Van egy szép, kis szubmediterrán utca Balatonfüreden, amikor arra sétálunk, kicsit úgy érezzük, mintha külföldre csöppentünk volna. Itt, a Blaha Lujza utcában találjuk meg a Kredenc bisztrót. A nyitva tartás a délebbi vidékekre emlékeztet: 15-18 óráig szieszta van, hiszen már ők is nehezebben bírják a gyűrődést, és különben is rendkívül meleg van ilyenkor nyáron. A vendégkör már hozzá szokott ehhez. 2010-ben nyitottak, szezonon kívül csütörtöktől vasárnapig, főszezonban pedig a hét minden napján várják a vendégeket
A hangulatos utcácska
Finom kézműves sörök
Miért érdekes ez a hely? Ennek van egy pár oka. Kezdhetnénk akár a Hedon kézműves sörökkel: ezek a kiváló italok egy balatonvilágosi kisüzemből érkeznek. Lefedik a teljes kínálatot, van lager, ale, ipa, apa, búzasör, blonde ale, félbarna lager, fekete sör.... A címke ötletes és jópofa. A vendégek nagyon szeretik és sokan kifejezetten emiatt járnak a Kredencbe. Ezek a sörök egyre híresebbek, és egyre több helyen elérhetőek (pl. a Bortársaság is forgalmazza őket).
A név sokat sejtet
Szendvicsek, kolbászok
Az ételválaszték szűk és egyszerű, ám kielégítő, ennek pont ez a lényege. Római saláták többféle kivitelben, "hamburgerszerű" szendvicsek, füstölt pisztráng, pulled pork, juhbélbe töltött juhkolbász, és hasonló jellegű ételek. A vegánok sem maradnak hoppon, részükre humuszt tudnak ajánlani. Én a pulled pork mellett döntöttem. Az étel jellegében olyan mint egy hamburger, ám mégis teljesen más élményt nyújt. Ezt is buciban tálalják, de nem húspogácsa van benne. A currys kurkumában pácolt sertéshúst 3-4 órán keresztül lassan sütik, egyre foszlósabb lesz, majd végül szálaira húzzák. Az olvasztott sajttal együtt mennyei az íze.
Csak látszatra hamburger: Pulled Pork
Kevésbé ismert, de kitűnő borok
Borkínálatukkal alapvetően a keresletnek kívánnak megfelelni. Eleinte főleg a szakmai illetve a saját elvárásokat helyezték előtérbe. Ez nagyban befolyásolta a forgalmat is, de sajnos nem a kívánt irányba. Ráéreztek, hogy érdemesebb inkább a piac igényeit kiszolgálni, és ehhez alkalmazkodó, de vállalható borokat hozzá igazítani. Ezek alatt a kisebb, regionális bioszőlészetekből származó nedűket értjük (mint pl. a Madaras vagy a Dobosi pincészet borai), melyek maximum annyiban különböznek társaiktól, hogy nem jönnek velünk szembe minden hipermarketben. A Kredenc bisztró vendégei elsősorban kuriózumokra, újabb felfedezésekre vágynak.
Édeskettesben
Pezsgőben még keresik az utat a régióban
Champagne-i technológiával készült Légli rajnai rizling pezsgőt is fogyaszthatunk náluk. Úgy érzik, hogy a pezsgőben még útkeresés van a környéken, ez egy hosszabb tanulási folyamat. Reméljük, hogy előbb-utóbb a Balatonfüred-Csopaki borvidéken is hozzájuthatunk kitűnőbbnél kitűnőbb pezsgőkhöz, hiszen adottságai lehetővé tennék ezt is. Ez a hely tényleg egy különleges kis gyöngyszem a háttérben szóló kellemes jazz muzsikával, melyhez bármikor jól esik elkortyolni egy pohár italt felhőtlen beszélgetések közben.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.