Tafelspitz, az egyszerűség csodája

 A táfelspitz a bécsi konyha jellegzetességeként az Osztrák-Magyar Monarchia udvarában vált legendává Ferenc József császár kedvenc ételeként. Alapanyaga a kiváló minőségű magyar marha volt.

Tányérhús vagy  Tafelspitz? Ez utóbbi elnevezés is őfelségéhez köthető, aki minden étkezésnél a főhelyen (Tafelspitz) foglalt helyet az asztalnál, és olyannyira szerette ennek az ételnek az egyszerű változatát, hogy akár naponta fogyasztott egy szeletet amit almamártással vagy metélőhagymás mártással kínáltak fel számára.

Bécsben azt tartják, senki sem ért úgy a marhához és a borjúhoz, mint a szakma öregje, Ewald Plachutta. Már 1991-ben az év szakácsának választotta a Gault Millau étteremkalauz - ha van ember, aki tehet arról, hogy a szomszédos főváros konyhája visszakapta régi fényét, akkor az ő. Fia, Mario követi a hagyományokat, kettejük együttes teremtő ereje legendás. A család jelenleg három éttermet visz, melyekből az egyik igazi klasszikus, romantikus sörkertes vendéglő, aki teheti, mindenképpen tegye próbára szakértelmüket.

Az étel alapját a jó minőségű marha fartő adja, aminek az elkészítése megfelelő türelmet, és jó ízlést kíván meg, de akár otthon is elkészíthető. Aki kóstolt már igazi Tafelspitz-et, azt örökre rabul ejti ez az étel.

 Plachutta tafelspitz  (Összetevők 6-8 személyre)

  • 1 fej hagyma héjastul, félbevágva
  • 2 kg marhafartő
  • kb 3,5 liter víz
  • 10-15 szem egész fekete bors
  • 250g felszeletelt leveszöldség
  • fél szár póréhagyma megmosva, félbevágva
  • húsleves alaplé
  • snidling felvágva

 

Alufóliával bélelt edényben héjával együtt addig sütjük a félbevágott hagymát, míg a vágási felület sötétbarna nem lesz. Langyos vízben megmossuk a húst, hagyjuk lecsöpögni. Felforraljuk a vizet, egyben beletesszük a marhafartövet. Lassú tűzön főzzük, a habot folyamatosan leszedve. Hozzáadjuk a borsot és a hagymát. Nagyjából 25 perccel a főzési idő vége előtt adjuk hozzá a húsleves alaplét és a zöldségeket. A megpuhult húst kivesszük, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, majd sóval és snidlinggel meghintjük. A levest lehűtjük, sóval ízesítjük.

Időtartam: 3-3,5 óra

az_eredeti_tafelspitz.JPG

 

Forrás origo

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr512398467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) Balaton (5) balaton (1) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) Budapest (15) budapest (2) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása