Keleties ízek, vándorló könyvek: Kelet Kávézó
Budapest legfancybb helyei I.

 

  Gondoltad volna, hogy London és Berlin után Budapest büszkélkedhet a legtöbb Speciality  kávézóval? Pedig így van. A Kelet kávézó is ebbe a társaságba tartozik. Hogy miért hívják Keletnek? A Bartók Béla út másik oldalán található a Hadik kávéház, mely köztudottan a Nyugatosok törzshelye volt. Kellett egy ellenpont, a Kelet. Itt bőven találsz izgalmas keleti ízeket, a közelben van a Dar Al Salam mecset is. Elképzelni se tudnék kellemesebb helyet egy kis olvasgatásra és  tanulásra egy csésze kávé vagy tea társaságában. El is vihetsz könyveket, ha hozol helyette újakat, így a könyvválaszték folyamatosan változik.

 

                  

                   Király Dorka, az egyik üzletvezető

 

  Újabban konyha is van

  Elsősorban kávézóról beszélünk, de egy ideje bisztrókonyha is működik a helyen. Ennek köszönhetően már egész nap ihatunk alkoholt a Kelet Kávézóban (ugyanis ezelőtt csak este 8 után lehetett bódító italokat fogyasztani, hogy a közelben lévő iskola tanulói ne csábulhassanak el). A szálas teákat a Shirinda és a Flying Bird szolgáltatja, utóbbit különleges teaszettben szolgálják fel nekünk. Ez a szett lehetővé teszi a teák többszöri leöntését, melyeket a Kung Fu teázási hagyományoknak megfelelő módszerrel készítenek. Az áztatási időt feltüntetik. Minőségi alapanyagokból készült limonádékkal, jeges teákkal és szörpökkel is olthatjuk szomjunkat.

 

                 

                  Jeges tea

 

Speciális kávék

  A speciality kávék világos pörkölésű szemekből készülnek, melyeket egy újbudai kávépörkölő üzemben, a Casino Moccában állítanak elő. Én egy kenyai Kiunyu filterkávét kóstoltam, mely úgy készül, hogy a kávéőrleményt egy papírfilteren keresztül lassan átengedik forró vízzel. Ehhez egy Kalita nevű, tölcsérhez hasonlító eszközt használnak. Így világos, szűrt főzetet kapunk, melyből nagyon tisztán kiérezhetők az aromák. Az ír kávét is érdemes megpróbálni, mely szintén új hullámos kávéból készül, gépi filterkávét összekevernek egy kis Bushmills whiskeyvel, hozzáadnak egy kis cukrot, majd a tetejére kis tejszínréteget tesznek. Így a teteje hideg, az alja pedig langyos lesz, isteni finom a koffein és az alkohol kombinációja. Nagyobbakat kell bele kortyolni.

 

                

                 Kiunyu filterkávé

 

Holland Chef áll a színfalak mögött

  A konyhai műveleteket egy holland chef tartja ellenőrzése alatt, minden évben 3-4-szer látogat el az országba. Nagy szakértője a holland sajtoknak és a magyar boroknak. A félbarna kovászos kenyereket, a pogácsákat, a croissant-okat, a kakaós és a diós csigákat a Józsi féle Pékműhely szolgáltatja. Évszakonként váltják az étlapot, figyelnek arra, hogy ne váljanak unalmassá. A megnövekedett vendégkörnek hála tervezik, hogy ezt az időt még rövidebbre, két hétre csökkentsék. Ketten dolgoznak a konyhán, teljes kihasználtsággal pörögnek, ezért igyekeznek a várakozási időt és a választékot is kissé megnyírbálni.

 

                

                  Füstölt harcsás omlett

 

 Legmeghökkentőbb, legpopulárisabb, legchefesebb

  A legmeghökkentőbb étel címét a füstölt harcsás omlett nyerte el, melynek íze rendkívül füstös, mégsem emlékeztet minket a halra. A legnépszerűbb ételek a háromszög alakú grillszendvicsek, melyekből teljes és fél adagot is kérhetünk. Én egy sonkás paprikachutney-s grillszendvicset ettem, de legközelebb szívesen megpróbálkoznék egy indonéz mogyoróvajas tojásossal is. És hogy mit ajánlott a chef? Indonéz, satay-szószos csirkegombócokat. Ezek mellett érdemes a korianderes csirkesalátát, a marokkói lencselevest és a mizolevest is megízlelni. Itt a vegetáriánusok és a vegánok is találhatnak kedvükre való ételeket.

 

               

                Sonkás paprikachutney-s grillszendvics

 

 Édes Sári édességei

  A házisütiket már a kezdetektől fogva Édes Sári műhelyében készítik és hozzák két naponta. Az Édes Sárit mindenki ismeri. A torták is izgalmasak, te ettél már pl. narancsos, rozmaringos tortát? A sütikínálatot fél éve bővítik a MudPie cukrászat cukormentes, illetve paleo és vegán édességei is. A Keletben odafigyelnek a különböző ételallergiákra, elkérhetünk egy táblázatot, melyben fel van tüntetve minden, amit tudnunk kell az alapanyagokról. És ha mindez nem lenne elég, havi rendeszerességgel kiállításokat, heti rendszerességgel pedig kulturális beszélgetéseket is szerveznek Kelet Kult néven. A lényeg a lényeg: itt a kávé a lényeg, de a kis bisztró konyha a kulináris igényeinket is kielégíti. Már csak az Espresso Tonic hiányzik az itallapról.

 

              

                Indonéz, satay-szószos csirkegombócok

 

                

                 Nagy a nyüzsi

 

                 

                  Impresszív személyzet

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr6212787642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) Balaton (5) balaton (1) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) Budapest (15) budapest (2) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása