Ha olcsóbban akarsz enni, helyben fogyaszd el!
Mit is jelent pontosan az ÁFA csökkentés a vendéglátásban?

Forrás

A vendéglátós szakma nagy örömmel fogadta a Parlament idei döntését, miszerint a vendéglátásban a 27 százalékos ÁFA helyett - ami nem mellesleg a világ legmagasabbja a szakmában - két lépcsőben ÁFA csökkentés várható. 2017 januárjától 18, majd 2018 januárjától 5 százalékos lesz az adó. És itt kezdődik a bonyodalom. 

reserved-sign-on-a-restaurant--50936375.jpg

Nem mindegy ugyanis, hogy helyben fogyasztjuk vagy házhoz rendeljük az ételeket és nem alkoholos italokat.

A Napi.hu cikkéből kiderül: "A választ nem is az áfatörvényből, hanem különböző uniós irányelvekből lehet levezetni. Eszerint az éttermi szolgáltatás akkor teljesül, ha az ételt és a nem alkoholos italokat úgy szervírozzák, hogy az azonnal fogyasztható - függetlenül attól, hogy az adott étel helyben készült vagy sem. Vagyis, ha például a pizzát helyben fogyasztjuk el, akkor kedvezményesen - előbb 18, majd 5 százalékkal - adózik, ha viszont futárral házhoz kérjük, akkor marad a jelenleg 27 százalékos áfakulcs."

Így tehát ha az adott hely érvényesíteni fogja az adócsökkentést az áraiban, mindenképpen akkor tudunk olcsóbban enni, ha helyben fogyasztjuk el az ételeket. A munkahelyi ételeken is csak akkor tudunk spórolni, ha inkább elmegyünk az ételekért, mintsem a kiszállítást kérjük. Ennek persze a főnökség nem biztos, hogy örül majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr310414682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2016.08.17. 07:49:58

És ha kérek helyben enni egy szendvicset, majd suttyomban zsebre teszem, és távozom, akkor áfacsaló leszek? :-)

Plusz a későbbi 5%-nál ne feleddjük, hogy cserébe kapnak a vendéglátósok egy 4%-os pluszadót (valami idegenforgalomjavító adó), ami forgalomarányos, de a teljes forgalom után fizetendő, azaz költségelemek levonása nélkül kell fizetni. Szóval a jövő évi 18%-hoz képest (ezt is hozzáadva) az az 5% már nem lesz akkora hatalmas előrelépés.
De persze ez így is jó döntés.

Keresztes Laura 2016.08.17. 08:14:12

Lényegében igen a válasz, de biztos, hogy lehet majd erre számítani. :)

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) balaton (1) Balaton (5) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) Budapest (15) budapest (2) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása