Három "utolsópillanatos" karácsonyi desszert

A karácsonyi rendezvények után még van egy kis időd, energiád a konyhában tevékenykedni? Mutatunk 3 gyors és ínycsiklandozó sütemény receptet, amit minden vendég imádni fog.

Zserbógolyó

 

zserbogolyo.jpg

A zserbó az egyik kedvenc karácsonyi édességem, de sajnos nagyon sok munka van vele. Ha nincs időm vagy kedvem a klasszikus verziót készíteni, összedobok egy golyó változatot. Néhány napig hűtőben eláll, ezért karácsony előtt pár nappal is elkészíthető. Ezt a fajtát nem csak a gyerekek kedvelik, a felnőttek is szívesen csipegetnek belőle.

Hozzávalók

  • 15 dkg kekszmorzsa
  • 10 dkg darált dió
  • 17 dkg sárgabaracklekvár
  • 20 dkg étcsokoládé (60%-os)
  • 3 dkg darált dió (a díszítéshez)
  • 1 ek napraforgó olaj

Elkészítés

A kekszet és a diót összekeverjük, majd hozzáadjuk a lekvárt és jól összedolgozzuk. Diónyi golyókat formálunk belőle, és betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. Az étcsokoládét az olajjal vízgőz felett megolvasztjuk, majd a lehűlt golyókra csurgatjuk, hogy teljesen befedje őket. Darált dióval díszítjük, majd ismét hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé megszilárduljon rajta.

Vaníliás keksz

vanilias_keksz.jpg

Nem mindenki rajong a tömény, habos desszertekért, ezért nálam mindig van keksz is a karácsonyi rokonlátogatáskor. Ízlés szerint gyömbérrel, fahéjjal ízesíthető. Ebből az adagból pont egy tepsivel készül, kb. 30 darab lesz belőle. Gyerekek és idősebbek is szívesen fogyasztják tea, kávé mellé.

Hozzávalók

  • 70 g vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 vaníliarúd kikapart magja
  • 80 g finomliszt
  • 40 g darált dió
  • 40 g mandulaliszt/darált mandula
  • 1/2 tojás

Elkészítés

A vajat, a cukrot és a vanília magját kikeverjük, majd hozzáadjuk a darált diót, mandulát, lisztet és a tojást. Fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőbe tesszük a masszát. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A tésztát lisztezett felületen kb. fél centiméter vastagságúra nyújtjuk. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval korongokat gyártunk belőle. A kiszaggatott tésztát sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

Mézeskalács muffin

mezeskalacs_muffin.jpg

Ideális karácsony az, amikor van időm mézeskalácsot sütni és díszíteni – természetesen akkora mennyiségben, hogy a rokonságnak is jusson. A valóságban gyakran csak egy mézeskalács muffinra futja, ám ez is visszaadja a karácsony hangulatát, például reggel egy kávé mellett. Ízlés szerint díszíthető, dekorálható.

Hozzávalók

  • 20 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 2 dl tej
  • 3 ek méz
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 marék dió
  • 1 narancsból nyert narancshéj


Elkészítés

A tojásokat kevés cukorral felverjük. Először összekeverjük a száraz alapanyagokat, a lisztet, a sütőport, a narancs reszelt héját és a fűszerkeveréket. Majd egy külön tálban a nedves alapanyagokat: a tejet, a mézet és a vajat, ehhez adjuk hozzá a felvert tojáshabot. Egy fakanállal vegyítjük a nedves és száraz részleget, majd beleszórjuk a durvára tört diót. Megtöltjük a kapszlikat és előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

Nektek mi a kedvenc „utolsó pillanatos” karácsonyi desszertetek?

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr8612053339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) balaton (1) Balaton (5) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) budapest (2) Budapest (15) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása