Könnyű őszi saláták Yotam Ottolenghitől

Az ősszel is csodálatos alapanyagokat találunk a legkülönfélébb salátákhoz, csak egy kis bátorság, no meg jó receptek kellenek hozzá.

A jeruzsálemi születésű, ma már brit állampolgár Yotam Ottolenghi neve talán nem cseng már itthon sem ismeretlenül, főleg a vegetáriánus konyha iránt érdeklődőknek. Egyik könyvének fordítása már itthon is elérhető Vegetáriánus finomságok címmel (az eredeti címe: Plenty). A közel-keleti konyhát finoman keveri egy kis nyugati beütéssel. Éttermei, szakácskönyvei rendkívül népszerűek - nem is csoda, hiszen egyszerűen már azt olvasni is élmény, ahogyan az ételekről ír. A Guardian is rendszeresen közli receptjeit.

Ezt a 10 fantasztikus őszi salátás listáját is szédítő már csak nézegetni is. Vigyázat, éhesen azért nem lesz könnyű dolgunk... Ebben persze benne van az is, hogy az ételeiről készített fotók egész egyszerűen hibátlanok. Igazán hálásak lehetünk, hogy manapság egyre több profi séf osztja meg velünk azokat a receptjeit, amelyeket otthon is elkészíthetünk. Itt az egyik kedvencünk a listáról:

Avokádó, kukorica édes chilis lime szósszal

ottole.jpg

Grillezett húsokhoz remek köret vagy barnarizsre, esetleg fekete quinoára téve is megállja a helyét. A szósz előre is elkészíthető (mivel fagyasztható, ezért akár dupla, tripla adagot is bátran lehet készíteni). A recept 6 adagos mennyiség.

A salátához:

  • 4 cső kukorica
  • 15 g mentalevél, durvára vágva
  • 20 g korianderlevél, szeletelve
  • 2 nagy avokádó pucolva, kb. 3 cm-es darabokra vágva
  • 5 szál újhagyma, kissé ferdén szeletekre vágva

Az édes chili-lime szószhoz:

  • 1 pirospaprika
  • 70 g porcukor
  • 90 ml rizsecet
  • 2 evőkanál halpaszta
  • 2 piros csili, magtalanítva, finomra vágva
  • 5 cm-es friss gyömbér, hámozva és finomra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, hámozva, zúzva
  • 1 lime leve 

 

A sütőt melegítsük 220 fokra. A paprikát süssük 25 percig, amíg puha és enyhén megfeketedik. A héját és a magokat eltávolítva már mehet a turmixgépbe, amíg sima püré nem lesz belőle.

A cukrot, ecetet és a halszószt egy kis serpenyőben közepes lángon forraljuk folyamatosan kevergetve, addig, amíg a cukor bugyogni kezd. 5-6 perc után, amikor a szirup nagyjából a felére sűrűsödik, tegyük bele a chilit, a gyömbért, a fokhagymát és a paprikapürét, majd hagyjuk hűlni. Ezután mehet bele a lime leve is. Kis időre tegyük félre.

A kukoricát 10 percig grillezzük, forgatva, amíg szépen megbarnul, majd késsel vágjuk le róla a szemeket. Ezután nincs más dolgunk, keverjük össze a kukoricát a szósszal, a fűszerekkel, az avokádóval, az újhagymával, sózzuk és már lehet is tálalni.

Önmagában is egy szuper őszi ebéd lehet, de tálalhatjuk natúr, grillezett húsok mellé is, hogy kiegyenlítettek legyenek az ízek a tányérunkon. Mivel ázsiai ízvilágot képvisel, isteni lehet mellé grillezett garnéla is. A chili pedig remek az őszi megfázásos időben a bacilusok ellen is! :)

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr7511839313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) balaton (1) Balaton (5) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) Budapest (15) budapest (2) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása