Egy kis lecsótörténelem

Valószínűleg mindenki evett már, ismeri, szereti vagy nem szereti. De hogyan is kezdődött a lecsó pályafutása?

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy réges-régi magyar étel, amit talán már a honfoglaló magyarok is készíthettek. Nem. A paprika és a paradicsom Amerikából került át Európába. Sokáig nem terjedtek el mindennapos alapanyagként. A magyar konyha a 18. századtól használja a paprikát, míg a paradicsomot csupán a 19. századtól, tehát az étel valószínűleg ennél később született.

A szó azonban feltehetően régebbi eredetű. A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára szerint a lecsó hangutánzó eredetű, és a locsog családjába tartozik. A locsog magas hangrendű lecseg változatából vonódott el a lecs ’szétfőtt főzelék, elfőtt étel’, és ennek továbbképzett változata a lecsó, mely nevét híg, leveses volta miatt kapta. Tehát valószínűleg eredetileg a lecsó szót nem a mai "zöldségpörköltünkre" használták. 

Végleges formáját valószínűsíthető, hogy magyar konyhában nyerte el, de eredetileg balkáni ételként tartják számon. Persze végleges formáról csak az alapok tekintetében beszélhetünk, mert szinte megszámlálhatatlan változata van. Arról nem beszélve, hogy más nemzeteknek is megvan a saját lecsójuk. 

lecso.jpg

A klasszikus magyar lecsó az egy rész makói vöröshagymát (hungarikum), két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós, fehér húsú cecei zöldpaprikát (hungarikum) tartalmazó változat (forrás). A fenti képen egy kis szalonnát is tesznek mellé. A klasszikus változat ezt nem írja, de annyi biztos, hogy a hagymát szalonnazsíron pirítva, a legfinomabb alap a lecsónknak.

Széles körben elterjedt az a nézet is, miszerint a lecsó bolgár eredetű étel. Ezt inkább Oroszországban vallják, valószínűleg azért, mert a zöldpaprika az ő nyelvükben "bolgár paprika", ezért tévesen társult mellé az elképzelés. 

Még nem késő, hogy kimenjetek a piacra és bevásároljatok érett paradicsomból és paprikából, és akár télire is eltegyetek belőle. Vigyázat, a lecsót ilyenkor hagyma nélkül, csak paradicsom és paprika felhasználásával készítjük! :)

Ha szeretnétek megkóstolni a legjobb variációkat, azt ajánljuk, látogassatok el a XII. Lecsófesztiválra Balatonkenesén, augusztus 27-én.

 A poszthoz ezeket a forrásokat használtuk:

Kövessetek minket a Facebook oldalunkon is, hogy ne maradjatok le a legfrissebb posztjainkról!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr5211493314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

indapicsa 2016.08.24. 00:28:33

Elég szegényes cikk lett. Meg sincsenek említve a lecsók térségi változatai. Vannak helyek ahol a paprikát egy az egyben hagymával helyettesítik, és ennek ellenére teljesen hasonló íze van.
Szalonna, lecsókolbász, virsli, krumpli, tojásos lecsó, lecsószeletm van aki rak bele egy főtt krumplit, van aki tejföllel eszi... stb.
Ez egy olyan bulvárcikk lett bakker mint amikor a bors az első "Szalai Ádám" találatra a facebook-on "interjút" készít!
A lecsóról Pallas lexikont lehetne írni és itt semmi sincs megemlítve.

Syra 2016.08.24. 00:50:18

@indapicsa: igen, mert arról akartak írni, amit talán még nem tudsz... Megemlítik, de nem arról szólt, hogy lecsólexikon.

Keresztes Laura 2016.08.24. 07:11:48

Syrának van igaza, mi most itt egy lecsó-etimológiát írtunk, nem egy általános bemutatást. Szerintünk nagyon érdekes önmagában is ez a dolog, főleg, hogy tényleg mindenki azt hiszi, lecsó márpedig csak Magyarországon van. Ahogyan ezt hiszik a palacsintáról vagy a lángosról is.

Pierr Kardán 2016.08.24. 08:41:24

@indapicsa: Hol olvasható a te cikked a lecsóról? Szívesen elolvasom és ha jobb, mint ez, akkor meg is fogom dícsérni!

advocate1 2016.08.24. 09:35:57

A lecsó az egyik kedvenc ételem! Jól elkészítve, amilyen egyszerű, olyan finom is. Persze a legfontosabb - ahogy bejegyzés is írja - a jóminőségű érett alapanyag. Sajnos ahol élek, (közel-kelet) nem nagyon tudunk igazán zamatos, magától a nap alatt beérett zöldségeket venni, csak olyat amit féléretten idehoznak és különböző vegyszerekkel gázokkal beérlelnek, de még így is lehet jót készíteni, persze ahhoz kell egy kis otthonról hozott füstölt hasa alja szalonna alapnak!:-)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.08.24. 10:14:27

Csapjunk bele a lecsóba!
(a miskolci Agora Lecsófesztivál megnyitójára)

Kedves drága barátaim!
Felvirradt a nagy nap ma, ím
Kezdődik az erőpróba,
Csapjunk bele a lecsóba!

Kezdődjék a főzőverseny!
Ne együk az ételt nyersen,
Akkor jó a lecsó, ha fő,
Nálunk a tele has a fő.

Arccal a bográcsok felé!
Közben igyunk s torkon e lé
Amíg folyik, pirul hagyma.
Van, kit ez hidegen hagy ma?!

Paradicsom s jó paprika
Illattól a nép orrlika
Megremeg és vár a gyomor.
Étvágy nőjön, ne a nyomor!

Zsírszalonna vígan serceg,
Nagyon király! Vagy csak herceg?
Mindegy is, ha jó az étel.
Tunkkal tüntessük a lét el!

Rág és harap sok szép agyar,
Kanállal lecsóra magyar!
Finom tápot termel e szik,
Aki éhes, velünk eszik!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/07/csapjunk-bele-lecsoba.html

Keresztes Laura 2016.08.24. 10:50:44

@advocate1: Teljesen őszintén: nekem is a lecsó a kedvenc ételem. :D

a nemzet fogatlan provokátora 2016.08.24. 11:39:08

Bonfini szerint Mátyás király kedvenc étele volt a lecsó. Gyakran fogyasztotta a kemence hamujában sült krumplival. Mivel akkoriban a csokoládé még nem száított édességnek, csokoládés változata is ismert volt a magyar konyhában, ezt egyszerűen csak "csocsó"-nak nevezték..:)

2016.08.24. 12:49:36

Néhány lecsós halálesetet is meg lehetett volna említeni a vacsoracsaták idejéből (1271-1342).
Nekem speciel a "fordított-mexikói" változat a kedvencem, hagyma helyett rizst dinsztelek a szalonnazsíron, paradicsom helyett aloe verát használok és csak jalopeno paprikát!

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.08.24. 13:29:20

Bocsáss meg de többet vártam. Egyrészt vártom volna egy európai összehasolítást: ratatouille, caponata, biyaldi stb.
Aztán egy kibontást hogy ez a szegények eledele volt.
Aztán kibontást arról, hogy a Lecsó filmben nem ratatouille szerepel, hanem a török biyaldi, amit egy francia szakács dolgozott át, majd a filmbe már egy amerikai szakács Thomas Keller változata került.
Aztán azt, hogy lecsó elsőként főleg a romák körében volt népszerű.
Aztán arról, hogy az első írásos említés nagyon későn 1931-ben történt.
Szóval valami kerek egészet, valami pluszt.
én csináltam belőle street food-ot pl: www.instagram.com/p/BJVrUCzgAXW/?taken-by=intimitas_gourmet

aztán előételt: www.instagram.com/p/BJYB3U_gKtM/?taken-by=intimitas_gourmet

illetve egy slow változatot is: intimitasgourmet.blog.hu/2016/07/12/slow_sex_lecso

Keresztes Laura 2016.08.24. 14:53:12

@Intimitás Gourmet: Látod, az ilyen hozzászólásokért érdemes. :) Úgy éreztük, hogy a teljes részletességgel szétfeszítettük volna a blog kereteit, ezért csak az alapokról szóltunk. De milyen jó, hogy kiegészítetted!

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.08.24. 15:18:03

@Keresztes Laura: Köszönöm, próbáltam nagyon nem trollkodni, inkább kiegészíteni. De fontos lenne helyre tenni a lecsókérdést, mert tisztábban értenénk annak szépségét is.
Bár maga az arányok is vita tárgyát képezik, arról nem beszélve mi a sorrend. Unortodox módon, én ma már teszek bele egy kis pirospaprikát, mert szebb a színe, és egy löttyintés rozét, mert a savtól teltebb lesz az íze.

jet set 2016.08.24. 15:24:27

@Keresztes Laura: Így viszont egy semmilyen cikk sikeredett.

Keresztes Laura 2016.08.24. 15:27:30

@Intimitás Gourmet: Hát igen, van ugye, aki azt mondja, hogy három rész paprika, egy rész paradicsom és egy rész hagyma kell, de én pont paradicsomosabban szeretem, így egy rész paprika, egy rész hagyma és két rész paradicsom az arány. Én is teszek bele piros paprikát, pedig korábban teljesen elleneztem. :))

11110000 2016.08.24. 15:59:03

A lecsó szó valószínűleg délszláv eredetű, semmi köze a cikkben fejtegetett ökörséghez.

11110000 2016.08.24. 16:01:21

"Vigyázat, a lecsót ilyenkor hagyma nélkül, csak paradicsom és paprika felhasználásával készítjük! :)"

Baromság.

11110000 2016.08.24. 16:02:31

@Syra:
Konkrétan mi is az a cikkben, amit egy átlagos, nem tökhülye magyar ember nem tud?

11110000 2016.08.24. 16:05:24

@a nemzet fogatlan provokátora:
Baromka, Mátyás Amerika felfedezése előtt 2évvel meghalt, és a paradicsom, a paprika, de még a csokoládé alapjául szolgáló kakaó is mind Amerikából származik.

11110000 2016.08.24. 16:07:04

@Intimitás Gourmet:
"Aztán azt, hogy lecsó elsőként főleg a romák körében volt népszerű."

Jaja, a romák mindig is híresek voltak a hagyma-, paprika- és paradicsomültetvényeikről.
Ja, mégsem.

11110000 2016.08.24. 16:10:14

@Intimitás Gourmet:
Tegyél bele pálinkát, jobban kioldja a paprika olajait.
Valamint vagy csilit, vagy legalább bogyiszlóit. Az nem lecsó, ami legalább egy kicsit nem csíp.
Édespaprikából meg a már érett, narancssárgás példányokat.
Paradicsom-paprika-hagyma arány: tök lényegtelen, kb. miből mennyi van alapon. Mondjuk a hagymatúltengés nem tesz jót neki.

Keresztes Laura 2016.08.24. 16:15:18

@11110000: Mondjuk a lecsó és a romák kapcsolata tényleg kevésbé tűnik megalapozottnak. :)

Syra 2016.08.24. 16:17:09

@11110000: Én akkor biztos még egy átlag tökhülye magyar vagyok, de nem tudtam, honnan ered maga szó, bár ahogy látom azt sem jól nézték meg a cikk szerzői szerinted. Sosem gondoltam bele a lecsó ilyen megközelítésének. A hozzászólásaid alapján úgy látom, hogy csak trollkodni jöttél ide. Vegyél példát és próbálj meg értékes hozzászólást produkálni, amiből a szerző építkezhet és legközelebb olyan cikket ír, amibe még te sem tudsz belekötni. Ja, olyat nem lehet...

Szerintem azt, aki szerint tökmindegy, hogy milyen arányban teszed bele a zöldségeket, azt nem nagyon lehet komolyan venni.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.08.24. 16:48:58

@11110000 èn olykor csak bogyiszlóiból kèszítem...

11110000 2016.08.24. 16:49:43

@Syra:
Szerintem inkább azt nem lehet komolyan venni, aki szerint fontosak az arányok.
Biztos véletlen, hogy nagyjából 3 millióféle arányt használnak csak Magyarországon a lecsófőzéshez. A sok hülye, veled szemben, aki egyedül vagy helikopter.

11110000 2016.08.24. 16:53:19

@Intimitás Gourmet:
Vannak ilyen ismerőseim nekem is (mondjuk ők paradicsomot meg hagymát azért tesznek bele a bogyiszlói mellé).

Én, ha tehetem, többféle paprikát (sőt, többféle friss - azaz nem szárított, őrölt stb. - csilit - nem kilószámra persze) és többféle paradicsomot teszek bele. És ha főzök, akkor a legnagyobb lábost tele. Mindig elfogy.

Syra 2016.08.24. 16:56:55

Fontos, ahhoz, hogy olyan legyen, amilyet készíteni szeretnél. Tehát fontos. Nem pedig lényegtelen. Pontosan ezért sem értettem a legelső kommentet, hogyan lehetne megemlíteni az összes térségi változatot. Mikor ahány ház annyi szokás.

68nyara 2016.08.24. 20:12:03

@11110000: Valami hivatkozás a délszláv eredetre? Különben valóban, hosszú vitákat lehet folytatni az arányokról. Mondjuk én azt mondom, hogy ami bevált valakinél, azon ne változtasson.

Mondjuk a roma vonal nekem is kicsit "erős", de bármi lehet.

68nyara 2016.08.24. 20:40:26

Mondjuk a honnan is származik a lecsó (már nem a szó, hanem az étel) kérdésről már sokszor olvastam különböző oldalakon. Nagyjából mindenki tényként kezeli, hogy délről, Törökország - Balkán útvonalon jutott el hozzánk. Mondjuk erre, azon kívül, hogy szájról szájra terjed nem sok valódi bizonyítékot találtam eddig. Az, hogy sokan leírták nem jelent semmit. A paprika és a paradicsom európai megjelenése jóval korábbi, mint a 18. század, mivel valószínűleg a lecsó jellegű ételek mindenhol "népi" ételként voltak jelen, ezért nem hiszem, hogy túl sok szakácskönyvbe bekerültek volna. Arról nem is beszélve, hogy pl. a legrégebbi magyar nyomtatott szakácskönyv (amit ismerünk) 17. századi, kéziratosak vannak a 15. századtól. Nagyjából ez a helyzet a Európa más tájain is, mondjuk a Balkánon kicsit később jelennek meg, de ennek elég egyszerű oka van, Nyugat-Európában meg korábban is vannak már nyomtatottak. Mindenesetre mindig érdeklődve olvasom az egyes ételek "történetéről" és az egyes népek közti "vándorlásáról" szóló eszmefuttatásokat, de azért kicsit mindig fenntartással, mivel többnyire semmilyen tényleges bizonyítékot nem említenek.

Keresztes Laura 2016.08.24. 23:11:29

Bocsánat a minimoderálásért, de nem volt jó nézni.

11110000 2016.08.24. 23:31:34

@68nyara:
Azon kívül, hogy kb. az összes szláv nyelvben lecso a neve, és lecsó szó egyáltalán nem magyaros, és magyarul semmi értelme, viszont a szláv nyelvek egy részében a "könnyű" szóhoz igen közel áll?
Másrészt a magyar nyelv szóalkotási szabályainak ellentmond, ugyanis a magyarban (ahogy a finnben is) egy szó vagy magas, vagy mély hangrendű, a vegyes hangrendű szavaink vagy összetett szavak, vagy más nyelvekből átvett szavak.

Azért ne essünk abba a hibába, hogy a magyart tekintjük az ősnyelvnek, mint egyesek. :-)

11110000 2016.08.24. 23:36:05

@Keresztes Laura:
Részemről rendben.

Viszont lehet, hogy fel kellett volna tüntetned, honnan vetted át kb. változtatás nélkül ezeket a szövegeket, amiket a cikk tartalmaz. :-)

Másrészt az eredetiben is tévedés, hogy a bolgárszkij pérec bolgár paprika lenne - az ugyanis bolgár BORS (ha már etimologizálunk).
Az oroszban (ahogy az angolban és sok már nyelvben) nincs külön szó a paprikára, a bors (ami indiai fűszer, azaz jóval régebben ismert) szó valamilyen jelzővel = paprika.

11110000 2016.08.24. 23:38:06

Ja, igen, még a szerb eredethez:
"Az eredet

A hazai lecsókutatás egyik mérföldkövének tartott Cserna-Szabó András-esszé - amely Vaczak szottya címmel jelent meg a szerző Fehér Bélával közösen jegyzett Ede a levesben című kötetében - járja körül az étel első, magyar nyelvű szakácskönyvbeli megjelenését. "Emma asszonynál (1902) még 'omácska' néven fut a klasszikus alaplecsó (zsír, vereshagyma, paradicsomalma, paprika, só), melyről megjegyzi a szerző: 'Más néven vaczak. Alkalmasint RÁCZ étel. (...) Sültekhez, különösen kácsapecsenyéhez pompás'" - írja Cserna-Szabó."

A kiemelés tőlem, a rác meg ugye a szerbek magyar neve.

11110000 2016.08.24. 23:39:04

"Az étel egyébként "a szerbektől (dzsuvecs) került át hozzánk, tanúk erre a lecsó (vagy lecsós ételek) olyan nevei is, mint a 'rácpergelt' (Hajdú-Bihar), a 'szerb rizs' (hagyma nélküli rizses lecsó, előétel, Vízvári Mariska, 1914), a 'rácpaprikás' (gyuvecs, Ínyesmester, 1932), a 'szerbpaprika' (Kapitán Mária, 1942), hogy most a rácpontyról vagy a bácskai rizses húsról már ne is beszéljünk." (Ede a levesben)"

Keresztes Laura 2016.08.25. 09:50:34

@11110000: Teljesen igazad van, beletesszük a linket.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2016.08.25. 16:41:08

@11110000: Az egyszerű ételek a szegények ételei, és a romák között is ezért terjedt el gyorsan. nagyon sok helyen feljön,mint a roma konyha egyik alappillére

a nemzet fogatlan provokátora 2016.08.26. 18:07:35

@Keresztes Laura: Mr. bináris számsor "baromkázását" is kimoderálhattad volna, ha következetes vagy. De sebaj majd egy méásik blogon helyre teszem ezt a humor nélküli szerencsétlen hülyét..

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) balaton (1) Balaton (5) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) budapest (2) Budapest (15) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása