A külföldiek jobban szeretik a magyar halat?

A magyar hal egyre kevésbé divat manapság, legalábbis a magyarok körében. A Stég mégis megpróbálkozott ezzel a vonallal, a Gozsdu Udvar mellett nyitották meg éttermüket. A halsütödét főképp külföldiek látogatják (80%) és úgy tűnik, ízlenek is nekik a pikkelyeseink.

A tulajdonosok nagy figyelmet fordítanak arra, hogy Magyarországról származó halakkal dolgozzanak, a borlapról főképp könnyű fehéreket és rozékat választhatunk, melyek jól kijönnek az ételekkel. Nincs könnyű dolguk, hiszen nemrégen betiltották az édesvízi halászatot, így egy Tiszamenti tenyészetből kénytelenek beszerezni az alapanyagot. Ennek viszont megvan az az előnye, hogy a halak kevésbé lesznek iszaposak és zsírosak. Az étlapon találunk pontyot, süllőt, harcsát, keszeget valamint tőkehalat és hekket is.

01_mg_0217_2.jpg

A legnagyobb sláger az étteremben a Fish and Chips, de én kíváncsi voltam arra is, hogy a szakács szerint melyik étel jelenti a legnagyobb kihívást, melyik a legkülönlegesebb fogás. A válasz: süllőpofa Stég-módra, mely ideális választás lehet ha éppen diétázik az ember, mert kevés benne a kalória. A süllő kopoltyú előtti rágóizmából készült darabkákat és a zöldséget fehérborban és vajban grillezik egy wok segítségével. Finom, frissítő karcagi kézműves bodzaszörppel öblítettem le a kellemes, könnyed ételt. Nincs benne cukor, viszont lime, grapefruit és menta igen.

Én nem vagyok egészségmániás, szóval nem feltétlenül az én világom a Stég, de nem volt kellemetlen az élmény. Érdekes, hogy a hely kialakítása egy gyorsétteremre emlékeztet, a konyha nyitott, egy térben helyezkedik el a vendégekkel, ennek ellenére a tálalás rendkívül elegáns, leszámítva a műanyag tálcát.

01_mg_0175_1.jpg

 01_mg_0208_2.jpg

Fish & chips 01_mg_0217_2_1.jpg

 01_mg_0206_2.jpg

A karcagi bio bodza szörp lime-mal, grapefruittal, naranccsal és mentával 01_mg_0214_2.jpg

Süllőpofa Stég-módra 01_mg_0164_2.jpg

Figyelmes kiszolgálás a nagy forgalom ellenére 01_mg_0153_1.jpg

 Fotó és szöveg: Tóth Illés Boldizsár










A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr1412429055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) balaton (1) Balaton (5) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) budapest (2) Budapest (15) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása