Vissza az alapokhoz, avagy a covid19 kapcsolata a gasztronómiával

  A Korona vírus megjelenésének köszönhető gazdasági sokk első körben többek között a gasztronómia területét súlytotta a legkomolyabb mértékben, A vendéglátásban dolgózók még fel sem fogták, hogy mi zajlik körülöttük, és mire felocsudtak volna első elképedésükből, máris munka nélkül maradt nagy részük. Éttermek zártak be, mivel eltűnt, pontosabban karanténba vonult a közönségük,vagy korlátozták a nyitvatartásukat, ami sok esetben arra sem elegendő bevételt generál, hogy a fenntartási költségeket kitermelje. Vannak akik rögtön lehúzták a redőnyt, mert nincsenek tartalékaik ahhoz, hogy hónapokig finanszírozzák a költségeiket, miközben bevételt nem tudnak termelni. A szerencsésebbek próbálkoznak kiszállítással fenntartani magukat, bár véleményem szerint néhány vállalkozáson kívűl, akiknek a profilját idáig is leginkább ez a tevékenység határozta meg, ez leginkább csak marketing fogás, de talán a túléléshez hozzá segíthetheti őket is. Olyanok is lesznek, szép számmal, akik a hónapokig elnyúló válságot már nem fogják tudni átvészelni, és fel kell hogy adják majd megélhetési forrásukat, ami álltal kilátástalan helyzetbe kerülhetnek. A étterem tulajdonosok, rendezvény szervezők, catering szolgáltatók talán még megtippelni sem tudják, mikor lesz ismét megrendelésük, ami adhat némi reménysugarat a számukra.

ures_zseb.jpg

  Az elmúlt évek elkényelmesítettek minket, dübörgött a gazdaság, minden alapanyaghoz hozzá lehetett jutni, volt fizetőképes kereslet, és megrendelés annyi, hogy alig győzte mindenki teljesíteni az egyre nagyobb elvárásokat. Egyedül a munkaerő hiány jelezte talán csak a vendéglátás túlfűtöttségét, kitettségét a külső hatásoknak. A vendéglátással is úgy van mindenki kishazánkban, mit a focival, kivétel nélkül mindenki ért hozzá, és megvan a saját véleménye róla. A szakképesítés mint olyan, elvesztette az értékét, akinek valamennyi affinitása is ha volt a gasztronómiához, egy maga köré tekert kötény álltal percek alatt szakértővé vállhatott. Tisztelet a kivételeknek, akik kemény munkával, és kivételes érzékkel valóban maradandót alkottak ezen a területen, de számos kókler is a szakma részévé vállt az elmúlt időkben. De most itt van az igazság pillanata, és a gasztronómia világa lehetőséget kap arra, hogy új alapokra helyezze önnmagát. és kivívhassa régi dicsőséges fényét újra, mint amikor még megbecsült tagjai voltak a vendéglátósok a társadalomnak.

nyugati_resti.jpg

  Nem kell mindenkinek feltétlenűl újra értelmeznie a gasztronómiát. Sokszor elegendő lenne, ha csak tisztességes feltételekkel történnének a dolgok, a meglévő értékeinket ápolnánk, munkatársainkat megbecsülnénk, és megfeleő körülmények között alkalmaznánk. Nyúljunk vissza most az alapokhoz, alkalmazzunk ismét magasan képzett, őnnmagukra, és munkájukra igényes szakembereket, és aki nem való ebbe a közegbe, azt vesse ki magából a vendéglátós társadalom, ha a covid19 mellékhatása nem teszi meg. Ne hagyjuk, hogy az itthon maradt szakemberek is elszálljanak a szélrózsa minden irányába, aki marad meg újra kezdheti az egészet, még alacsonyabb szintről, mint amit valaha is gondolhattunk volna. Szeretném hinni, hogy eljöhet még ismét az a korszak, amikor a vendéglátás nem csak megélhetési lehetőség lesz, hanem ismét hivatássá vállhat, és a benne dolgozók emberöltőnyi tudást adnak át az ifjaknak, akik mint az anyatejjel magukba szívhatják ennek a szakmának a szeretetét, és az alapvető szabájait.

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropolita.blog.hu/api/trackback/id/tr9115584460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) Balaton (5) balaton (1) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) Budapest (15) budapest (2) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása