10 ósdi rendezvényes szabály, ami mindenkit megőrjít

Csak mert "mindig is így volt", az még nem elég jó ok, hogy továbbra is változatlanul menjenek a dolgok, főként nem a rendezvényszervezés terén, ahol folyamatosan újítani kell, ha valaki versenyben szeretne maradni. Jó lenne például megszabadulni a következő 10 idejétmúlt rendezvényszervezős (íratlan) szabálytól és hagyománytól.

events.jpg

Minden munkának megvannak a maga  szent tehenei, amiknek tán rég megvolt a maga okuk, de mára már igencsak lejártak, semmi értelme megtartani őket. Ilyen buta szabály például, hogy az Olimpia torna döntőin is országonként csak 2 atléta vehet részt. Ezek a szabályok tényleg mindenkit a sírba visznek…

Egyetlen csapáshoz ragaszkodni

Még mindig léteznek konferenciák, ahol előzetes regisztráció alapján lehet csak és kizárólag részt venni. Pedig akárhogy nézzük, minden az ismeret- és tudatunk tágítása, szakmai ismereteink bővítése felé halad, mutat, sőt… Mennyivel jobb lenne rugalmasabb helyzetet teremteni, vigyázva arra is, hogy ne legyen túl nagy tömeg a népszerű előadásokon.

Okostelefonok, social media használatának tiltása 

Manapság is sok előadó kéri a telefonok mellőzését, pedig… A nem látványosan figyelő, telefonjára bámuló résztvevő talán épp egy igen fontos tweetet pötyög arról, hogy mennyire érdekes és fontos előadáson veszt épp részt. Az okostelefonokkal párhuzamosan sajnos sok konferencián a wifi használatát is megakadályozzák abbéli aggódás miatt, hogy a sok felhasználó túlterheli, belassítja a rendszert. Inkább a wifit frissítsük!

Egyenruha

Sok cégnél fontosnak tartják a kvázi egyenruhát, de ezek korántsem mutatnak mindenkin igazán jól, pedig aki nem érzi jól magát a ruhájában, nem feltétlenül fog jól előadni, sőt. Az egyenruha helyett érdemes valamit választani, ami egységes megjelenést biztosít és mindenkihez illeszthető, ehhez elegendő egy színválasztás vagy egy megjegyezhető, kiválasztott sál.

Kezdés a kötelező infókkal

Miért kötelező azzal kezdeni, hogy mi hol található vagy hogy halkítsa le a kedves közönség a telefonját? Bátran, valami izgalmasat, már az elején is. Remek példa erre a Southwest Airline stewardjának meglepő előadása a kötelezőkről.

tailormade-event-conference-lease-plan-600x240.jpg

Kötelező névkitűző

Hasznos, hogy megjegyezzük (de legalábbis elolvassuk) mások nevét, de a név és a cég neve egy kicsit kevés is. Manapság a nicknevek használata is előremutatóbb lehetne, lényeg, hogy valamiféle kapocs születhessen az információból.

Kötelező 3 fogásos ebéd

Mondjuk ki, senki sem szeretne gumiizű csirkét fogyasztani… Ha alacsony a büdzsé, legyen inkább fantasztikusan komponált, extra rágcsálnivaló, inkább egy emlékezetes apróság, mint egy feledhető ebéd.

Fő téma és power point

Sok rendezvényen a büdzsé nagy részét viszi el egy keynote, egy adott téma szakértője, aki kellőképpen híres. Rosszabb eset, ha feledhető és nem igazán jó a előadó és mereven ragaszkodik a fő témához. Valamiért a power pointhoz is erős a ragaszkodás… Az utolsó másodpercig megtervezett előadás helyett a szakértő idejének egy részét töltheti azzal is, hogy a közönség kérdéseire válaszol (így megtudhatjuk, mi is érdekli őket pontosan). Bárki is az előadónk, ne feledjük, hogy a power point felett eléggé eljárt az idő, például a Prezi remek prezentációk készítésére alkalmas.

Nyomtatott napirend és egyebek

A személyre szabható, elektronikus lehetőségek idejében és az ezerféleképp papírpazarlást kikerülő lehetőségek mellett még mindig ragaszkodni kell ehhez, tényleg? A ráfordított idő, a költségek, a kinyomtatott dolgok változtathatatlansága - miért van szükség valamire, ami ennyire nem hatékony?

Egyforma fogadás/bánásmód

Nem szabály, de nagyon jó lenne ebből a szokásból is kizökkenni. Nyilván lehetetlen minden résztvevő egyedi fogadása, kezelése, de a preferenciák ismerete, használása ajánlott.

Sok-sok beragadt szabály uralja a rendezvényes ipart. Ahogy a közösségi média életünk meghatározó részévé válik, fontos, hogy a változások magába foglalják a perszonalizálás lehetőségeit is, éljünk vele, ne hagyjuk figyelmen kívül!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr7611798031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lucifer Morningstar 2016.10.13. 07:18:50

Hubameg

Egyre szánalmasabbak lesznek ezek a felsorolós baromságok.

Prezi tetszett, miért is más ha az oldalról becsúszó "lófütyy bal felső nézetben" feliratot a kivetítőn a prézli tolja be a póverpont helyett?

2016.10.13. 07:57:17

„Még mindig léteznek konferenciák, ahol előzetes regisztráció alapján lehet csak és kizárólag adott üléseken részt venni.”

Teljesen jogos elvárás. A konferencia is rendezvény, ebből adódóan kismilliárd vonzata van, ami a résztvevők számától függ (helyszín mérete, hangosítás/kivetítés módja, kaja, székek száma, stb, stb). Nem mindegy, hogy a 100 főre kalkulált konf-ra ad-hoc módon betódul 1000 ember (főleg az ingyenkaja miatt), és a zsúfolt tömeg, leöli az egész rendezvényt, illetve mindenki számára használhatatlanná teszi (rosszul szervezett benyomást kelt). Ugyanúgy gáz, ha egy nagyszabásúra tervezett konferencián végül pár ember lézeng. A regisztráció fő célja, hogy tisztában legyünk azzal, kábé hányan kíváncsiak az adott rendezvényre, és ehhez igazítsuk a rendezvény összes paraméterét.

„A nem látványosan figyelő, telefonjára hajló résztvevő talán épp egy igen fontos tweetet pötyög arról, hogy mennyire érdekes és fontos előadáson veszt épp részt.”

Nem hiszem hogy ezek a dolgok nem várhatnak az előadás utánig. Sosem értettem, mi értelme van tájékoztatni az egész világot arról, hogy éppen hol mit csinálok, mintha mind a 7 milliárd embernek kötelessége lenne tudnia róla. Ez talán amiatt van, mert nem érintett meg, ez az egész okos telefon korszak, ill. ezekre a tárgyakra még mindig csak céleszközként tekintek, nem életstílusként. Mindenesetre nagyon sok embert kiborít a folyamatosan, látványosan telefonjába mélyedő ember látványa, nem véletlenül. Egyrészt hordoz egyfajta érdektelenséget a külvilág számára, másrészt önmagában is idegesítő, (szimpla bunkóság) ha valaki egy pár órás rendezvényt sem bír ki anélkül, hogy a telefonját basztatná. Tiszteljük már meg embertársainkat, vagy adott esetben a rendezvény szervezőit azzal, hogy előadás közben odafigyelünk rájuk. Aki folyamatosan pötyög, annak nagy valószínűséggel fingja sincs az előadásról, következésképp feleslegesen szívja a levegőt ott. Én –konzervatív fazonként- a wifi korlátozással is egyet tudok érteni, bár jobban örülnék ha az emberek inkább magukat tudnák korlátozni. Nem internetkávézóba jöttünk, hanem okkal-céllal, okosodni, vagy fontos információkat megszerezni, ezért pedig nem áldozat néhány órányi offline mód.

„Miért kötelező azzal kezdeni, hogy mi hol található vagy hogy halkítsa le a kedves közönség a telefonját? „

Mert valakik számára ez nem evidens. Van aki először vesz részt ilyenen, és nem tudja, ill. van aki már sokadjára, de még mindig nem képes megtanulni.

„Bárki is az előadónk, ne feledjük, hogy a power point felett eléggé eljárt az idő”

Engem pl; ilyen helyeken a megszerezhető információ minősége-mennyisége érdekel, nem a tálalás és a külcsín. Erre pedig bármelyik progi alkalmas. Olyan ez, mint a látványos gyönyörű grafikával ellátott weblapok, amelyen kattingat jobbra balra az ember, minden mozog animálódik, a gép közben beledöglik hogy letöltse a weblapot, végül csak nem jutsz az áhított infóhoz hozzá, mert a készítőnek nem az volt a fontos, hanem a kápráztatás. Menekülök az ilyen helyekről, és keresek inkább olyat, ahol megszerezhetem az információt, legyen akár egy ókonzervatív plain text weboldal.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) Balaton (5) balaton (1) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) Budapest (15) budapest (2) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása