Az angolok és franciák az éttermekben is utálják egymást
...legalábbis egy sajtóhír szerint

Jay Rayner, a brit Observer étteremkritikusa 18 éve kritizál éttermeket. Nemrég másodmagával ellátogatott a párizsi Le Cinqbe, és közölte: az elmúlt 18 évben egyetlen étteremben sem evett ilyen rosszat. Nem is rosszat, egyenesen borzalmasat. „Szégyenletesen borzalmasat.”

A kijelentés azért meglepő, mert az ötös számról elnevezett Le Cinq nemcsak Párizs, nemcsak Franciaország, hanem a világ egyik legjobb éttermének számít: az V. György brit királyról elnevezett szállodában, az V. Györgyről elnevezett sugárúton található étterem ugyan csak 2001-ben nyitott meg, de aztán gyors egymásutánban megszerezte első, második, majd harmadik Michelin-csillagát, aminél többet ugye nem is lehet.

És bár a Michelin kritikusai 2008-ban egy csillaggal lejjebb fokozták az éttermet, a Le Cinq 2014-ben leigazolta Christian Le Squert, aki korábban hosszú évekig néhány száz méterrel arrébb, a Le Cinqnél sokkal régebben híres Ledoyenben dolgozott, és azzal a feltett szándékkal érkezett új munkahelyére, hogy visszaszerzi a Le Cinqnek az elveszített Michelin-csillagot.

„Nagyon személyes konyhát akarok importálni, ami hosszan tartó ízeket hagy a szájban” – nyilatkozta annak idején a breton származású Le Squer, aztán munkához látott, és 2016-ra nemcsak hogy visszaszerezte a Le Cinq harmadik csillagát, de a szakma az év szakácsának is választotta Franciaországban.

Egy év sem telt el a diadal óta, és megérkezett az étterembe Jay Rayner.

A brit étteremkritikus úgy lépett a hatalmas belmagasságú, süppedős szőnyegekkel díszített, a szálloda belsejében megbúvó étterembe, mint óvatos elefánt a porcelánboltba: saját bevallása szerint a magas éttermi árakon háborgó kommentelőknek akarta bemutatni, milyen is az igazi luxus. „Mindannyian nevetnénk egyet a gazdagokon, aztán menne tovább, ki merre lát, egy kicsit bölcsebben” – írta Rayner a Le Cinqről írt cikkében, ami április 9-én, jelent meg a vasárnapi nyomtatott Observerben és testvérlapjában, a Guardianben. 

Rayner és kísérője kezébe vette az embermagasságú étlapot (a nőknek külön, ár nélküli étlap jár, amit a helyszínen azonnal szóvá is tettek), rendelt, megette, kifizette a két személyre mérsékelt borfogyasztással és a szervizdijjal együtt 600 eurósra (187 ezer forint) rúgó számlát, majd olyan lesújtó kritikát rittyentett a Le Cinqről (úgy is mint „a bűntény helyszínéről”), hogy kész csoda, hogy Franciaország nem üzent azonnal hadat Nagy-Britanniának. 

A péksütemények és az üdvözlőfalatkák, így a sózott vajas briós meg a csirkeméjhabos-uborkás kanapé meg még rendben voltak, de itt véget is ért a csoda, és megkezdődött a szörnyű tortúra: Rayner szerint

  • az egyik Ferran Adria-módra gömbölyűsített (szferizált) fogás egy Barbie-méretű szilikonmell-implantátumra hasonlított, az íze pedig olyan volt, mint a dohos levegőé, egy kis gyömbérrel; partnere szerint „mintha egy poros vegyesboltban kint felejtett kotont enne az ember”;
  • a kagylópépes falatkát az a fajta tompa savasság jellemezte, amivel kifakult rézérméket szoktak kifényesíteni;
  • a vízitormapürével töltött maracujától úgy összehúzódtak a szerző ajkai, „mint a macska segge, miután csalánba dörzsölte”;
  • a gratinhagyma „olyan ragadós volt, mint egy tinédzser padlója”;
  • a tengeri sünből készült fagylalt olyannyira nem innovatív, hogy már a 90-es években feltűnt az egyik amerikai tévés főzőműsorban, az Iron Chef Americában;
  • a galambot hiába kérték közepesen átsütve, rózsaszínűen, alig átsütve érkezett, még jó, hogy el nem repült;
  • a csokoládészivarokkal tálalt tejes borítás mintha egy égéssérültről esett volna le;
  • a fagyasztott petrezselyemporral szervírozott túrótorta „az egyik legrosszabb dolog, amit életemben ettem”;
  • a bretagne-i specialitás, a kouign amann pedig megégett a szélén.

A Le Cinq-beli étkezés összességében „zord és nyugtalanító” élményeket hagyott a szerzőben, amiket talán kemény munkálva el tud majd felejteni egyszer.

Bár Raynerrel felettébb szokatlan módon közölték, hogy nem fotózhat az étteremben, és a cikkben a Le Cinq által készített hivatalos fotókat kell használnia, ő mégis előkapta Iphone 7-es mobiltelefon-készülékét, és, mi tagadás, az étterem által készített fényképek csak távolról, erősen hunyorítva hasonlítanak azokra az ételekre, amiket neki sikerült a helyszínen megörökítenie.

6zrtgt4msdws13ixis.jpeg

Balra a hivatalos éttermi fotó (Jean-Claude Amiel), jobbra Rayner fényképe ugyanarról az ételről

A teljes cikk itt található:444!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr6912435301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) Balaton (5) balaton (1) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) Budapest (15) budapest (2) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása