Szubmediterrán kuriózum
Gasztro élménytúra a Balaton északi partján V.

 

  Van egy szép, kis szubmediterrán utca Balatonfüreden, amikor arra sétálunk, kicsit úgy érezzük, mintha külföldre csöppentünk volna. Itt, a Blaha Lujza utcában találjuk meg a Kredenc bisztrót. A nyitva tartás a délebbi vidékekre emlékeztet: 15-18 óráig szieszta van, hiszen már ők is nehezebben bírják a gyűrődést, és különben is rendkívül meleg van ilyenkor nyáron. A vendégkör már hozzá szokott ehhez. 2010-ben nyitottak, szezonon kívül csütörtöktől vasárnapig, főszezonban pedig a hét minden napján várják a vendégeket

 

01_2.jpg

                        A hangulatos utcácska

 

Finom kézműves sörök

  Miért érdekes ez a hely? Ennek van egy pár oka. Kezdhetnénk akár a Hedon kézműves sörökkel: ezek a kiváló italok egy balatonvilágosi kisüzemből érkeznek. Lefedik a teljes kínálatot, van lager, ale, ipa, apa, búzasör, blonde ale, félbarna lager, fekete sör.... A címke ötletes és jópofa. A vendégek nagyon szeretik és sokan kifejezetten emiatt járnak a Kredencbe. Ezek a sörök egyre híresebbek, és egyre több helyen elérhetőek (pl. a Bortársaság is forgalmazza őket).

 

02_1.jpg

                       A név sokat sejtet

 

Szendvicsek, kolbászok

  Az ételválaszték szűk és egyszerű, ám kielégítő, ennek pont ez a lényege. Római saláták többféle kivitelben, "hamburgerszerű" szendvicsek, füstölt pisztráng, pulled pork, juhbélbe töltött juhkolbász, és hasonló jellegű ételek. A vegánok sem maradnak hoppon, részükre humuszt tudnak ajánlani. Én a pulled pork mellett döntöttem. Az étel jellegében olyan mint egy hamburger, ám mégis teljesen más élményt nyújt. Ezt is buciban tálalják, de nem húspogácsa van benne. A currys kurkumában pácolt sertéshúst 3-4 órán keresztül lassan sütik, egyre foszlósabb lesz, majd végül szálaira húzzák. Az olvasztott sajttal együtt mennyei az íze.

 

03_2.jpg

                      Csak látszatra hamburger: Pulled Pork

 

Kevésbé ismert, de kitűnő borok

  Borkínálatukkal alapvetően a keresletnek kívánnak megfelelni. Eleinte főleg a szakmai illetve a saját elvárásokat helyezték előtérbe. Ez nagyban befolyásolta a forgalmat is, de sajnos nem a kívánt irányba. Ráéreztek, hogy érdemesebb inkább a piac igényeit kiszolgálni, és ehhez alkalmazkodó, de vállalható borokat hozzá igazítani. Ezek alatt a kisebb, regionális bioszőlészetekből származó nedűket értjük (mint pl. a Madaras vagy a Dobosi pincészet borai),  melyek maximum annyiban különböznek társaiktól, hogy nem jönnek velünk szembe minden hipermarketben. A Kredenc bisztró vendégei elsősorban kuriózumokra, újabb felfedezésekre vágynak.

 

05_1.jpg

                       Édeskettesben

 Pezsgőben még keresik az utat a régióban

  Champagne-i technológiával készült Légli rajnai rizling pezsgőt is fogyaszthatunk náluk. Úgy érzik, hogy a pezsgőben még útkeresés van a környéken, ez egy hosszabb tanulási folyamat. Reméljük, hogy előbb-utóbb a Balatonfüred-Csopaki borvidéken is hozzájuthatunk kitűnőbbnél kitűnőbb pezsgőkhöz, hiszen adottságai lehetővé tennék ezt is. Ez a hely tényleg egy különleges kis gyöngyszem a háttérben szóló kellemes jazz muzsikával, melyhez bármikor jól esik elkortyolni egy pohár italt felhőtlen beszélgetések közben.

 

06_2.jpg

                    

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr2512780136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) Balaton (5) balaton (1) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) budapest (2) Budapest (15) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása