Divat a konyhában - avagy a szakács új ruhája

„Mutimiteszel” – az egyik legnépszerűbb hashtag az instagramon, - és valóban, túl a szelfiken meg utazási képeken a legnagyobb divat egy fotót felnyomni valamelyik közösségi oldalra a konyhaművészet azon alkotásáról, amit épp elfogyasztani kívánunk valami trendi helyen. (Had egye a fene az ismerősöket…) Hihetetlen kultusza van napjainkban a gasztronómiának, de vajon akkor is az elégedettség derűjével nézegetnénk az érkező lájkokat, ha egy pillanatra beleshetnénk a konyhába, és szemügyre vehetnénk az ott alkotó szakácsot?

Történt egyszer hogy az egyik belvárosi étterem tökéletesre szervírozott ételének elfogyasztása után, távozáskor a sarkon befordulva megláttam a kint cigizgető személyzetet. Igénytelen, nyúlott póló, többnapos ápolatlan borosta, a cseppet sem tisztának tűnő kendő alól kikandikáló csatakos haj. Csak reménykedni tudtam, hogy ők a mosogatófiúk…

A belvárosi étteremből egészen a 13. kerületig mentünk, hogy a témában a chefs.hu vendéglátós munkaruhaüzlet tulajdonosát Földvári Szilvesztert kérdezzük. Csinos szakács jól főz? Nem feltétlen, de ebben a szakmában is egyre fontosabb a megjelenés, az ápolt, trendi külső pedig mindenképp egy kompetens képzettársítást eredményez - ezt már Szilveszter mondja. Az üzletember tíz éve indította vállalkozását a magyar piacon, ma már online is elérhető shopja jól mutatja a változásokat. Egyre nagyobb az igény a munkahelyi jólöltözöttségre – állítja a szakember.

Pszichológiai kutatások szerint 3 másodperc alatt alkotunk véleményt valakiről. Azaz, attól a pillanattól kezdve, hogy valakivel találkozunk, bemegyünk az ajtón, mindössze három másodpercünk van arra, hogy megnyerjük önmagunknak. Nem sok. Ez az első benyomás azonban hosszútávon meghatározza a rólunk alkotott képet – tehát ezért nagyon fontos aktuális kinézetünk, megjelenésünk, modorunk, hogy barátságos, nyílt benyomást keltünk, mosolygunk-e, magabiztosak vagyunk, vagy épp mindezek ellenkezője.  A vendéglátóiparban különösen fontosak, meghatározóak ezek a külső jegyek és a hozzájuk társuló modor, hiszen nagyban meghatározza adott hely sikerét. Ha a pincér öltözete igénytelen és ápolatlan a személyzet, ugyanilyen koszosnak képzeljük a konyhát is. Az igénytelen szakács pedig a legjobb ételtől is elveheti egy életre a kedvünket.

 

228175bfdd62f54e6fd8c25d8128e653.jpg

Abszolút szexi - a 21. századi férfiideál: ápolt, kisportolt és a konyhában is otthon van.

Minden reggel hatkor kinn álltunk a placcon, minden reggel kisebb díszszemlét tartottunk, jött a szállodatulajdonos úr, a szőnyeg egyik oldalán a főúr, a pincérek és a sor végén én, a legkisebb, a pikolófiú, a másik oldalon pedig a szakácsok álltak és a szobaasszonyok, a mindenesek meg a büfés lány, és a szállodatulajdonos úr elvonult előttünk és nézte, tiszták-e az ingmellek meg a frakkgallérok, s hogy a frakkon nincs-e folt, nem hiányzik-e valahol egy gomb, kivannak-e suvickolva a cipők, majd lehajolt és szimatolva győződött meg arról is,vajon mostunk-e lábat, majd így szólt: “Jó napot, uraim, jó napot, hölgyeim… (Részlet Hrabal – Őfelsége pincére voltam c. regényéből)

A főzős filmekből jól ismert klasszikus fehér kabát/sapka összeállítás mellett egyre több színes és új szabású darab jelenik meg a konyhában. Számos vendéglátóhely igyekszik az arculatát a belsőépítészeti design mellett az öltözködésben is továbbvinni. Olasz éttermekben olivás vagy paradicsomos minták, cukrászdákban cuki muffin minták vagy fagyi színek, a latinos helyek karibi darabokkal, míg a kávézók gyakran barna színekkel, kávébab mintával „operálnak”.

Miközben a fehér kétsoros szakács kabátot lecserélik a színes darabok, úgy az ikonikus, tekintélyt parancsoló, nagy habos fehér szakácssapkák is lekerülnek a fejekről (amit én személy szerint sajnálok): kendőfazon, svájcisapka, baseballsapka, vagy kisebb tengerészsapka a menő.

szakacs-fejkendo-barna-mintas1.jpg

Legújabb trend a konyhában: színes, mintás formaruha. Fotó innen: chefs.hu

Te miben főzöl otthon?  

Kötény, „játszóruha” vagy otthonka? Mindegyikre akad példa, viszont a szakácsviseletnek külön divatja van, sőt, saját jelrendszere is – ami egyértelműen utal, hogy ki az úr a házban, azaz a konyhában. A francia a konyhaművészek ragaszkodnak a legjobban a fehér szakácsruhák tradíciójához, de aki járatos a gasztronómiai berkekben, pontosan olvasni tud a megjelenő apró jelzésekből: például a tiszta fehér öltözet a tanulók viselete, pepita nadrágot a szakácsok hordanak, a fekete pedig a séf privilégiuma. A séf hajtókáján nemzeti szalag illetve mellrészen hímzés formájában embléma, címer is szerepelhet.  Hogy a pepita és fekete miként került a konyhai hierarchiába nem találtunk forrást, de álljon itt mint érdekesség a pepita / kutyafog története, miként hódította meg az úri szalonok világát a munkásruhák olcsó mintázata:

Kutyafog és pepita  -  Az örök klasszikus "houndstooth" azaz kutyafog vagy (magyarul tyúklábminta) eredetileg a skót hegyi pásztorok ruháinak volt jellegzetes mintázata. Később a minta a brit arisztokrácia férfi tagjainak öltözékében jelent meg, és lett a gazdagság szimbóluma. A női divatba a Dior tette népszerűvé az 1960-as években. (forrás: be!autiful a stílusblog)

Egy kis szakácsruha történet

A szakácsruha fehér színe a 19. századtól datálódik, amikor is Mare-Antoine Carême séf az addigi szürkéről a tisztaság jegyében fehérre cserélte. (A szürke egy hosszú történet, ami a 16. századig, és a kolostorokban viselt szürke színig nyúlik vissza.)  A szakácskabát szabása, a dupla első rész  (ha koszos lesz egyszerűen átgombolható)  és a szakácskabát hosszú ujja is higiéniai okokból született, és alig változott az elmúlt száz év alatt. A dupla előrésznek az esztétikán túl azonban balesetmegelőző szerepe is van – védi viselőjét az esetlegesen ráfröccsenő forró anyagokról. A sapka megakadályozza, hogy hajszálak kerüljenek az ételbe, de az idők során egyfajta tekintélyt parancsoló ruhadarab is lett a konyhaművészet világában.

Anyagok és funkció

Bár a filmeknek és a manapság divatos főzőműsoroknak köszönhetően egyfajta kreatív és trendi képzettársításaink vannak e szakmát illetően, azért tudnunk kell, hogy nagyon is komoly fizikai igénybevételnek vannak kitéve e neves szakma dolgozói. Egész nap közvetlen a forró tűzhelyek mellett állni meglehetősen fárasztó feladat. Ezért aztán a ruhadarabok fő funkciója a kényelem és a biztonság.  Korábban a legtöbb szakácsruha ennek megfelelően pamutból készült, manapság a könnyű kezelhetőség és strapabírás miatt egyre nagyobb teret hódítanak az innovatív szintetikus anyagok. Népszerűek a sportolóktól átvett könnyű szellőzést és izzadtság elvezetést biztosító „lélegző” alapanyagokból készült ruhák.  A lábbelik terén legalább ekkora a változás. Míg tíz éve sok magyar szakács bakancsban álldogál a tűzhely mellett, ma ergonomikus kialakítású megfelelő alátámasztással rendelkező klumpát hordanak.

Az otthonka különleges ruhadarab, mely még ma is tartja magát, és nem hiányozhat a vidéki asszonyok ruhatárából. Az otthonka kultusz mintegy hozzánőtt az asszonyokhoz, a korábbi felfogás, miszerint "nő ne legyen kötény nélkül a konyhában" a múlt évszázad végén otthonka viseltre módosult.

Az igazi otthonka máig is nejlonból készül, praktikus darab (kivéve talán a tűzállóságát), nem kell vasalni, nagyon hamar megszárad, gyakorlatilag elnyűhetetlen, így anyáról lányra szállnak a legjobb darabok. Az 1970-es években, akinek nyugatra szakadt rokonai voltak, még a kultikus több száz oldalas, színes ruhakatalógusokból is hozzájuthatott egy-egy remek darabhoz, mely jobb minőségű anyagból volt, divatosan szabva. Parti Nagy Lajos a hosszú elnéniesedés attribútumának nevezi eme praktikus holmit, mely nem vásárolható, hanem "terem magától" . Személyes kedvencem a téli otthonka turbó, ahol is mackónadrág fölé kerül az otthonka, és természeténél fogva akkor sem kerül le viselőjéről, amikor az kiugrik a sarki boltba, így jön létre a mackónadrág-otthonka-télikabát viselet.(forrás: kaldeneker.hu)

Egy mindenki által ismert konyhai munkaruha: a kötény

Te is kaptál ajándékba vicces kötényt? Néhány évtizede még hódítottak a háziasszonyok körében a népi hímzett darabok, mára egyre több a poénkodó, legtöbbször a giccs kategóriáig sem felérő, fárasztóan vicces, de még inkább az ízlés teljes hiányáról árulkodó darabok. A munkaruha e torz elemét minden bizonnyal az a fajta szükség szülte, amikor ötletünk sincs családtagunk, barátunk, ismerősünk, netán munkatársunk megajándékozására. Ilyenkor jönnek jól az ehhez hasonló „praktikus” ajándékok – hiszen otthon mindenki főz…

Túl az ízléstelenség és praktikum eme kombóján,  lássuk honnan ered és hányféle kötény létezik: A kötény a ruha megóvására szolgál és  általában nyakban és deréktájon megkötős. De létezik „félkötény” is, ami csak a lábakat takarja ez az úgynevezett bárkötény, vagy bisztrókötény. A bárkötény rövidebb fazon, a bisztrókötény hosszabb, zsebes és középen sliccelt. E két fazont gyakran láthatjuk étteremben pincéreken. 

Sztárszakácsok, celebek

Paul Bocuse a 20. század egyik legnagyobb szakács ikonja, nevét talán mindenki ismeri: ő a  nouvelle cuisine meghatározó alakja. Rajta kívül azonban az átlagember nem sok neves séfet tudott felsorolni – idáig. Bocuse családja generációkra visszamenőleg híres vendéglátós volt, a kis Paul gyermekkorától a konyha világának bűvöletében nőtt fel, így végigjárva a ranglétrát nem is lehetett más mint „szakács”. A világ talán legnagyobb presztízsű szakácsa, a róla elnevezett Bocuse d’or szakácsverseny alapítója. Ennek a versenynek erurópai döntőjét rendezték meg 2016-ban hazánkban, amit Széll Tamás nyert meg, - visszavonhatatlanul felrajzolva Magyarországot  Európa gasztro térképére.

38147343ce0de33719e5c016d71bb5ff.jpg

A 20. század szakács ikonja Paul Bocuse

Bocuse a nouvelle cuisine terjesztésével nagyban hozzájárult az egyetemes gasztronómia fejlődéséhez. Több tanítványa (Franz Keller, Eckart Witzigmann vagy Heinz Winkler) is híres séf lett. Eckart Witzigmann például az első német séf aki három Michelin-csillagot kapott. A nevét viseli az immár 30 éves, 1987-óta megrendezett Bocuse d’Or, a világ legnagyobb presztízsű szakács versenye. 2008-ban Écullyben megalapította az Institut Paul Bocuse - École de Management Hôtellerie Restauration & Arts Culinaires-t. (Wikipédia)

A tömegkultúra terjedésével mint minden, úgy a gasztronómia  is kitermelte mára – a  maga celebjeit. A celeb világ pedig magával hozta annak minden „külcsínyét”. Elég, ha a nálunk  legismertebb két nevet említjük: Gordon Ramsey és Jamie Oliver. De számos más televíziós főzőműsort is láthatunk különböző csatornákon, amik mind szerepet játszanak abban, hogy divattá vált a főzés – és nem csak a főzés, hanem a megjelenés is! A szakácsok ma már nem nagypocakos meglett urak, hanem trendi hipster, vagy kisportolt öltönyös, esetleg laza bohém de mindenképp „cool” férfiak, - vagy nők.  Az imázs pedig nem csak a konyhán kívül, hanem a munkahelyen is egyre fontosabb.

Visszakanyarodva a cikkünk elején említett chefs.hu – hoz, ottjártunkkor Földi Szilveszter végigkalauzolt minket az üzleten, ahol mi magunk is felpróbálhattunk néhány igazán trendi darabot. Kedvencünk egy cuki muffin mintás cukrász kabát volt, de a militáns jellegű terepmintás anyagoktól a most divatos feliratosig minden megtalálható.

d205ba3353c284b51a9dd1f33c4712f6.jpgStílusteremtők: Jamie Oliver, Heston Blumenthal és Gordon Ramsey;  Fotó innen: Neale Haynes

Te miben főzöl?

Vicces kötényben, pólóban, vagy divatos szakácskabátban? Segíts megtalálni a legtrendibb szakácsot! Vagy éppen te vagy az? Dobj egy képet, magadról a konyhában és nyerj egy szupertrendi szakácskabátot a chefs.hu jóvoltából. A játékhoz katt a facebook oldalunkra, ....de előtte ne felejtsd el lájkolni ezt a cikket itt fent!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr9512477001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) Balaton (5) balaton (1) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) Budapest (15) budapest (2) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása