Hogyan tervezd meg az esküvői vendéglistádat
Letölthető sablonnal

Az esküvői vendéglista összeállítása sajnos nem olyan szórakoztató feladat, mint például a torta ízének kiválasztása. Néhány tippel segítünk, hogyan rendszerezhetitek úgy, hogy közben a családi béke is megmaradjon.

 

A szülő faktor

Jobb, ha felkészültök, hogy a vendéglista összeállítása nehéz feladat, különösen ha az egyik, vagy akár mindkét részről a szülők is részt vesznek a tervezésben. Ha anyagilag is támogatják a nagy napot, sokszor úgy érzik, hogy több beleszólásuk van. Ezért érdemes az elején tisztázni a terveiteket, mielőtt elfogadjátok a segítséget. Azonban sosem árt a családdal egyeztetni, mielőtt kialakítjátok a végleges listát, hogy ne érjensenkit meglepetés.

Megoldás lehet erre a problémára, ha előre megadtok a szüleiteknek is egy „keretet”, hogy hány vendéget hívhatnak ők. Előfordulhat, hogy nektek nem jut eszetekbe egy régi családi barát, de ők még rendszeresen tartják a kapcsolatot. Érthető, ha szeretnének büszkélkedni a nagy napon. Ezért – a családi béke érdekében is - jó egy kis mozgásteret hagyni nekik. Azt tisztázzátok előre, hogy vétójogotok van, hiszen ez a ti esküvőtök.

Készítsétek el az „Álom listát”

Amikor elkezditek összeírni a listát, nyugodtan írjatok le mindenkit, akit csak el tudnátok képzelni, hogy szívesen látnátok. Lehet az harmadunokatestvér, egy rég nem látott iskolatárs, bárki. Csak itt és csak ebben a fázisban még nem kell figyelembe venni az anyagi keretet. Később szűkíthetitek majd. Ez a lista is segíthet a felmerülő nevek szelektálásában. Ha sosem voltak az álom listátokon, nem kérdés, hogy a véglegesen sem kapnak helyet.

Realitás – a stressz elkerülhető

A számok világa nem éppen a legszórakoztatóbb dolog az esküvőtökkel kapcsolatban, de sosem szabad elfeledkeznetek róla. A vendéglistátok számát a költségvetés és a helyszín mérete határozza meg. Egy plusz meghívott rengeteg plusz költséggel jár, a vacsora árától kezdve a tortán keresztül, a székek bérléség. Ezzel mind számolnotok kell. Ezért jobb, ha azt a bizonyos számot inkább visszafogottan határozzátok meg, hogy maradjon hely a bővítésre anélkül, hogy felborítsa az egész tervet.

Hatkérdéses teszt – Valóban ott kell lennie?

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol a megálmodott listát valós listává kell változtatnunk. Az alábbi kérdések segítségével könnyebb lesz a szűkítés:

  1. Beszéltem vagy találkoztam vele? – Ha mindkettőtök részéről nem a válasz, töröljétek. Valószínűleg a fent említett szülő faktor miatt a végleges listán úgyis fog szerepelni néhány ilyen név.
  2. Mikor láttam vagy beszéltem utoljára vele? – Ha nem találkoztatok személyesen az elmúlt 12-18 hónapban, vagy legalább nem beszélgettetek egy jót telefonon, akkor valószínűleg az esküvődre sem kell meghívnod. (Facebook chatelés nem számít!)
  3. Tudok a mindennapi dolgairól? – Olyanokkal vegyétek körül magatokat az esküvőn, akiknek a magánéletéről is szinte naprakészek vagytok és fordítva. Nem számít, ha 10 éve mindent tudtatok egymásról. Az a fontos, hogy most milyen a kapcsolatotok.
  4. De ők meghívtak az esküvőjükre! – Ha Titeket meghívtak, de azóta a kapcsolat megszakad, nem kell meghívnotok őket. (2. szabály) Ha azonban szeretnétek újraépíteni az elveszett barátságot, itt a remek alkalom!
  5. Munkatársak: Ha nem kellene együtt lennünk napi 8 órát, akkor is találkoznánk? – Ez egy fontos kérdés, mert sok plusz vendéget jelent. Át kell gondolni, hogy szívesen töltenétek-e velük a szabadidőtöket, vagy csak pusztán jó kollégák vagytok. Nehéz a kérdés, de senkit ne hívjatok meg azért, mert sok időt vagytok összezárva.
  6. Nem feszélyez a jelenléte? – Ha nem szeretnétek, hogy a főnök, vagy a cég vezérigazgatója tanúja legyen hajnali háromkor az „ünneplős arcotoknak”, hagyjátok ki a listáról. Ez a Ti esküvőtök, nem kell olyan, akinek a társaságában nem tudtok felszabadultan viselkedni.

A-lista, B-lista

Ha még mindig van, akit nem tudtok hova tenni, készítsétek el az A- és a B-listát. Az A-listán az egyértelmű meghívottakat tüntessétek fel. Így már képet kaphattok arról, hogy hány embert tehettek még be a B-listáról. A B-lista szűkítésénél is a fenti kérdések segíthetnek.

A pontos, átgondolt tervezés után fel kell készülnünk az esetleges kellemetlen kérdésekre is.

„Miért nem hívtatok meg?” Erre szerintünk a legegyszerűbb válasz az igazság. Őszintén el lehet mondani, hogy szívetek szerint őt is hívtátok volna, de az anyagi keret miatt szűkítenetek kellett a listát. Akivel évek óta nem beszéltetek, valószínűleg nem fog ilyen kérdéssel keresni Titeket.

Végezetül pedig itt találtok egy kompakt letölthető Excel táblát, amivel menedzselhetitek az elkészült listát.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr728650444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) Balaton (5) balaton (1) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) budapest (2) Budapest (15) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása