A magyar hal egyre kevésbé divat manapság, legalábbis a magyarok körében. A Stég mégis megpróbálkozott ezzel a vonallal, a Gozsdu Udvar mellett nyitották meg éttermüket. A halsütödét főképp külföldiek látogatják (80%) és úgy tűnik, ízlenek is nekik a pikkelyeseink.
A tulajdonosok nagy figyelmet fordítanak arra, hogy Magyarországról származó halakkal dolgozzanak, a borlapról főképp könnyű fehéreket és rozékat választhatunk, melyek jól kijönnek az ételekkel. Nincs könnyű dolguk, hiszen nemrégen betiltották az édesvízi halászatot, így egy Tiszamenti tenyészetből kénytelenek beszerezni az alapanyagot. Ennek viszont megvan az az előnye, hogy a halak kevésbé lesznek iszaposak és zsírosak. Az étlapon találunk pontyot, süllőt, harcsát, keszeget valamint tőkehalat és hekket is.
A legnagyobb sláger az étteremben a Fish and Chips, de én kíváncsi voltam arra is, hogy a szakács szerint melyik étel jelenti a legnagyobb kihívást, melyik a legkülönlegesebb fogás. A válasz: süllőpofa Stég-módra, mely ideális választás lehet ha éppen diétázik az ember, mert kevés benne a kalória. A süllő kopoltyú előtti rágóizmából készült darabkákat és a zöldséget fehérborban és vajban grillezik egy wok segítségével. Finom, frissítő karcagi kézműves bodzaszörppel öblítettem le a kellemes, könnyed ételt. Nincs benne cukor, viszont lime, grapefruit és menta igen.
Én nem vagyok egészségmániás, szóval nem feltétlenül az én világom a Stég, de nem volt kellemetlen az élmény. Érdekes, hogy a hely kialakítása egy gyorsétteremre emlékeztet, a konyha nyitott, egy térben helyezkedik el a vendégekkel, ennek ellenére a tálalás rendkívül elegáns, leszámítva a műanyag tálcát.
Fish & chips
A karcagi bio bodza szörp lime-mal, grapefruittal, naranccsal és mentával
Süllőpofa Stég-módra
Figyelmes kiszolgálás a nagy forgalom ellenére
Fotó és szöveg: Tóth Illés Boldizsár
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.