A táfelspitz a bécsi konyha jellegzetességeként az Osztrák-Magyar Monarchia udvarában vált legendává Ferenc József császár kedvenc ételeként. Alapanyaga a kiváló minőségű magyar marha volt.
Tányérhús vagy Tafelspitz? Ez utóbbi elnevezés is őfelségéhez köthető, aki minden étkezésnél a főhelyen (Tafelspitz) foglalt helyet az asztalnál, és olyannyira szerette ennek az ételnek az egyszerű változatát, hogy akár naponta fogyasztott egy szeletet amit almamártással vagy metélőhagymás mártással kínáltak fel számára.
Bécsben azt tartják, senki sem ért úgy a marhához és a borjúhoz, mint a szakma öregje, Ewald Plachutta. Már 1991-ben az év szakácsának választotta a Gault Millau étteremkalauz - ha van ember, aki tehet arról, hogy a szomszédos főváros konyhája visszakapta régi fényét, akkor az ő. Fia, Mario követi a hagyományokat, kettejük együttes teremtő ereje legendás. A család jelenleg három éttermet visz, melyekből az egyik igazi klasszikus, romantikus sörkertes vendéglő, aki teheti, mindenképpen tegye próbára szakértelmüket.
Az étel alapját a jó minőségű marha fartő adja, aminek az elkészítése megfelelő türelmet, és jó ízlést kíván meg, de akár otthon is elkészíthető. Aki kóstolt már igazi Tafelspitz-et, azt örökre rabul ejti ez az étel.
Plachutta tafelspitz (Összetevők 6-8 személyre)
- 1 fej hagyma héjastul, félbevágva
- 2 kg marhafartő
- kb 3,5 liter víz
- 10-15 szem egész fekete bors
- 250g felszeletelt leveszöldség
- fél szár póréhagyma megmosva, félbevágva
- húsleves alaplé
- só
- snidling felvágva
Alufóliával bélelt edényben héjával együtt addig sütjük a félbevágott hagymát, míg a vágási felület sötétbarna nem lesz. Langyos vízben megmossuk a húst, hagyjuk lecsöpögni. Felforraljuk a vizet, egyben beletesszük a marhafartövet. Lassú tűzön főzzük, a habot folyamatosan leszedve. Hozzáadjuk a borsot és a hagymát. Nagyjából 25 perccel a főzési idő vége előtt adjuk hozzá a húsleves alaplét és a zöldségeket. A megpuhult húst kivesszük, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd sóval és snidlinggel meghintjük. A levest lehűtjük, sóval ízesítjük.
Időtartam: 3-3,5 óra
Forrás origo
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.