Aki sütni szeret, rossz ember nem lehet!
„A sütés: önkifejezés és kommunikáció.”

Sütés közben kiélhetjük a kreativitásunkat, ez az önkifejezés pedig egyenes út ahhoz, hogy általában jól érezzük magunkat az életünkben. Az önmegvalósítás pedig a stressz kezelésének kiváló eszköze.

A folyamat sok figyelmet igényel, fókuszálni kell. Nem a saját gondolatainkat pörgetjük, nem „gondolunk túl”és így létrejön egyfajta „flow” . Ilyenkor nem rágódunk a múlton, nem aggódunk, jelen vagyunk, mindegy, hogy éppen kóstolunk, vagy a tésztát dagasztjuk, az adott pillanatot megéljük. 

01.jpg

„Amikor folyóparton ülünk, és figyeljük az elhaladó vizet, megláthatjuk a flow szépségét működés közben. A víz természetesen áramlik és mozog, biztos irányba. Energiája, ereje, bizonyossága van, ebből a kombinációból nyugalom és a világgal való egység érzete árad. A legjobb pillanatok általában akkor következnek be, amikor egy ember teste és tudata önként vállalt erőfeszítésben végső határáig megfeszült, hogy valami nehezet és érdemlegeset alkosson." Csíkszentmihályi Mihály

„Lépésről-lépésre kell gondolkodnunk. Átlátható rendszert teremtünk”

Az első pillanattól a megoldásra, a végeredményre a lépésekre gondolunk. Látjuk egyben az egészet, a folyamatot, a célt, megtervezzük tudatosan, hogy mi után mi fog következni, mennyi időt szánunk rá, mi kell ahhoz, hogy „a célunkat” elérjük. Ilyen értelemben a sütés közben egyensúlyt teremtünk a pillanat és az életünk között. Megtanuljuk rendszerben látni a világot.

„étel=szeretet”

02.jpg

A professzor asszony szerint sok ember van, akinek amúgy nehezére esik mások előtt érzelmileg megnyílni – ezért lehet, hogy ők éppen egy almás pite vagy brownie formájában tudják elmondani, mennyire szeretnek valakit, hogy bocsánatot kérnek valamiért, vagy hogy egyszerűen csak fontos nekik az illető.

A világ összes kultúrájában, ha meghívnak az asztalhoz és étellel kínálnak, az a szeretet egyik egyetemes kifejezőeszköze. Mindenki érti, bárhol is járjunk a világban.

Amikor másoknak sütünk, azzal az érzelmeinket is kifejezzük. SusanWhitbourne a Massachusetts-i Egyetem pszichológia professzora arra hívja fel a figyelmünket, hogy vannak helyzetek, amikor a szavak elfogynak, s ilyenkor „helyettünk beszél” az étel. Jussanak eszünkbe az ünnepek, esküvők, születésnapok, vagy a halotti tor, de tökéletes példa amikor barátinkkal sütős, főzős vacsorákat szervezünk és konyháról konyhára vándorlunk. És a közelgő húsvétról se feledkezzünk meg.

Önzetlenül adni tulajdonképpen nem más, mint a színtiszta szeretet,ami jelen esetben meg is ízlelhető, kézzel fogható,körbe kínálható.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr1812412813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) Balaton (5) balaton (1) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) Budapest (15) budapest (2) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása