Igen, igen, igazad van, nemrég volt cseresznyés recept a blogon, de annyira szeretjük, hogy muszáj még egy bejegyzést szentelnünk neki. Sajttorta recept következik egy hatalmas cseresznye-örvénnyel megbolondítva.
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 50 g vaj + egy kicsi a forma kivajazásához
- 140 g omlós keksz
- 1 evőkanál méz vagy cukorszirup
A masszához:
- 350 g cseresznye, kimagozva kb. 200 g
- 225 g porcukor
- 500 g közepesen zsíros krémsajt
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 2 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 narancs héja
- 2 dl tejföl
Melegítsd elő a sütőt 160 fokra. Vajazz ki egy kb. 20 cm átmérőjű, csatos tortaformát az oldalára pedig tegyél sütőpapírt. Törd össze a kekszet, majd aprítógében néhány nyomással csinálj belőle finom morzsát. Keverd el a felolvasztott vajjal és a mézzel egyenletesen. Oszlasd el az előkészített formában egy kanál segítségével. A kanál hátát használd! :) Süsd 10 percig az előmelegített sütőben, majd hagyd kihűlni. Kész is van az alapod.
Ekkor vedd lejjebb a sütőt 140 fokra.
A kimagozott cseresznyét tedd aprítógépbe és 85 g cukorral, dolgozd össze, hogy szép sima legyen. A keveréket öntsd át egy serpenyőbe és forrald fel. Majd lassú tűzön 5-6 percig főzd, amíg szirup nem lesz belőle, majd várd meg, amíg kihűl.
Öblítsd el a robotgépet, majd tedd bele a maradék cukrot, a krémsajtot, a tojást, a vanília kivonatot, a narancshéjat és a tejföl felét. Simára keverd ki a robotgéppel. A felét kanalazd át a tortaalapra majd tedd a cseresznyeszirup felét is a tetejére. Jöhet a sajtkrémes keverék másik fele.
Süsd 45 percig, majd kapcsold ki a sütőt és hagyd állni benne a tortát. Mikor kiveszed, tedd rá a maradék tejfölt, a cseresznye szirupot középre. Egy kis fa pálcával húzz a szirupból kifelé sugarakat, így nagyon szép díszítést kapsz. Ezután egész, vagy fél kimagozott cseresznyékkel körberakhatod a látvány kedvéért. Porcukorral is díszítheted.
Kicsit bonyolultabb recept, de megéri kipróbálni!
Forrás: BBC GoodFood
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.