesterszakácsok nélkül még csak-csak meglennénk valahogy, de orvosok, és ápolók nélkül már sokkal kevésbé. Attól tartok, hogy ez a kérdés csak egy igen szűk réteg problémája, vannak ennél fontosabb kérdések is.

01234567 2016.10.02. 07:16:30

Az egész magyar vendéglátás (tisztelet egy-két kivételnek) egy rakat sz.r. Ha nem lenne ez az "olcsó" turizmus ami ideönti a külföldi alsó középosztályt és attól lefele, a magyar vendéglátás, idegenforgalom és szórakoztatás a maga alacsonyra süllyedt nívójával a p.csában lenne, bár sokszor komoly feladat nekik eme fentebbi réteg relatíve igénytelenségének kiszolgálása is. A miért és a hogyan pedig a szokásos. A gyökerek a 90-es évekre tehetőek, eredője a rendszerváltás nevű hazugság amikor szinte az egész magyar vendéglátás (is pl.) pénzmosó bűnözők, törtető sudribunkók, hirtelen gazdagodott kultúra nélküli tolvajok kezébe került. Erre még jött az állam által mesterségesen gerjesztett és fenntartott munkanélküliség, az előző rendszer igen is magas színvonalú szakemberképzésének szétverése, a munkavállalók megaláztatásuk és kizsigerelésük következtében kialakuló perspektívátlanság okozta közönye, a hivatástudat kiölése, kihalása. Így jár egy ország amelyikben a tajparaszt bunkók nyernek teret és kerülnek felülre. És nem csak a vendéglátásban.

val 2016.10.02. 07:29:44

"Még aki csak fél szak­ember, az is irreális pénzt kér el a munkájáért"

Mennyi az az irreális pénz?

"Ezért a tulajdonosoknak is mindenképpen szemléletet kell váltani és időt, energiát és pénzt fektetni abba, hogy olyan új generációt neveljenek ki, akár saját maguk, akik büszkén, magabiztosan gyakorolják ezt a szép szakmát. "

Majd intéznek bevándorlókat - mint halljuk mostanában. Aztán szépen visszatolják az egészet megint a bérrabszolgaság szintjére.

totopad 2016.10.02. 08:48:02

Szerintem az itt leírtak a legtöbb szektorban igazak! A lesz más helyetted miatt nagyon-nagyon sokan mentek külföldre. Nincs megbecsülés, nincs értéke a munkának, -ez nem csak fizetésben mérhető-, nincs benne sikerélmény. Én szolgáltatói, kereskedelmi szektorban dolgoztam otthon és ugyanezt tapasztaltam benne. 100-130.000 Ft.-ért cserébe kidolgoztatták a beled és be kellett fognod a szád, mert volt helyetted más, akit az utcáról felvettek. Most ugyanilyen munkával külföldön a 3,5 szeresét keresem a hazai utolsó fizetésemnek, viszont megbecsülnek. Napi 7 órában évi 4 hét fizetett szabival! Nagyon-nagy változásnak kell történnie ahhoz otthon, hogy hazamenjek.

Tiszteltetem Brüsszelet 2016.10.02. 09:25:41

A jó éttermekben nincs otthon se semmi gond, nem is volt. Michhelin csillag egész közép európában nincs annyi összesen mint Mo-n.

Ahol lehet 1500-2000ért kajálni, na ott lesz gond. Eddig a kaják 1/3-a volt mirelit az ilyen helyeken, mostantól 2/3-a lesz.

Fülig José 2016.10.02. 09:37:48

@totopad: még ne vedd meg a jegyet, szerintem...semmi sem fog változni, már jó irányba. rosszabb mindíg lehet.. amíg a cégtulaj / fővezér elteszi a többcsilliót havonta, de a melósnak nem tud kifizetni egy tisztességes bért ( " sajnos nem megy jól a cég, brühühü") és teszi ezt az adóhivatal közreműködésével (!!) addíg nincs miről beszélni. munkaerőhiány?! lóf@szt! még mindíg rabszolgákat keresnek!

Veszélyes vagy, Vasquez! 2016.10.02. 09:51:17

@01234567: "törtető sudribunkók"
Ezt meg tudom erősíteni, és bizony nem csak a vendéglátás szenved tőlük.

2016.10.02. 09:52:26

Én nem látom katasztrófának, hogy elmennek azok, akikbe eddig a vendéglátós vállalkozók a cipőjüket törölték. Ismertem magyarországi szakácsokat, pincéreket, recepciósokat, elképesztő hajtásban éltek, feketén alkalmazva vagy 4 órára bejelentve okosba, de 12 órát ledolgozva, szabadnap nincs, ha ugatsz holnap már nem kell jönni.

Van az a pár Michelin-csillagos hely, de az ország vendéglátása ennél picit több.

Kezdjük ott, hogy Ausztriában, Németországban a munkaidőnek van eleje és vége. Mert ha napi 12-16 órában hajtanák a külföldi vendégmunkást, akkor a helyi munkavállaló, szakszervezet jelentené fel a céget, mert ezzel kiszorítják a piacról a helyi melóst.

A magyar vendéglátás világszinten nem olyan rossz, ahogy azt láttatni akarják, külföldi ismerőseim szerint nagyon olcsó és finom az éttermi étel. Azt nem tudják, hogy milyen kapcarongyként kezelt alkalmazottak dolgoznak a háttérben.

A magyar tulajdonosok egy nyár alatt akartak meggazdagodni, most majd egy nyári szezon alatt húz el minden alkalmazottuk nyugatra.

Volt olyan vidéki, helyben elég menő étterem, ahova egy időben jártam, amikor még Magyarországon éltem, ahol egyszerre mondott fel minden alkalmazott és mentek kollektíve Angliába. Gondolom ez ma sincs másként, jön egy friss szakács, 1-2 évig tűri a szopást, majd elege lesz és lelép külföldre.

Olyan se nagyon van nyugaton, hogy egy több 100+ férőhelyes étterembe egy szakácsot vesznek fel, aztán oldja meg, ahogy tudja, amikor beözönlik két német turistacsoport. Egyszerűen a magyar munkaerő nem tud olyan olcsó lenni, hogy a vállalkozó ne akarjon spórolni rajta és itt jön az, ami miatt sokan lelépnek, a 12-16 órázás, okosba' 4 órára bejelentés, nincsszabadnap...

Szálló monitorok (törölt) 2016.10.02. 10:00:51

Csodálkoznak?

Évtizedek óta nevetséges összegért, nem vagy csak részben bejelentve dolgozik. A tulaj örökké sír, hogy neki így is alig éri meg az étterem működtetése, tulajdonképpen már csak emberbaráti szeretetből működteti. De azért évente leesik egy-egy új ház, városi terepjáró, borospince, stb... Ezzel nem is lenne gond, ha megfizetné az embereket. De nem fizeti, csak belehazudja a képedbe, hogy mennyire nincs neki pénze.

Ha bármi panasza van az illetőnek, akkor arra az a válasz, hogy ha nem tetszik, el lehet menni. Nem kell itt dolgozni, van a helyedre 10 másik. Hát elmentek...

Arra is emlékszem, hogy 2005-2006 táján még úgy beszéltek a most munkaerőhiány miatt picsogó vállalkozók, hogy pontosan annyit kapsz, amennyit érdemelsz, egyébként is fingod nincs a munkaerőpiacról. Ez a kapitalizmus!

Tessék. Ez is a kapitalizmus :)

Buchhalter 2016.10.02. 10:09:36

@val: ez az irreális pénz engem is érdekelne.Szakács haver 10 éve van szakmában ,nyelvet nem beszél,de azt tapasztalata,hogy 200 nettó felett már szájhúzás van és 4 órás bejelentés.Egyszer szóvá tette ezt egy főnöknek ,hogy a 4 órás minimálra lófasz nyugdíjat fog kapni,erre a válasz : nem éri azt meg senki.Srác közölte vele,hogy megszeretné és pár hét múlva tovább állt.Akkor jött a könyörgés.hogy majd bejelenti 8 órába ha a forgalom duplázódik.Haver beszólt és tovább állt.Jó pár helyen volt interjún ,de a legtöbb vendéglátós minimálbérre akar bejelenteni és zsebbe adnak 200-220 nettót,kaját kapsz(milyen nagylelkűek!) és ezért lehúz napi 12-14 órát.És pesti bérezésről beszélünk.De az országban számtalan ágazatban ez van.Én is elmegyek könyvelőirodába max annyi a változó,hogy engem nagy kegyesen bejelent 8 órás diplomás minimálra(129 000 Ft),de ott is simán 10-12 órákat dolgozol.

pamut 2016.10.02. 10:10:39

Visszaütött a magyar mentalitás: kizsákmányolni a munkaerőt, nem embernek nézni az embert, élősködni, nyerészkedni másokon. Nem csak a vendéglátásban mindenhol. naná hogy húz el aki tud mint a vadlibák. Most meg megy a sírás hogy már nem lehet kihasználni, csicskáztatni a magyart.

Nagyon szomorú látlelet ám ez a magyarokról. Csak akkor nézik embernek az embert ha rá vannak kényszerítve.

Larry Silverstein 2016.10.02. 10:12:09

@karandash: nem tudom most mi a helyzet a dologgal, én még jó 10 éve diákként pincérkedtem a balcsin és az horror volt (nekünk úrigyerekeknek), igazi maffiafőnökkel az étterem élén, kövér 50es szőke plázapicsa s merci ahogy kell...

de a szakácsok, fizetőpincérek (akik profik voltak, nem idénymelósok mint mi) már akkor is kerestek 300at lazán (na jó nem lazán hanem kutyakemény hajtással), több mint 10 éve, persze mindenki minimálbéres volt papíron, de ez külföldön is így megy (csehországban legalábbbis)

pamut 2016.10.02. 10:14:06

@Buchhalter:
"lófasz nyugdíjat fog kapni,erre a válasz : nem éri azt meg senki"
Szemét cinikus válasz, én ott köptem volna arcon a főnököt.
De az is tény hogy igaz, még ha nem is jogos erre hivatkozva szívatni valakit.

Sőt, még az jár rosszabbul aki megéri, mert a nyugdíjrendszer gyönyörűen össze fog omlani (a magánrendszert sikeresen "megvédte" a fidesz, azóta az nincs), szóval jön majd az éhezők viadala, nyugdíjasokkal a főszerepben.

Larry Silverstein 2016.10.02. 10:15:09

@Buchhalter: Hát a balcsin egy közepes színvonalú étteremben több mint 10 éve többet keresett mindenki szezonban

szóval a nettó 200 vagy kamu, vagy a haverodat nagyon átqrták

Visceroid 2016.10.02. 10:31:20

@gizmo26666: Ezt mondd majd egyszer egy szakácsnak, aki a te kajádat csinálja! :)

01234567 2016.10.02. 10:40:22

@pamut: Általánosítasz. Helytelenül. Nem a magyarok általában ilyenek, hanem az a gazdasági környezet, amiben működni kell, az abban dívó kontraszelekció amit tudatosan a politikai hatalom teremt az ilyen embereket hozza helyzetben, azok tudnak érvényesülni benne, mert aki nem olyan az versenyképességileg halálra van ítélve (az egy másik dolog hogy egy ilyen versenyhelyzet meg a rendszert magát öli meg hosszú távon), azok elmennek innen vagy már tönkre mentek, egy-két szerencsés kivételtől eltekintve, akikkel viszont a hatalom kiragadva példálódzhat ezzel is a rendszert erősítve, de nem kompenzálva a rendszer csődjéhez vezető annak tarthatatlan működési mechanizmusát. Egyszerűen: Nálunk a 80-as évek legvégén keletkezett egy hatalmi vákum, amit a mindig jelenlévő bármilyen ideológia seggét nyalni tudó elvtelen karrieristák, ahogy évszázad óta mindig betöltöttek gyorsan, csak és ők megteremthették a saját világukat, mint mindig, csak sajnos most kedvező környezetbe kerültek, és nem kényszerítette őket semmi konszolidációra, mint pl a kommunizmust 56, vagy Horthyt a gazdasági kényszerek és a geopolitikai kényszerek a 20-as években (Horthy azért is érdekes mert ahogy a ezek a kényszerek a 30-as évek végére meglazultak rögtön tragédiába vezette az országot) sajnos ezeket a mostani taknyokat (tök mindegy SZDSZ,MDF, Fidesz, MSZP..stb..) semmi nem kényszerítette 20 évig semmire. Talán ha szét nem hullik akkor az egyesült Európa törvényszerűségei előbb-utóbb. Lásd pl.munkaerő vándorlás. Mert ezek maguktól...tetvek..lásd a legújabb ukrán vendégmunkás ötletet...

Buchhalter 2016.10.02. 11:02:08

@Larry Silverstein: szerintem te vagy elszállva mint a győzelmi zászló!Ha igaz lenne amit mondanál (nettó 300 balcsin szakácsnak ,pincérnek) nem ment volna sírás a vendéglátosok részéről!Annyiért maradt volna ember talán.Pár hónapot kibírsz napi 12-14 órában ,de hosszabb távon egyszerűen felborulsz,nincs magánélet.Ha neked ez bejön hajrá!És nem kamu a nettó 200 Pesten!Ez tény!Járj már utána,létszike!Szerinted miért sírnak?Nagyon menő helyek 5 csillagos Hotelek adnak 300-t talán 400-t menő főszakácsnak.Pincér sehol sem kap nettó 300-t! Még borravalóval se jön össze annyi.Figyelj kicsi pubi facén most kérdeztem meg a pincérnő unokatesóm - Leroy kávézó Mom park Buda ! 4 órára bejelentve 12 órázik arra kap 180 nettót a jatt max 40 volt eddig.És ez Buda elit hely.Ja ,a borravalót le kell adni és a főnök dobja szét ,de nem az egészet! Szerintem téged kúrtak át agyilag 10 évvel ezzelőt a pincér haverjaid.Nagyot rizsázó emberek mindig voltak meg hiszékenykék is.

Buchhalter 2016.10.02. 11:13:12

@01234567: jól megírtad ,egyet értek veled,bár az ukránok tömeges jelenlétével nem számolok( nyelvi korlátok és azért a szakképesítésük elég tré) meg inkább Lengyelországba és a Csehekhez mennek szívesebben a nyelv hasonlóság miatt.

Lucifer Morningstar 2016.10.02. 11:19:10

@icipicicsipa:

A nyolcadik elemi elvégzése óta szinte minden évben hallottam a "ha nem tetszik el lehet menni dumát". Sajnos nem kevés már ezen évek száma, és van benne még az átkosból is néhány.
Ezt a szemléletet nem a rendszerváltás hozta, előtte is ugyanolyan seggfejek voltak a tanárok, vezetők...

01234567 2016.10.02. 11:26:01

@Buchhalter: Ismerősöm, aki közel van a tűzhöz azt állítja már két éve hozzák őket, eddig 2000 van bent, Észak-Kelet Magyarországon(ahol ugye rengeteg a munkahely amúgy....) és minimum ennek a tízszerese van tervbe véve egy-két éven belül a régióban. Mivel ezt nem én láttam nem tényként közlöm, de a manuszt ismerve ez több is mint pletyka.
A nyelvi korlátok meg államilag intézett vendégmunkás behozatalnál sosem korlát :D Van erre elég történelmi példa.

2016.10.02. 11:58:35

@Larry Silverstein: Csehország az kelet, perszehogy ott is okosba' oldják meg. Én is vendéglátóztam egy párszor diákként, meg ismertem sok vendéglátóst, alkalmazottat, vállalkozót is. A balatoni szezon ma már csak 4-6 hét, hiába keres meg az állandó munkaerő 300-at, ha azért dologik napi 14-15 órát, akkor az órabére már elég keskeny lesz. Ezzel szemben Ausztriában, az olasz Dél-Tirolban, Dél-Németországban teljes éves szezon van, tél és nyár, autóval is lenyomható távolság, ingyen szállás a munkavállalóknak és legális, órára elszámolt foglalkoztatás. Akinek kiszámítható munkahelyre van szüksége, az nem Magyarországon fog elhelyezkedni.
Egy magyar termálhotelben dolgozott egy egyetemista haver miután diplomázott és hirtelen nem talált más munkát, két idegennyelven látta el a recepciós munkakört, ezért minimálbért kapott. Szabadnap zéró, beteg nem lehetsz, a recepciósokat is rendszeresen befogták a konyhán kisegíteni. A magyar vendéglátásra egyébként is jellemző, hogy a munkavállalóra mindent rálőcsölnek, ami nyugaton két munkavállaló munkaköre, azt Magyarországon ráverik egyre.
A magasabb fizetés csak egy dolog, amiért nyugatra megy mindenki. A tervezhetőség, legális státus, szerződéses munkaidő betartása, emberi hangnem is sokat nyom a latba.

@Vén motoros: a vendéglátásban robotoló tízezreket nem vígasztalja, hogy az országban 10-15 séf jól keres.

Az is nagy igazság, hogy a vendéglátáshoz fizetőképes kereslet kell. Németországban naponta is betér az átlag ember étterembe enni, Magyarországon meg csak alkalmakkor. Amíg a Tesco májkrém a nép leggyakoribb étele, addig nem lesz jó vendéglátás se.

2016.10.02. 12:23:58

@01234567: @Buchhalter: Lengyelország, Csehország, de Németország is tele van ukránokkal. Egy részükben lengyel vér is csörgedez, azok már egyetemre ingyen mehetnek Lengyelországba (ahogy a határontúli magyaroknak is ingyen volt az egyetem már az uniós csatlakozás előtt is), de persze a többség csak sima ukrán. Magyarország jobbára az ukrajnai magyarok célpontja. Ismertem jópár ukrajnai magyart az egyetemen is, egészségügyben, szolgáltatások kapcsán és vendéglátásban is, nem akarom megsérteni őket, de segghülyék szegények és a mentalitásuk is pont olyan, amitől Magyarországon szabadulni akarunk.
Ukrajnai (ukrán etnikumú) ügyeletes orvoshoz kerültem egyszer tüdőgyulladással, nem állt a helyzet magaslatán, ezért túlélésem érdekében inkább elmentem másik orvoshoz. Nem gondolom, hogy a magyarországi munkaerőhiányra megoldás kesz az ukránok betelepítése. A maffia mentalitás, a simlisség még a magyaroknál is jellemzőbb rájuk.

Pöff 2016.10.02. 12:34:03

ez nem csak a séfekre igaz.
hanem a mérnök, a középvégzetségű, a szakmunkás, az orvos az ápoló.

Magyarországon szarrágó komcsi mentalitású, a 60-as 70-es években született majd a 80-as 90-es években szocializálódott "vezetők" tucatjai miatt alakult ki ez a helyzet.
Szar fizetés, szar munkakörülmény, eszelős túlórák, és szarfaszakodás reggeltől estig, de a prémium minőségű munka az kell fele annyi idő alatt, de dupla annyi mennyiségben mint nyugaton.
(lásd tömegtermelés gyártó sorok)

A szakács egy dolog, nem létfontosságú.
a mérnök a szakmunkás az orvos az ápoló
Az létfontosságú.

Buchhalter 2016.10.02. 12:39:17

@Pöff: a nagy részével igazad van,de szakácsra miért ne lenne szükség?Ez egy hülyeség amit állítasz és még nagyon urasan fejeztem ki magam.Majd a dolgozó pesti tömeg hordja a kaját a BKV a sok tízezer diákkal együtt?! Egy kis logika a részedről?? Van rá igény,ha nem lenne nem sírnának a vendéglátósok és a menzások is. Napi szinten robotolva még otthon estére ebédet főzni ellőtte beszerezi az alapanyagot? Vágod?

01234567 2016.10.02. 12:56:34

@karandash: Nem, ez nem határon túli magyarokra korlátozódik, sőt. Itt a magyar állam hivatalosan vonz be munkavállalókat, állítólag Ukrajnában hirdetik is a lehetőséget zömében ezek szak, segéd, betanított munkák. semmilyen határon túli magyarokat segítő, de még csak az ottani háború okán lévő humanitárius háttere sincs. Sőt ha elveszti a munkát és nincs másik vissza zsuppoljákk. ez semmi mást nem takar csak a bérek továbbra is mesterségesen alacsony szinten tartása melletti munkaerő biztosítást. Állami szinten.

pamut 2016.10.02. 13:00:55

@01234567: Sok igazság van abban amit mondasz, nekem nem kell bemutatni azokat a szarevő férgeket akik politikusnak mondják magukat és hatalmukat arra használják hogy a strómanjaikon át önmaguknak szervezik át a gazdaságot, és úgy zsigerelik ki a magyarokat ahogy csak bírják, rendszerszinten, miközben röhögve számolják a milliárdjaikat a titkos számláikon,
Ezzel együtt nem csak a makro-szint van, hanem a mikor is. A kis balatoni (vagy bármilyen ) vendéglők, büfék, lángossütők, vagy akár építkezéseken dolgozók, stb., ezeken a szinteken nem a nagypolitika romlottsága miatt szar a magyarok helyzete, hanem a kis lángossütős akarja magának egy nyáron összeharácsolni a BMW-t a csicskáztatott magyarok kihasználásával, és ezt évtizedeken át szemrebbenés nélkül, könyörtelenül meg is tehette és meg is tette.
Sok szar lehet a rohadt politikusok nyaklába varrni, nekem aztán nem kell őket bemutatni, de speciel ezt még én se varrom az ő nyakukba, ez átfogóbb, a társadalomban mélyebben gyökerező mentalitás (nyilván tisztelet a kevés kivételnek), aminek sajnos van egy minősítő vetülete is.

Vén motoros 2016.10.02. 13:05:00

@karandash:

"Az is nagy igazság, hogy a vendéglátáshoz fizetőképes kereslet kell. Németországban naponta is betér az átlag ember étterembe enni, Magyarországon meg csak alkalmakkor. Amíg a Tesco májkrém a nép leggyakoribb étele, addig nem lesz jó vendéglátás se."

Egy kis adalék, hol áll most az átlagmagyarok "fizetőképes kereslete":
Nagyapámnak vendéglője volt az 1930-as években. Oda nem az úri közönség járt: a vendéglő törzsközönsége zömében kalauzokból, postásokból, útkaparókból, krampácsolókból, iskolaszolgákbó állt, néhány környékbeli kismesterből (suszter, szabó, lakatos), és (nagyon) néhány kistisztviselő is elhozta vasárnapi ebédre a családját. Akkor ezek, a társadalom igencsak alsó rétegét képező emberek is megengedhették, hogy nagyapámhoz nap-mint-nap betérjenek ebédelni, persze, volt, akinek csak zónaételre tellett, kisfröccsre vagy viceházmesterre, és volt, akinek"rendes" ételre, és 2-3 deci borra, tisztán. De MINDEN NAP! Most ki engedhet meg magának MINDENNAP egy kisvendéglőt?

pamut 2016.10.02. 13:08:14

@Buchhalter: Azokhoz a primitív legalja melókhoz amikre behozzák az ukránokat nem kell nyelvtudás, azt kézzel-lábbal is el lehet nekik mutogatni, illetve minden brigádhoz beoszthatnak egy kárpátaljait aki vartyog annyit magyarul hogy tudjon a többieknek tolmácsolni.

Bár manapság már egy okostelefon is megteszi, a google ingyen tolja a nyersfordítást. Állítólag idén év végéig új algoritmust aktivál a google (deep learning) ami már nem csak a szavakat fordítja hanem a szószegmenseket, és 60%-kal kevesebb hibát vét. Szóval a nyelvi akadályok amúgy is megszűnőben vannak.

n3spr3ss0 2016.10.02. 13:09:53

@Vén motoros: Ezért kerül annyiba a sok "újragondolt" szar étel.

Buchhalter 2016.10.02. 13:13:48

@Vén motoros: az átlag biztos nem és ha most valaki azzal jön,hogy 2000 Ft egy adag étel az elmehet a sunyiba. Van költség rendesen és nagyon kevés helyen meg is van fizetve a személyzet. A bérek országosan is nagyon gyengék eltekintve néhány multit,de mivel ott is ugyanaz a szar magyar vezető réteg van a nagy része elvileg ad egy élhető bért,de egy idő után a 8 óra meló 10-12 óra lesz,Kilépett valaki egy ideig told helyette a szekeret aztán upsz új ember nincs csak te dolgozol 2 helyett.Én jártam így és majdnem ráment a magánéletem,Inkább váltottam. Szóval idejön a csili-villi multi és hülyének akar nézni.Amit a saját hazájában nem tehet meg ,mert a szakszervezet tökön rúgná,nálunk büntetlenül mert itt olyan nincs.

01234567 2016.10.02. 13:27:58

@pamut: "és ezt évtizedeken át szemrebbenés nélkül, könyörtelenül meg is tehette és meg is tette. " (idézet tőled :) )
És itt van a kutya elásva. Hogy tehette. Mert nem volt felette kontroll, sőt szinte hallgatólagos támogatást kapnak az államtól.És ez a politikusok bűne, és tudatos. Mert ha egy erős független szakszervezeti rendszer, és a munkavállalókat valóban kiszolgáló és védő állami hivatali szolgálat már a csírájában a kezdetekkor elfojtotta volna, a piaci versenyből kizárta volna az ilyen embernek nem nevezhető moslékokat ma nagyon más képet festene a magyar társadalom. De nem. Inkább ezeket hozta helyzetbe, támogatta, mára ez oda jutott a házi oligarcháik szinte mind ilyen sz.rjancsik (volt szerencsém látni az egyiket alkotni Pestimrén, állami megrendelésre) sőt már az állami munkahelyeken is visszaköszön ez a morál. Természetesen abban egyetértek veled, a ma síró magyar vállalkozók nagy része megérdemli, azt eszik amit sötét igénytelen hozzáállásukkal főztek, dögöljenek bele., a zöme megérdemli.

2016.10.02. 14:40:10

A közelmúltban beszéltem egy "sikeres magyar vállalkozóval", aki arra panaszkodott, hogy milyen nehéz embert kapni, és arra fiatalok már nem mennek lakatosnak, pedig az milyen jó lenne neki. Ez milyen rosszul van így, én is mi a bánatnak foglalkozok informatikával. Mennyire nincs jól az, hogy ezt megtehetik az emberek. Nem kéne engedni az embereket tanulni.

Arra, hogy a mostani munkámmal ~napi 8 órában, bejelentve többet kapok, mintha neki dolgoznék, annyit mondott, hogy így nem lehet gondolkozni.

Ezek tényleg azt hiszik, hogy az egész ország azért van, hogy őket segítse? :)

2016.10.02. 17:30:25

Csak részben értek egyet a fentiekkel és a kommentekkel.

Odahaza anno konyhai kisegítőként kezdtem az ipart, még '96-ban, egy négycsillagos vidéki szállodában. Egy elég jól szituált, vidéki étteremből dobbantottam külföldre, 15 évvel később, üzletvezető-helyettes pozícióból. Több, mint öt éve élek és dolgozok az Egyesült Királyságban, szintén a vendéglátóiparban.
Mosogatóként kezdtem, jelenleg a harmadik itteni munkahelyemet koptatom, egy ideje helyettes éttermi igazgató vagyok egy nagy, négycsillagos hotelben, szóval valamennyire van rálátásom az itteni dolgokra is.

Először is kőkemény kapitalizmus van idekint (is). A munkáltató a bőrt is lenyúzza az alkalmazottról - angol, magyar, lengyel, litván, román, nem számít, hogy ki vagy. A lényeg a profit, és az egyre nagyobb profit érdekében az egyszeri alkalmazott bizony napi 10-12 órát gürcöl itt is. Ráadásul itt nagyon elterjedt az ún. split shift, azaz a napi, mondjuk 10 órás penzum két részletben való teljesítése. Mondjuk 7-12 és 18-23 óra között.
Itt is folyamatos gond a munkaerőhiány: a fluktuáció óriási, csapatot építeni nemigen lehet, folyamatosan vándorolnak, cserélődnek az emberek.
Főként az angol kollégák körében elterjedt, hogy munkakezdés előtt fél órával jelzik: nem tudnak bejönni. Ez még a jobbik eset: gyakorta nem is szólnak, csak egyszerűen "elfelejtenek" bejönni. Szerencsére ez a hozzáállás a mi fajtánkra (értsd: bevándorlók) nem jellemző.

A lengyelek aránya kiemelkedő (nem csupán a vendéglátásban): folyamatosan emlékeztetni kell őket, hogy ez Anglia, tehát a munkahelyen angolul beszéljenek, mert a lengyelül nem tudók részére kissé zavaró az állandó lengyel társalgás, különösen, amikor már a munkamenetet is így akarják megtárgyalni...

Sajnos egész Angliára elmondható, hogy ha lassan is, de biztosan romlik az általános helyzet. Egyre nehezebb munkát szerezni, a munkáltatók egyre inkább előnyben részesítik az angolokat, az árak folyamatosan emelkednek (nem csupán az ingatlanpiacon), átalakulóban van az ún. "benefit-rendszer" stb.
Hiába keres többet az ember: az arányokat kell nézni. Azt, hogy mit tud biztosítani otthon az ember, mondjuk havi nettó 250.000 Ft-bóll, vagy itt kint, havi nettó 1.200 fontból.
Itt igazán jó fizetésnek a havi nettó 1.800-2.000 font számít, de ezt még az angolok közül is csak elég kevesen érik el: ennyit pénzt nem vágnak csak úgy hozzá az emberhez.
És mindez nem csak a vendéglátóiparra igaz.
Szóval azért itt sem fenékig tejföl az élet.

Ami valóban pozitívum, hogy itt még csak nem is találkoztam eddig a feketézéssel: a munka bejelentett (nagyon elterjedt a részmunkaidő, minden szektorban), a fizetés pontosan és rendben érkezik. Ez természetesen rengeteg számít.

Mindenesetre aki boldogulni akar, és nem csak tizedmagával nyomorogni egy "shared-house-ban", annak dolgoznia kell keményen. Aki ráadásul még előre is akar lépni, annak meg itt is vért kell pisálnia. Cserébe nincs az a korrupció és urambátyám rendszer, mint otthon, de azért az ismeretség itt is sokat nyom a latba.

Buchhalter 2016.10.02. 17:53:34

@AntiChrist: kíváncsi leszek mi lesz ha a parlamentjük szigorítja vendégmunkások számát.Na akkor a munkaadók ott is vért pisálhatnak mint írtad.Én biztos nem megyek Angliába.Túl hideg és túl multi-kulti nekem.

Pöff 2016.10.02. 18:16:42

@Buchhalter:

Nem azt mondtam, hogy nincs rá szükség, hanem hogy nem életbe vágóan fontos.

Étterembe olyan emberek járnak akiknek van pénzük. nem maguk dolgoznak, hanem mások dolgoznak nekik.
Ha nincs másak dolgozzon nekik ...akkor pénzük se lesz.

Meg mi történik rosszab esetben? megy a mekibe meg a KFC-be
szóval kell, persze.
Amire van igény és megfizetik ott lesz is ember vállalkozás
Csak ott tartunk hogy kórhábna nicns orvos meg nővér
Gyártósorra ukránokat szerbeket meg mexikóiakat kell hozni. (mert a magyar cégvezető nem akar fizetni)

2016.10.02. 18:50:21

@Buchhalter: Arra én is.
Per pillanat a legrosszabb a bizonytalanság, és az, hogy senki sem tudja, milyen következményei lesznek a kilépésnek.
A helyzet itt is egyre kiélezettebb: szinte hétről hétre drágább az élet (hol a tej, hol a kenyér, hol a hús drágább), sok helyen létszámstop van - például nálunk is. A problémákat úgy oldod meg, ahogy akarod.

Nem mellesleg érezhetően megváltozott az angolok egy jó részének a hozzáállása a külföldiekhez. Elég érdekes pillantásokat lehet elkapni az utcákon, ha nem angolul beszélsz. Azt látom, hogy főként a harsány és túlzottan is magabiztos lengyelek irritálják a briteket.

Én vidéken élek, egy kisebb megyeszékhelyen: még itt is érezhető a változás. Londonban vagy Birminghamben jóval neccesebb a helyzet.

Buchhalter 2016.10.02. 20:44:46

@AntiChrist: szerintem ez csak egy átmeneti hiszti,majd lehiggadnak.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) balaton (1) Balaton (5) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) budapest (2) Budapest (15) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása