Kóser is meg nem is: Macesz Bisztró

 

  Nem is áll egymástól annyira távol a magyar és a zsidó konyha, állítja Tasnádi Ákos, a Macesz Bisztró chefje. Talán annyi a különbség, hogy a zsidó egy kicsit szabadabban értelmezhető. Itt nagyobb teret kapnak az egyéni elképzelések; a saját receptek, az otthoni titkok jobban érvényesülhetnek, mindenki a saját ízlése szerint főz. A Macesz Bisztróban pl. gerslivel (árpagyöngy) készül a zsidó tojás. Az étterem sok beszállítóval dolgozik, a pászka egyenesen Izraelből jön. Még a kenyerek minőségére is nagy figyelem irányul, csak magas minőséget képviselő pékségektől vásárolnak, lehet majszolni parasztkenyeret és barcheszt is.

  A Macesz Bisztró régen Maceszhuszár névvel működött, mostani arculatát 2015-ben vette fel. Tom Hanks és Santiago Segura is megfordult már itt. A hangulat nagypolgárias, rendkívül elegánsak és figyelmesek a pincérek, de lényegében itt 0-tól 99-ig mindenki megtalálhatja a számítását.

 

ll_mg_0057.jpg

                Maceszgombócleves

 

Kóser vagy sem?

  A zsidó ételekre való specializálódás a helyszínnél fogva adta magát, hiszen az éttermet a zsidónegyed szívében találhatjuk meg, a Kazinczy utcai zsinagóga pár lépésre van. A kóser alapelvekre, intelmekre odafigyelnek -persze az igazi kóser étkezés számtalan további szabályt alkalmaz-, de nem neveznék magukat kóser étteremnek. Sertést nem találunk az étlapon, csak kóser halat adnak, a tejet hússal nem keverik.

 

Amiket kóstoltunk

  Ha már a Macesz Bisztróban jártam, nem hagyhattam ki a névadó maceszgombóclevest, melyet marhából készítenek. Kifogástalan volt. A második fogás: sólet babbal, tojással és libacombbal. A franciául „Cassoulet” névre hallgató ételt számtalan módon el lehet készíteni, itt gerslivel, vagyis árpagyönggyel teszik egyedivé. És végül a kihagyhatatlan flódni. Ez a tipikus zsidó édesség három emeletes, általában almával, mákkal, dióval és baracklekvárral töltik meg, de van aki a szilvalekvárra esküszik. A Macesz Bisztróban gyömbéres almahabot tesznek mellé, mely viszonylagos semlegességével szépen kiegészíti a flódni intenzív ízvilágát. 

 

ll_mg_0069_2.jpg

              Sólet babbal, tojással és libacombbal

  

A borok is jók

  A borkínálat a vendégek ízléséhez igazodik, melyet az évek során sikerült feltérképezni. Az ételkínálat bővítése során a tulajdonosok mindig kóstolnak borokat is, és az új borlapot úgy készítik el, hogy figyelembe veszik az új ételek ízvilágát is. Sommelier nincsen, a felszolgálók a borokhoz is értenek, folyamatosan képzik őket. Ákos a jövőbeli terveket illető kérdésemre azt felelte, hogy szeretné fenntartani azt a kiegyenlített minőséget, amit eddig is hoztak.

 

ll_mg_0099_2.jpg

              Flódni almahabbal

 

ll_mg_0094.jpg

              Terítenek a felszolgálók

 

  Kóstold meg Te is a Maszec Bisztró inyencségeit! Játssz velünk, és nyerd meg az 5000.- forint értékű vouchert, amit lefogyaszthatsz az étteremben! További étteremtesztekért és nyereményekért kövess minket a facebookon.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr7412444515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) Balaton (5) balaton (1) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) Budapest (15) budapest (2) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása