Gasztro élmény túra a Balaton északi partján III.
Tokajból Csopakra: Homola Borterasz és Pincészet

 

  Homola  Szabolcs szeret vitorlázni, főleg a Balatonon. Szeretett volna egy kis házat és borospincét közel a magyar tengerhez, de mégis távol a nagy turistaforgatagtól, egy kicsit nyugisabb helyen. Paloznakra esett a választás, ugyanis ennek a kis falunak sikerült megőriznie intimitását, nincsen strandja, se vasútállomása.

 

Összetéveszthető nevek: Homola és Homonna

   Az első szüret 2009-ben zajlott le egy kisebb területen. Azóta nagy változások mentek végbe: jelenleg 15 hektár szőlővel rendelkeznek, 2,5 hektárnyi területről pedig felvásárolják a szőlőt. Évi 30 ezer palackra terveztek eredetileg, mára viszont elérték, hogy évente 60000 palack kerüljön kereskedelmi forgalomba. Homola Szabolcs nevét könnyű összekeverni Homonna Atilláéval, aki szintén kulcsfigura a borászat életében. Attila a tokaji borvidékről hozta szakértelmét, ahol főképp Furminttal, és Hárslevelűvel foglalkozott. Jelenleg ő a pincészet vezető borásza, az ő elképzelései szerint zajlanak a folyamatok, ő tervezi meg a borok arculatát.

 

h01.jpg

               Kedves kis asztalkák

 

A Furmint reneszánsza?

 A Furmint készítése a Balatonfüred-Csopaki borvidéken első ránézésre érdekes vállalkozásnak tűnhet, hiszen a terület elsősorban az Olaszrizling hazája. Ám ha jobban utánajárunk a dolgoknak, rájövünk, hogy a Furmint elterjedt fajta volt a környéken a filoxéra pusztítása előtt, úgyhogy talán is annyira elrugaszkodott az ötlet, Jelenleg a Furmint a harmadik kiemelt fajta a pincészetben.

  Egyre több balatoni borász kísérletezik azzal, hogy újraélessze ezt a nemes, ősi magyar fajtát a megfelelő klónokkal. A  Furmint más arcát mutatja itt, mint Tokajban, minerálisabb, és a savak máshogy alakulnak a talaj tulajdonságai miatt. Innen hiányzik az a jellegzetes tokaji, botrytises mikroklíma, ezért az aszúkészítés lehetősége nem merül fel. Csopak elsősorban a mineralitásról, a könnyedségről, a szerethető gyümölcsösségről szól. Ez persze nem egyenlő a karakter hiányával, azonban az a markáns, súlyos és komoly ízvilág, ami Tokajra jellemző, itt nem található meg.

 

h02.jpg

                  Lenyűgöző panoráma

 

Nem csak fehérben gondolkodnak

  Kékfrankosuk egészen kiváló kirobbanó gyümölcsösségével, lehengerlő fűszerességével. A korty hosszú, a test tömeges. Tüzes, de mégis könnyű, és friss. Érdekes, hogy ilyen szépen meg lehet valósítani az északi osztrák stílust a Balatonon. A Tihanyi-félsziget kitűnő feltételeket biztosít a Kékfrankos számára: a dombok félkörben ölelik körbe a területet(így biztosítván a védettséget és a meleget), míg a Balaton felől frissítő szellők érkeznek, hogy megőrizzék az esetleges rothadás veszélyét csapadékosabb időszakban (a Kékfrankos ugyanis érzékeny a csapadékra).

  A pincészet a Cabernet Sauvignon és Syrah fajtákról se feledkezett meg. Utóbbiról tudni kell, hogy rendkívül "hisztérikus" fajta, nagyon kényes, ezért rosszabb évjáratokban csak sillerbort lehet belőle előállítani. A siller egyfajta átmenetnek tekinthető a rozé és a vörösbor között, mind színben, mind textúrában. Voltaképpen egy vékonyabb, gyümölcsösebb vörösbor.

  Néhány szót a rozék is érdemelnek. Homoláéknál csak reduktív eljárással készülnek a rózsaszín finomságok, vagyis soha nem kerülnek hordóba, így őrizvén meg frissességüket és gyümölcsösségüket. A Balaton közelében ez így  ideális is, forró, nyári napokon sokkal jobban csúszik egy ilyen rozé, mint provanszi stílusú, testes, hordóban érlelt társai.

  

h03.jpg

                 100% Rizling palackok

 

Két sorozat: Homola és 100%

  Két fő kategóriára oszthatjuk fel a Homola borokat: dűlőválogatott, hordós érlelésű tételek (Homola sorozat), illetve friss, nyári reduktív tételek (100% sorozat). A 100% sorozat húzóbora a 100% Balaton (Olaszrizling-Szürkebarát-Tramini cuvée), ez nagyon fogy, igazi sláger. De a 100% Rizling, a 100 % Szürkebarát és a 100% Habzó is megállja a helyét.

  Dűlő válogatott boraik szigorúan a kiemelt dűlőkből, mint pl. a Hajnóczy dűlő- származó szőlőkből készülnek, Ezeken a területeken hozamkorlátozást alkalmaznak. A Homola sorozat borai spontán erjedéssel készülnek, ami azt jelenti, hogy nem használnak fajélesztőt. Zsandár Tamás elmondása szerint ez egy nehezebb, ugyanakkor izgalmasabb játék: így tényleg az évjáratot, a fajtát, a gyümölcsöt kapjuk meg a poharunkban, viszont a kockázati tényezők is magasabbak. A hordós érlelés átlagosan hat hónapig tart, folyamatos kóstolással döntik el, mikor lesz ideális a bor.

  A friss, reduktív 100% sorozat tagjaival nincs ennyi gond. Kapnak beoltást, részben vezetett erjedéssel készülnek. A 100% Balaton fantázianév, mely az életérzést hivatott átadni. Azt a feelinget, amikor egy pohár rizlinggel ülve a teraszon elénk tárul a Balaton látványa a Tihanyi-félszigettel, és a hosszú szőlősorokkal együtt. Ez valójában visszaadhatatlan. Ezt meg kell élni, meg kell tapasztalni. A 100% Balaton nagyon jó nyári bor lett, a Tramini adja az illatot, a Szürkebarát a testet, az olaszrizling pedig a savakat. Ez így szép, így kerek. Hibátlan!

  A Homola pincészet a jövőre is tervez. Folyamatos bővítésekben, fejlesztésekben gondolkodnak. Céljuk, hogy évi forgalmukat 100-150 ezer palackra tornázzák fel. Szeretnék a pincét is bővíteni, valamint új borászatokat építeni. Sok sikert kívánunk ehhez!

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr6612756794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) Balaton (5) balaton (1) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) Budapest (15) budapest (2) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása