"Nem azoknak szólnak az ételeink, akiknek a fogpiszkálója is ezüstből van"
Egy rőzsebajszos díjbirkózóból is válhat kedves, figyelmes vendéglátós borász. Az alsóörsi János Pince tulajdonosa 2012-ben vágott bele új szakmájába. Először a fenti pincén kezdett el dolgozni, majd a strand mellett nyitott egy udvarházat, mely most vendéglőként üzemel elsősorban (a második évben kibővültek egy teraszhelyiséggel, hétvégente nagy ramazzurikat csapnak).
Koncepcióként a közvetlenség, a vásárlóival való minél személyesebb kapcsolat kialakítása lebegett a szeme előtt. Ez nagyjából 2015- re forrt, burjánzott ki teljesen: a kezdeti hóbortból komoly vendéglátós egység született.
Itt a bor van reflektorfényben, az ételkínálatot a borokhoz igazítják. Lényegében a János Pince Udvarház egy borétterem, mely a borok promotálásának szándékával jött létre. A választék nem nagy, 15 féle étel, és 6 bor közül választhatunk (úgy tűnik a klasszikus csárdás stílus is átmenthető a jövőbe, egy picit megreformált változatban, minimalizált étlappal).
Ha egyszerű, házias parasztkonyhára vágyunk, itt ezt megkaphatjuk: vár ránk a birkapörkölt, a tarhonya, libacomb, paraszttál, és hasonló társaik. Hadd domináljon csak a vöröshagyma, a paprika, a paradicsom! Télen előfordul olyan is, hogy a disznóvágás után az udvarházban kapják szét és vágják fel a disznót, hogy ott helyben ki is süssék töméntelen pálinka társaságában.
A borok java része száraz, fehér, és reduktív eljárással készült, a vörösborok kapnak egy kis barrique-ot. Az ételek alapanyagait pedig csak és kizárólag a helyi kereskedőktől szerzik be, így biztosítván az eredetiséget (mirelit kizárva).
Két termőterületről származnak a nedűk (összesen 6 ha): Lovasról a Szürkebarát, és az Olaszrizling egy része, Balatonszőlősről pedig a Rizling másik fele, a Sauvignon Blanc és az Irsai Olivér. Boraik nem bonyolultak, de kitűnően ihatók és kifogástalan minőségűek. A Sauvignon Blancból azonnal visszaköszön a jellegzetes vágott fű illat. A Szürkebarát visszafogott, komótos, szép savgerinccel és komoly testtel. Mint ahogyan azt megszoktuk, szép lassan nyílik csak ki.
A János Pince borai nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, csak helyben megvásárolhatóak, így biztosítván a személyes kapcsolat fenntartását a vásárlókkal. Valóban nem bonyolítják túl a dolgokat: ízlik, vagy nem ízlik? Ennyi a lényeg, hogy legyen ízes, de ne brutális, legyen pikáns, de ne túl csípős.
Arra törekednek, hogy valahol találkozzon a saját és mindenki más ízvilága a kínálatban. Mindent ők főznek helyben, igyekezvén megadni a kultúráját az egésznek. Hagyományos jellegük ellenére igyekeznek lépést tartani a kor technológiáival, mindig modernebbek és naprakészebbek akarnak lenni. Idén például konyhát fejlesztenek, minden évben ugranak egy lépcsőfokot.
Ha egyszerűségre, és közvetlenségre vágysz, próbáld ki a János Pince Udvarházat Alsóörsön!
www.gasztropolita.blog.hu Szerző: Borr
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.