Hol marad az árcsökkenés?

Már több mint egy hete életbe lépett az áfacsökkentés az éttermi szolgáltatásoknál. Nagy változást egyelőre nem tapasztaltunk. Kérdés, hogy azért nem, mert a vendéglátóhelyek nem is terveznek árat csökkenteni, vagy azért mert a 9%-os áfa csökkenést amúgy sem éreztük volna meg?

afascsokkentes.jpg

„A parlament döntésének értelmében az éttermi étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra a vendéglátás áfakulcsa két lépcsőben csökken, 2017-től 18 százalékra, majd 2018-tól 5 százalékra. Fontos, hogy a fenti összegek kizárólag az éttermi áfa csökkentését tükrözik, az éttermek a baromfihús és a tojás áfájának csökkenését is érvényesíthetik az étlapokon.” – írta a 24.hu

A szakma és a vendégek is kétkedve fogadták az új áfakulcs bevezetését. A vendéglátóhelyek szerint hiába csökkentik az alapanyagok és a szolgáltatás áfáját, ha más területeken (pl. járulékok) viszont plusz kiadásokkal kell számolniuk. A vendégek szemmel látható változást vártak a módosítás hatására, ám ez gyakorlatilag sehol nem történt meg. A januári átállás után mindenkinek rossz szájíze maradt: a fogyasztók a lenyelt hasznot, a szolgáltatók pedig a plusz bevételt hiányolják.

Egy, a fiatalok között nagyon népszerű belvárosi hely tulajdonosát kérdeztük, milyen tapasztalataik voltak az áfacsökkentéssel kapcsolatban:

„Nem változtattunk az árainkon az átállás miatt, így nekünk nem volt plusz költségünk sem vele (pl. kiadványok újranyomtatása, grafikai költség). Az egyedüli nehézséget a pénztárgép mellőzése és a nyugtatömb használata jelentette a gép szervizelése alatt. Nem tervezünk változtatást a későbbiekben sem.”

A Lehel téren évtizedek óta tojást áruló család csökkentett az árain, a vevők számon is kérik rajtuk azt a pár forintot. Ők azt mondják, rosszabbul jártak az áfacsökkentéssel, hiszen a korábbi években nem emeltek árat, mert a szupermarketek ajánlataival így is nehezen tudnak versenyezni, januárban viszont muszáj volt csökkenteniük. A vásárlók örülnek az alacsonyabb árnak, ám nem vesznek több tojást a szokásosnál, így a remélt többlet az eladónak veszteségként könyvelhető el.

Talán azok az egyszemélyes vállalkozások jártak jól, akik olcsóbb beszerzési áron jutnak alapanyagokhoz, ám pl. KATA-ként nem kell többet fizetniük a járulékokra. Sok olyan otthonról dolgozó cukrász, hobbicukrász van, akik kisebb kávézóknak készít süteményeket. Nekik talán valóban több pénzük marad a kasszában hó végén. Egyébként sem a vendéglátósok, sem a vendégek nem látják az áfacsökkentés hatását – még.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr9512120081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akkor is megdöglesz ha a fára mászol 2017.01.12. 15:55:53

Ez mekkora hazugsag mar a posztban hogy hiaba mer a jarulekok meg nottek

Mikozben a jarulek is csokkent

Undorito vagy

nick papagiorgo 2017.01.12. 16:12:51

"Ők azt mondják, rosszabbul jártak az áfacsökkentéssel, hiszen a korábbi években nem emeltek árat, mert a szupermarketek ajánlataival így is nehezen tudnak versenyezni, januárban viszont muszáj volt csökkenteniük."

Mert miért is volt muszáj csökkenteniük illetve miért is jártak rosszul?
Annyiért adja, amennyiért akarja, max nem veszik meg.
Illetve ha csökken rajta az áfatartalom, attól az eladó nem jár "rosszul". A vevő jár jól, az állam jár rosszul, az eladónak meg tökmindegy.

Ez tiszta hülyeség így.

Az éttermi áfacsökkentésről meg:
Aki nem azért jár bizonyos éttermekbe, mert finom a kaja, jó a kiszolgálás, nagyok az adagok stb. stb, hanem azért, mert csökken (-teni kellett volna) az ÁFát, az kb meg is érdemli.
Borravalóra többet ott hagy.

Az Onyxba kellene elmenni és ott reklamálni, hogy csökkent a csirkehús, a tojás áfája meg a vendéglátásé is, tehát a negyvenezer forintos menüsort legalábbis 38 ezerért kéne adni, vagy még kevesebbért :)

Gasztropolita 2017.01.13. 11:51:40

@Akkor is megdöglesz ha a fára mászol: A járulékok növekedése alatt például a minimálbér emelkedést értettük, ahol a 2016-os bruttó 110.000 Ft-ról 2017-ben bruttó 127 500 Ft-ra növekedett. Ez nettóban a tavalyi 73 815 forint helyett idén 84 887. A vendéglátásban a dolgozók jelentős része minimálbérre van bejelentve, így ez egy jelentékeny többletkiadást jelent a helyet üzemeltetőnek.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) balaton (1) Balaton (5) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) Budapest (15) budapest (2) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása