Ez az ital hódította meg Amerikát?
Kipróbáltuk a Viper hard seltzert

A hírek szerint az Egyesült Államokat már letarolta és most nálunk is megjelent. Szerencsére nem egy újabb világjárványról van szó, hanem az úgynevezett hard seltzer italról, ami a marketing promó anyag szerint forradalmi felfrissülést hozhat el a fogyasztóknak. Természetesen több gyártó is kínálja az újfajta nedűd, mi a Viper névre keresztelt, áfonya ízesítésűvel találkoztunk. De mi is ez pontosan? Hogy készül és milyen az íze? Kipróbáltuk.

viper_hard_seltzer_1.png

A seltzer szó angolul nagyjából szódát jelent, a hard pedig azt hivatott kihangsúlyozni, hogy az italban bizony alkohol található. Így a hard seltzer tulajdonképpen alkoholos szódát jelent. A teljesség kedvéért tegyük hozzá, ezt valamilyen gyümölcs aromával ízesítik mielőtt piacra vinnék.

Italunk a legenda szerint amerikai szódakészítők feleségeinek a találmánya, akik kísérletezgetni kezdtek a szóda ízesítésével és alkoholossá tételével, melynek eredménye az ital 2013-as megalkotása. Ennek azért érdemes lenne kicsit jobban utána járni, a hard seltzer gyártási folyamata alapján ugyanis vannak kétségeim ennek valóságtartalmával kapcsolatban. Hogy miért is?

sorfozde.png 

A hard seltzert úgy készítik ugyanis, hogy a vízhez cukrot és élesztőt kevernek, az így kapott levet hőkezelik, mely során az élesztő lebontja a cukrot és ezáltal alkohol és széndioxid keletkezik. A folyamat a sörfőzéshez hasonló módon és hasonló eljárással zajlik. Első hallásra furának tűnik, hogy a szódakészítő feleségek cukrot és élesztőt tettek a vízbe, szereztek egy sörfőző üstöt és lefőzték, majd aromákkal ízesítették. Azt elképzelhetőbbnek tartom, hogy szörpöt és alkoholt tettek a szódába és így előbb meglett a termék, utána pedig az élelmiszer mérnökök kitalálták az eljárást.

De térjünk is vissza a seltzerhez, mert mégiscsak az a lényeg, hogy mi rejlik az üvegben.

viper_hard_seltzer_a_vizparton.png

A gyártó honlapját tanulmányozva megtudhatjuk, hogy ez egy innovatív ital, izgalmas és egyedi. Az innovatívval nem tudok vitatkozni, az izgalmas és egyedi pedig nézőpont kérdése. Egy italról sokkal inkább az jut eszembe, hogy ízlik, vagy nem ízlik, de persze szívesen kóstolok meg újdonságokat, így nevezhetjük izgalmasnak is. 

A Viper külleme kétségkívül megragadó, jól mutat az átlátszó ital az átlátszó üvegben és rajta a színes, egyben elegáns címke. Az értékesítést elősegítendő szerepel rajta a kalória tartalom, ami mindössze 96 kcal üvegenként. Számomra ez nem releváns információ, ha egy italt szeretnék elfogyasztani, ez nem fog visszatartani, de minden bizonnyal lesz, aki emiatt fogja előnyben részesíteni más termékekkel szemben. Szintén kihangsúlyozták a címkén, hogy a Viper nem tartalmaz mesterséges színezéket és tartósítószert, ami viszont rendkívül pozitív tulajdonság. 

Az üveg a kupak elfordításával könnyedén nyitható, ez nagyon praktikus, mivel nem mindenki hord magával sörnyitót. Tudom, hogy magyar embernek minden sörnyitó, de azért mégis.

hard_seltzer_jeggel_es_limemal.png

A seltzer illata nekem nagyon kellemes volt, meglepően gyümölcsösnek éreztem és mivel az áfonyát minden formájában szeretem, ez is nagyon tetszett. Belekortyolva az íze sokkal enyhébbnek tűnt, mint amit az illat alapján feltételeztem volna, de teljesen vállalható és kellemes. Megfelelően szénsavas és lehűtve tényleg felfrissülést hozott a nyári melegben. A hozzáadott cukor hiányát lehet érezni rajta, de egy nyári italnál nem hátrány az, hogy nincs benne cukor. Az alkohol ízét én nem igazán éreztem, de ez nem baj, nem is egy erős italról van szó. 

Összegezve a dolgot a Viper hard seltzer valóban egy újfajta ital, bár hasonlóan készül, mégis más, mint a sör. A felfrissülést a nyári melegben a vízparton az ígéretnek megfelelően el tudja hozni, az íze is rendben van, bár nekem kissé kevésnek tűnt a gyümölcsössége. Annak ellenére, hogy az alkoholtartalmát leszámítva nagyjából ugyanezt az ízt tudják nyújtani az ízesített ásványvizek is, a nyári vízparti bulik és pihenés során a fiatalok körében egészen biztosan népszerű lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr1316611580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) Balaton (5) balaton (1) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) Budapest (15) budapest (2) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása