A közvetlenség paraszti bája: János Pince Udvarház
Gasztro élménytúra a Balaton északi partján VI.

"Nem azoknak szólnak az ételeink, akiknek a fogpiszkálója is ezüstből van"

 

  Egy rőzsebajszos díjbirkózóból is válhat kedves, figyelmes vendéglátós borász. Az alsóörsi János Pince tulajdonosa 2012-ben vágott bele új szakmájába. Először a fenti pincén kezdett el dolgozni, majd a strand mellett nyitott egy udvarházat, mely most vendéglőként üzemel elsősorban (a második évben kibővültek egy teraszhelyiséggel, hétvégente nagy ramazzurikat csapnak).

07_1.jpg

  Koncepcióként a közvetlenség, a vásárlóival való minél személyesebb kapcsolat kialakítása lebegett a szeme előtt. Ez nagyjából 2015- re forrt, burjánzott ki teljesen: a kezdeti hóbortból komoly vendéglátós egység született.

03_3.jpg

  Itt a bor van reflektorfényben, az ételkínálatot a borokhoz igazítják. Lényegében a János Pince Udvarház egy borétterem, mely a borok promotálásának szándékával jött létre. A választék nem nagy, 15 féle étel, és 6 bor közül választhatunk (úgy tűnik a klasszikus csárdás stílus is átmenthető a jövőbe, egy picit megreformált változatban, minimalizált étlappal).

  Ha egyszerű, házias parasztkonyhára vágyunk, itt ezt megkaphatjuk: vár ránk a birkapörkölt, a tarhonya, libacomb, paraszttál, és hasonló társaik. Hadd domináljon csak a vöröshagyma, a paprika, a paradicsom! Télen előfordul olyan is, hogy a disznóvágás után az udvarházban kapják szét és vágják fel a disznót, hogy ott helyben ki is süssék töméntelen pálinka társaságában.

04_3.jpg

  A borok java része száraz, fehér, és reduktív eljárással készült, a vörösborok kapnak egy kis barrique-ot. Az ételek alapanyagait pedig csak és kizárólag a helyi kereskedőktől szerzik be, így biztosítván az eredetiséget (mirelit kizárva). 

  Két termőterületről származnak a nedűk (összesen 6 ha): Lovasról a Szürkebarát, és az Olaszrizling egy része, Balatonszőlősről pedig a Rizling másik fele, a Sauvignon Blanc és az Irsai Olivér. Boraik nem bonyolultak, de kitűnően ihatók és kifogástalan minőségűek. A Sauvignon Blancból azonnal visszaköszön a jellegzetes vágott fű illat. A Szürkebarát visszafogott, komótos, szép savgerinccel és komoly testtel. Mint ahogyan azt megszoktuk, szép lassan nyílik csak ki.

05_2.jpg

  A János Pince borai nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, csak helyben megvásárolhatóak, így biztosítván a személyes kapcsolat fenntartását a vásárlókkal. Valóban nem bonyolítják túl a dolgokat: ízlik, vagy nem ízlik? Ennyi a lényeg, hogy legyen ízes, de ne brutális, legyen pikáns, de ne túl csípős.

  Arra törekednek, hogy valahol találkozzon a saját és mindenki más ízvilága a kínálatban. Mindent ők főznek helyben, igyekezvén megadni a kultúráját az egésznek. Hagyományos jellegük ellenére igyekeznek lépést tartani a kor technológiáival, mindig modernebbek és naprakészebbek akarnak lenni. Idén például konyhát fejlesztenek, minden évben ugranak egy lépcsőfokot. 

Ha egyszerűségre, és közvetlenségre vágysz, próbáld ki a János Pince Udvarházat Alsóörsön!

08.jpg

www.gasztropolita.blog.hu               Szerző: Borr

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr8912791632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) Balaton (5) balaton (1) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) Budapest (15) budapest (2) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása