Milyen jövőképe van egy negyvenen túli séfnek ma Magyarországon?

Vomberg Frigyes jelenleg a Bocuse d’Or magyar csapatának coach feladatait látja el, két éve teljes mértékben a versennyel és annak szervezésével foglalkozik, hiszen az európai döntő rendezésében is segédkezett. Dolgozott Németországban és Ausztriában, hosszú évekig a Várkert Kaszinó séfje volt. Kipróbálta magát food stylisként és tanárként is. Most úgy érzi, nincs elég lehetőség itthon. A Chef&Pincérnek adott interjút.

Vomberg még az átkosban tanulta a szakácsmesterséget: az Intercontinentalban töltött tanulóévek után Németországban és Ausztriában is dolgozott. Akkor nem érzett a különbséget a hazai és a nyugat-európai konyhák között. Az Intercontinentalban konyhafőnök-helyettesi pozíciót is betöltötte, innen került 1993-ban a Várkert Kaszinóba, ahol először (és utoljára) konyhafőnökként is kipróbálhatta magát.

Egy évvel később lehetősége volt a séf feladatok mellett food stylistként is dolgozni. Magazinoknak, tévéknek és különféle reklámkampányokhoz készített képi anyagokat. Vomberg nem hisz a manipulált ételekben, sosem használt vegyszereket a tökéletes étel elkészítéséhez. Az ezredforduló környékén kezdett oktatással is foglalkozni, ám az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeit.

Vomberg Frigyes szerint azoknak a szakácsoknak, akik szeretnének kilépni a taposómalomból, nincs igazán lehetőségük elhelyezkedni itthon. A szakmával járó életvitel hosszú távon nem bírható, viszont alternatíva sincs, amit a képzett szakemberek választhatnának. Csak nagyon kevés séfnek sikerül éttermet nyitnia, ám arra sincs garancia, hogy nem megy csődbe 1-2 éven belül.

Megoldást jelenthetne a katedra, ám a hazai oktatási intézmények nem a minőségi, hanem a mennyiségi oktatást részesítik előnyben, így a tanároknak nincs lehetőségük kiszórni azokat a diákokat, akiknek nincs helye a szakmában. Vomberg Frigyest a szíve az oktatás felé húzza, ám havi 130.000 Ft-ért nem menne el tanítani. Addig is marad a Bocuse d’Or…

A teljes interjút elolvashatod ide kattintva.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr4912039521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) Balaton (5) balaton (1) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) Budapest (15) budapest (2) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása