A karácsonyi rendezvények után még van egy kis időd, energiád a konyhában tevékenykedni? Mutatunk 3 gyors és ínycsiklandozó sütemény receptet, amit minden vendég imádni fog.
Zserbógolyó
A zserbó az egyik kedvenc karácsonyi édességem, de sajnos nagyon sok munka van vele. Ha nincs időm vagy kedvem a klasszikus verziót készíteni, összedobok egy golyó változatot. Néhány napig hűtőben eláll, ezért karácsony előtt pár nappal is elkészíthető. Ezt a fajtát nem csak a gyerekek kedvelik, a felnőttek is szívesen csipegetnek belőle.
Hozzávalók
- 15 dkg kekszmorzsa
- 10 dkg darált dió
- 17 dkg sárgabaracklekvár
- 20 dkg étcsokoládé (60%-os)
- 3 dkg darált dió (a díszítéshez)
- 1 ek napraforgó olaj
Elkészítés
A kekszet és a diót összekeverjük, majd hozzáadjuk a lekvárt és jól összedolgozzuk. Diónyi golyókat formálunk belőle, és betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. Az étcsokoládét az olajjal vízgőz felett megolvasztjuk, majd a lehűlt golyókra csurgatjuk, hogy teljesen befedje őket. Darált dióval díszítjük, majd ismét hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé megszilárduljon rajta.
Vaníliás keksz
Nem mindenki rajong a tömény, habos desszertekért, ezért nálam mindig van keksz is a karácsonyi rokonlátogatáskor. Ízlés szerint gyömbérrel, fahéjjal ízesíthető. Ebből az adagból pont egy tepsivel készül, kb. 30 darab lesz belőle. Gyerekek és idősebbek is szívesen fogyasztják tea, kávé mellé.
Hozzávalók
- 70 g vaj
- 10 dkg cukor
- 2 vaníliarúd kikapart magja
- 80 g finomliszt
- 40 g darált dió
- 40 g mandulaliszt/darált mandula
- 1/2 tojás
Elkészítés
A vajat, a cukrot és a vanília magját kikeverjük, majd hozzáadjuk a darált diót, mandulát, lisztet és a tojást. Fóliába csomagolva 1-2 órára hűtőbe tesszük a masszát. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A tésztát lisztezett felületen kb. fél centiméter vastagságúra nyújtjuk. Tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval korongokat gyártunk belőle. A kiszaggatott tésztát sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.
Mézeskalács muffin
Ideális karácsony az, amikor van időm mézeskalácsot sütni és díszíteni – természetesen akkora mennyiségben, hogy a rokonságnak is jusson. A valóságban gyakran csak egy mézeskalács muffinra futja, ám ez is visszaadja a karácsony hangulatát, például reggel egy kávé mellett. Ízlés szerint díszíthető, dekorálható.
Hozzávalók
- 20 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 3 db tojás
- 2 dl tej
- 3 ek méz
- 1 csomag sütőpor
- 2 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 3 marék dió
- 1 narancsból nyert narancshéj
Elkészítés
A tojásokat kevés cukorral felverjük. Először összekeverjük a száraz alapanyagokat, a lisztet, a sütőport, a narancs reszelt héját és a fűszerkeveréket. Majd egy külön tálban a nedves alapanyagokat: a tejet, a mézet és a vajat, ehhez adjuk hozzá a felvert tojáshabot. Egy fakanállal vegyítjük a nedves és száraz részleget, majd beleszórjuk a durvára tört diót. Megtöltjük a kapszlikat és előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Nektek mi a kedvenc „utolsó pillanatos” karácsonyi desszertetek?
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.