Szervezz workshopot! – 2. rész: A workshop alatt

Ha már az időpont és a helyszín is megvan, koncentrálhatsz a műhelymunkára. De hogy is tedd igazán élvezetessé és profivá? Íme néhány hasznos tipp:

Első tipp: Előadás vs. workshop

A workshop tulajdonképpen egy műhely, ahol a jelentkezők gyakorlatban próbálhatják ki azt, amit a szakértő tanít nekik. Tehát ha egy főzős workshopot szervezel, legyen lehetőség főzni, ha az írásról szól a műhelymunka, írjanak a hallgatóid ott helyben, ha egy új alkalmazás felhasználási területeit mutatod be, legyen lehetősége mindenkinek kipróbálni. Ez tehát egy előadás, ahol gyakorlatban is, szakértői irányítás mellett kipróbálhatják a hallottakat. A reflektorfényben ezúttal nem a szakértők, hanem a hallgatóid kell, hogy álljanak.

Második tipp: Elmagyarázni, gyakorolni, megbeszélni

A bemutatót három részre tagold. Az elsőben magyarázd el, mutasd meg, hogy hogyan kell csinálni. Ekkor mindenki rád figyel, jegyzetel. Utána adj feladatot a hallgatóidnak. Olyan feladatot válassz, amiben gyakorolhatják az általad bemutatott folyamatokat. Amíg dolgoznak, körbejárhatsz a teremben, egyénileg segíthetsz mindenkinek. Közben jegyezd fel a kérdéseket. A megbeszélést egy fórumként alakítsd ki, ahol elmondhatják a véleményüket, válaszolhatsz a felmerülő további kérdésekre.  Sőt, az még jobb, ha egymásnak válaszolhatják meg a kérdéseket. A három részre szánt időt annak alapján oszd be, hogy milyen szintű feladatokat adtál a közönségnek. Például 45 percet eloszthatsz így: 10 perc előadás, 20 perc munka, 15 perc megbeszélés. Ha a munka bonyolultabb: 10 perc, 30 perc, 10 perc. Fontos, hogy rendszeresen iktass be szünetet.

Harmadik tipp: Szerepek - ne az előadó legyen a központban

A workshopra az érdeklődők tanulni jönnek. Meglehet, hogy egy társuktól is tudnak ugyanannyit tanulni a workshop alatt, mint tőled. Kezdetben idegenek egymás számára, és te jelented a kapcsolatot köztük. Légy barátságos. Kérdezd meg őket, ki mihez ért, miben jó. Tegyél meg mindent azért, hogy kényelmesen érezzék magukat, kapjanak visszajelzést egymástól és ne csak tőled. Tervezz olyan feladatokat, amiken keresztül ez megvalósulhat. A workshop vezetője több szerepben kell, hogy megállja a helyét egy műhelymunka alatt. Van, hogy tanárként kell viselkedni, később showmanként, aki megnevetteti, feldobja a közönséget, máskor segítséget kell nyújtani, olykor pedig háttérbe kell vonulni, hogy a résztvevők maguk oldják meg a feladataikat.

Negyedik tipp: Teszteld a feladatokat

Mivel a hallgatóság nem ugyanolyan készségekkel rendelkezik, nem árt, ha néhány emberen teszteled a workshop előtt a feladatokat. Rengeteg kis buktató mutatkozhat meg így. Ilyenkor még van lehetőséged kijavítani azokat vagy felkészülni a felmerülő kérdésekre.

Ötödik tipp: Mindig készülj egy flipcharttal, tollakkal és papírral

Sosem tudhatod, hogy mikor lesz szükséged arra, hogy egy résztvevőnek rajzok, leírások segítségével mutass rá egy kérdés megoldására. Sokszor meglepő, hogy egy vállalati környezetben, egy előadás alatt nincs mire írni saját kezűleg. Ezért biztosítsd be magad, készülj egy táblával, papírral és tollal minden workshopra.

Hatodik tipp: Készíts listát

Hogy biztosan minden veled legyen, amire szükséged van a workshop alatt, készíts listát. Jól bevált módszer, hogy semmi ne maradjon ki.

Hetedik tipp: Adj házi feladatot

A hallgatóid azért jöttek, hogy tanuljanak valami újat. Mikor véget ér a workshop, érdemes tervezni egy házifeladatot nekik. Akár kiküldheted hírlevélben, vagy honlapra teheted fel, amit az előadás után el is érhetnek. Erre a workshop végén hívd fel a figyelmet.

+1 tipp: Ha teljesen a te szervezésedben valósul meg a workshop, készülj egy kis rágcsálnivalóbal és üdítőkkel, ásványvízzel. Így biztosan nem lesznek éhesek és emiatt türelmetlenek a vendégeid. Ha belsős szervezésű eseményre mész külsősként, akkor ezzel nem kell foglalkoznod.

Hamarosan jövünk a harmadik résszel! - A workshop után

Olvastad már az első részt az előkészületekről?

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr1008670070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) balaton (1) Balaton (5) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) Budapest (15) budapest (2) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása