Gasztro élménytúra a Balaton északi partján
Ízek, színek, textúrák a Sáfránkert étteremben

 

 

  Miért dönt úgy egy miskolci séf, hogy Paloznakon kezd új életet? A Sáfránkert étterem új ízmérnökét nagyon megfogta a hely stílusa, a környezet és a feeling. És ezen nem is csodálkozunk, hiszen a vendéglő hangulata tényleg elragadó. Egy apró hibája van: nincsen panoráma. De ez elnézhető, és akár be is pótolható a pár száz méterrel feljebb elhelyezkedő Borteraszon, már ha van erőnk odáig felmászni. Én biciklivel jutottam fel, bár a kavicsos, földes útszakaszon már csak toltam az országúti kerékpárt, félvén, hogy kilyukad a vékony kereke.

 

04.jpg

 

Terasz fűszerkerttel

  A Sáfránkert teraszának végében fűszerkert ékeskedik, ahol nagyjából megtalálunk minden fontos fűszernövényt (citromfű, bazsalikom, zsálya, rozmaring, oregánó, kakukkfű, stb.). Csak egy karnyújtás, és már le is szakíthatjuk a friss, ízletes fűszer különlegességeket: jó érzés tudni, hogy  nem az ipari zacskóból szórják a száraz, íztelen növénydarabkákat az ételeinkre. A kerthelyiség grillpulttal is fel van szerelve, ahonnan lopva terjengenek a nyálcsorgatóan izgalmas, füstölt illatok.

  Nyáron óriási pörgés van, folyamatosan érkeznek a kisebb-nagyobb családok, baráti társaságok. A gyermeki zsivaj áthatja a teret, négylábú barátaink is szívesen látott vendégek itt. Ez az intenzitás télen nyugalmas délutánokba, és hosszú ráérős vacsorákba vált át, de a hidegebb napokon is várják a vendégeket.

 

02.jpg

 

Ízek, színek, textúrák

  "Ízek, színek, textúrák", ez lehetne a Sáfránkert mottója. És valóban, az, ami a tányérokon elénk kerül, valódi szín- és ízkavalkád. Egy igazi költemény. Honnan ered a név? Van egy ilyen nevű dűlő a Balatonfüred-Csopaki borvidéken, ahonnan kitűnő rizlingeket lehet kóstolni (Homoláék mellett egyébként a Balatonfüredi Figula pincészetnek is vannak itt ültetvényei).

  Lukács Viktor, a séf nagyon odafigyel az alapanyagokra, és kitűnő kapcsolatot ápol a beszállítókkal. Félkész terméket nem vásárol, csak előhűtött húst használ, fagyasztottat semmi esetre sem. Hiszen ő azt szeretné, hogy a saját keze munkáját kóstoljuk meg, ne gyári legyen az étel, ami az asztalra kerül. És ez jó, mert a személyesség révén felemelő érzés azt tudni, hogy valami egyedit kapunk, amibe valaki szívét-lelkét beleadta. Nem gyárak hűvös, gépies környezetéből érkezett, mely fémes lanyha textúrájával untatná egyediséghez, exkluzív autenticitáshoz szokott ízlelőbimbóinkat. A sajtokat kitűnő kézműves sajtmanufaktúrából szerzik be.

 

01.jpg

 

Magyaros, de nyitott

  A konyha alapvetően a magyaros vonalat követi, de nem szégyellnek nyitni a nemzetközi trendek felé sem (pl. keleti fűszeres bárányfartő masalával, vagy a panna cotta). Az étlapot furfangosan menedzselik: vannak fix ételek - vagy örökzöldek- , melyek soha nem kerülnek le a menüről (ilyen pl. a húsleves, vagy a gulyás), ám három hetente lecserélnek egy ételt, hogy újabb remekművel keltsék fel a vendégek érdeklődését, és biztosítsák a fluktuációt. Tehát van egy főkoncepció, amin néha picit variálnak, spontán módon. Viktor impovizatív egyéniség, mindig elő tud rukkolni valami váratlan ötlettel a tarsolyból, hogy meglepjen minket.

 

06.jpg

 

Nem megfizethetetlen

  Az árak nem elrugaszkodottak. Kb. 1000Ft-ért kapunk egy levest, a főételek a 2-3000 Ft-os sávban mozognak. Az adagok nem kifejezetten nagyok, de kényelmesen jóllakunk. Ez a történet az ízlelgetésről, a finom nüanszok értékeléséről, azelőtt soha nem látott ízkombinációk felfedezéséről szól (mint pl. a füstölt pisztráng rilette mascarponéval, snidlinggel, fokhagymaszárral, fehérbor ecettel, vagy a rozé sertésszűz zöld fűszeres krusztával, meleg salátával, zöldségekkel). A gyerekek olyan remek fogások közül választhatnak, mint a paradicsomos húsgombóc spagettivel és társai.

  A Sáfránkert vendéglő úgy véli, hogy a régi stílusú csárdák kora (80 étellel az étlapon) lejárt. A röghöz kötöttség már nem állja meg a helyét, nyitni kell az improvizáció, és az újabb áramlatok felé. Itt a minőségen van a hangsúly, nincs sok étel az étlapon, nincs túlterhelve a konyha, ami van, az viszont mesterien van elkészítve.

 

05.jpg

Homola borok

  A Homola pincészet biztosítja a borok nagy részét, nagyon izgalmas a Tihanyi-félszigetről származó kékfrankosuk, melyet kirobbanó gyümölcsösség, fűszeresség jellemez. Van kódex boruk is, a Hajnóczy Kódex. E nevet a csopaki, paloznaki, alsóőrsi dűlőkről származó Olaszrizling borok palackjaira szabad ráírni. Csak ajánlani tudjuk ezt az elegáns, kellemes helyet, ami ugyanakkor mégis tud fiatalos, és laza lenni.

 

03.jpg

 

  Balatoni gasztronómiai élménysétánk hamarosan folytatódik a Homola pincészet Borteraszának felderítésével, addig is kövessetek minket a facebook-on.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr4812725696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) Balaton (5) balaton (1) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) Budapest (15) budapest (2) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása