Miért dönt úgy egy miskolci séf, hogy Paloznakon kezd új életet? A Sáfránkert étterem új ízmérnökét nagyon megfogta a hely stílusa, a környezet és a feeling. És ezen nem is csodálkozunk, hiszen a vendéglő hangulata tényleg elragadó. Egy apró hibája van: nincsen panoráma. De ez elnézhető, és akár be is pótolható a pár száz méterrel feljebb elhelyezkedő Borteraszon, már ha van erőnk odáig felmászni. Én biciklivel jutottam fel, bár a kavicsos, földes útszakaszon már csak toltam az országúti kerékpárt, félvén, hogy kilyukad a vékony kereke.
Terasz fűszerkerttel
A Sáfránkert teraszának végében fűszerkert ékeskedik, ahol nagyjából megtalálunk minden fontos fűszernövényt (citromfű, bazsalikom, zsálya, rozmaring, oregánó, kakukkfű, stb.). Csak egy karnyújtás, és már le is szakíthatjuk a friss, ízletes fűszer különlegességeket: jó érzés tudni, hogy nem az ipari zacskóból szórják a száraz, íztelen növénydarabkákat az ételeinkre. A kerthelyiség grillpulttal is fel van szerelve, ahonnan lopva terjengenek a nyálcsorgatóan izgalmas, füstölt illatok.
Nyáron óriási pörgés van, folyamatosan érkeznek a kisebb-nagyobb családok, baráti társaságok. A gyermeki zsivaj áthatja a teret, négylábú barátaink is szívesen látott vendégek itt. Ez az intenzitás télen nyugalmas délutánokba, és hosszú ráérős vacsorákba vált át, de a hidegebb napokon is várják a vendégeket.
Ízek, színek, textúrák
"Ízek, színek, textúrák", ez lehetne a Sáfránkert mottója. És valóban, az, ami a tányérokon elénk kerül, valódi szín- és ízkavalkád. Egy igazi költemény. Honnan ered a név? Van egy ilyen nevű dűlő a Balatonfüred-Csopaki borvidéken, ahonnan kitűnő rizlingeket lehet kóstolni (Homoláék mellett egyébként a Balatonfüredi Figula pincészetnek is vannak itt ültetvényei).
Lukács Viktor, a séf nagyon odafigyel az alapanyagokra, és kitűnő kapcsolatot ápol a beszállítókkal. Félkész terméket nem vásárol, csak előhűtött húst használ, fagyasztottat semmi esetre sem. Hiszen ő azt szeretné, hogy a saját keze munkáját kóstoljuk meg, ne gyári legyen az étel, ami az asztalra kerül. És ez jó, mert a személyesség révén felemelő érzés azt tudni, hogy valami egyedit kapunk, amibe valaki szívét-lelkét beleadta. Nem gyárak hűvös, gépies környezetéből érkezett, mely fémes lanyha textúrájával untatná egyediséghez, exkluzív autenticitáshoz szokott ízlelőbimbóinkat. A sajtokat kitűnő kézműves sajtmanufaktúrából szerzik be.
Magyaros, de nyitott
A konyha alapvetően a magyaros vonalat követi, de nem szégyellnek nyitni a nemzetközi trendek felé sem (pl. keleti fűszeres bárányfartő masalával, vagy a panna cotta). Az étlapot furfangosan menedzselik: vannak fix ételek - vagy örökzöldek- , melyek soha nem kerülnek le a menüről (ilyen pl. a húsleves, vagy a gulyás), ám három hetente lecserélnek egy ételt, hogy újabb remekművel keltsék fel a vendégek érdeklődését, és biztosítsák a fluktuációt. Tehát van egy főkoncepció, amin néha picit variálnak, spontán módon. Viktor impovizatív egyéniség, mindig elő tud rukkolni valami váratlan ötlettel a tarsolyból, hogy meglepjen minket.
Nem megfizethetetlen
Az árak nem elrugaszkodottak. Kb. 1000Ft-ért kapunk egy levest, a főételek a 2-3000 Ft-os sávban mozognak. Az adagok nem kifejezetten nagyok, de kényelmesen jóllakunk. Ez a történet az ízlelgetésről, a finom nüanszok értékeléséről, azelőtt soha nem látott ízkombinációk felfedezéséről szól (mint pl. a füstölt pisztráng rilette mascarponéval, snidlinggel, fokhagymaszárral, fehérbor ecettel, vagy a rozé sertésszűz zöld fűszeres krusztával, meleg salátával, zöldségekkel). A gyerekek olyan remek fogások közül választhatnak, mint a paradicsomos húsgombóc spagettivel és társai.
A Sáfránkert vendéglő úgy véli, hogy a régi stílusú csárdák kora (80 étellel az étlapon) lejárt. A röghöz kötöttség már nem állja meg a helyét, nyitni kell az improvizáció, és az újabb áramlatok felé. Itt a minőségen van a hangsúly, nincs sok étel az étlapon, nincs túlterhelve a konyha, ami van, az viszont mesterien van elkészítve.
Homola borok
A Homola pincészet biztosítja a borok nagy részét, nagyon izgalmas a Tihanyi-félszigetről származó kékfrankosuk, melyet kirobbanó gyümölcsösség, fűszeresség jellemez. Van kódex boruk is, a Hajnóczy Kódex. E nevet a csopaki, paloznaki, alsóőrsi dűlőkről származó Olaszrizling borok palackjaira szabad ráírni. Csak ajánlani tudjuk ezt az elegáns, kellemes helyet, ami ugyanakkor mégis tud fiatalos, és laza lenni.
Balatoni gasztronómiai élménysétánk hamarosan folytatódik a Homola pincészet Borteraszának felderítésével, addig is kövessetek minket a facebook-on.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.