Az instás ételfotózás 10 aranyszabálya

Úgy tűnik, az életfotózás életünk szerves része lett, új értelmet nyert az "az vagy amit megeszel" mondásunk is...  "Az vagy amit lefotózol?" :) S ha már fotózás, legyen az személyes vagy munkához kapcsolódó, íme 10 tanács a bonappetit.com-ról ahhoz, hogy a képeid minél menőbbek legyenek.

  1. A természetes fény a legnagyobb kincs, legjobb kellék, amit használhatsz, de tényleg. A legjobb, ha reggel vagy délután használod, a dél körül készített képen bizony nem ritkán kiégnek a fehérek, bárhogy is próbálsz utómunkázni.
  1. A szögekkel való játék ebben az esetben szinte teljesen felesleges. Amit csak lehet, próbálj felülről fényképezni, ez főleg a "lapos" ételekre vonatkozik. Amelyeknek magassága is van, azokat pedig oldalról fotózd, hiszen egy jófajta hamburger csak innen nézve igazán vonzó, ugye?
  1. A szögeknél is majdhogynem fontosabb szabály: posztolni szigorúan csak egyszer nap. A nyaralás alatt is csak egyet! :) 

  1. A filterekkel csak óvatosan, de ha megvan a kedvenc, érdemes folyamatosan azt használni. És ne feledd: a kellő mennyiségű élesítés, a kicsit feltolt kontraszt és a melegség óvatos lejjebb csusszantása csodákat tehet bármilyen képpel!
  1. Az a helyzet, hogy nem éri meg megkérni a barátokat, nyúljanak valamiért az asztalon, egész egyszerűen azért, mert tuti biztos, hogy látszani fog a megrendezettség (ez a fotózásban is egy külön ág, hidd el, nem könnyű megtanulni).
  1. A sötét (vagy életlen) képeket nem sok értelme van posztolni bizonyítandó, hogy abban a bizonyos étteremben jártál, hiszen megtörtént, a kép nélkül is tény.
  1. Ne lopd el mások más témában használt hashtagét! Ugyanakkor egy-egy jól választott hashtag, ami értéket vagy közösséget képvisel, mindenképp érdemes kitenni! És ha elég gyönyörű, az bizony #foodporn.

  1. Az igazság szép: ha már ott van az asztalon a Moleskine, ne tégy úgy, mintha csak úgy odapottyant volna... Érdemes szépen elrendezni a látványt, ami eléd tárult.
  1. A fagyi csak frissiben szép (és éles), ne hagyd megolvadni, amíg valami szép kis klinkertégla-fal előtt tartod! Ugyanez vonatkozik a kávéra is, amin a csodás latte art nem sokáig marad meg. Ha meg akarod örökíteni, azonnal kattints!
  1. Ne kívánd mások lájkját! Vagyis ne posztolgass ész nélkül, csak hogy minél több lájkot kapj. A minőség az instán is fontosabb, mint a mennyiség.

Mi, mint gasztroőrültek, elsősorban az ételek élvezetéért és nem a fotózásukért rajongunk. De be kell vallanunk, hogy egy-egy csodás tálalást vagy hangulatot muszáj megörökítenünk és persze meg is osztanunk a barátainkkal. Tehát ciki vagy sem, az ételfotózásnak szerintünk még mindig van létjogosultsága!

chefsof.JPG

foodandwine.JPG

ph.JPG

real.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr1011948345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) Balaton (5) balaton (1) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) Budapest (15) budapest (2) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása