Utolsó kommentek:

Gasztropolita 2017.01.13. 11:51:40

@Akkor is megdöglesz ha a fára mászol: A járulékok növekedése alatt például a minimálbér emelkedést értettük, ahol a 2016-os bruttó 110.000 Ft-ról 2017-ben bruttó 127 500 Ft-ra növekedett. Ez nettóban a tavalyi 73 815 forint helyett idén 84 887. A vendéglátásban a dolgozók jelentős része minimálbérre van bejelentve, így ez egy jelentékeny többletkiadást jelent a helyet üzemeltetőnek.

Bejegyzés: Hol marad az árcsökkenés?

nick papagiorgo 2017.01.12. 16:12:51

"Ők azt mondják, rosszabbul jártak az áfacsökkentéssel, hiszen a korábbi években nem emeltek árat, mert a szupermarketek ajánlataival így is nehezen tudnak versenyezni, januárban viszont muszáj volt csökkenteniük."

Mert miért is volt muszáj csökkenteniük illetve miért is jártak rosszul?
Annyiért adja, amennyiért akarja, max nem veszik meg.
Illetve ha csökken rajta az áfatartalom, attól az eladó nem jár "rosszul". A vevő jár jól, az állam jár rosszul, az eladónak meg tökmindegy.

Ez tiszta hülyeség így.

Az éttermi áfacsökkentésről meg:
Aki nem azért jár bizonyos éttermekbe, mert finom a kaja, jó a kiszolgálás, nagyok az adagok stb. stb, hanem azért, mert csökken (-teni kellett volna) az ÁFát, az kb meg is érdemli.
Borravalóra többet ott hagy.

Az Onyxba kellene elmenni és ott reklamálni, hogy csökkent a csirkehús, a tojás áfája meg a vendéglátásé is, tehát a negyvenezer forintos menüsort legalábbis 38 ezerért kéne adni, vagy még kevesebbért :)

Bejegyzés: Hol marad az árcsökkenés?

Akkor is megdöglesz ha a fára mászol 2017.01.12. 15:55:53

Ez mekkora hazugsag mar a posztban hogy hiaba mer a jarulekok meg nottek

Mikozben a jarulek is csokkent

Undorito vagy

Bejegyzés: Hol marad az árcsökkenés?

victor vacendak 2017.01.06. 06:05:31

Csak az American Cuisine. A legjobb.

Bejegyzés: 5 gasztrofilm, amit látnod kell

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2016.12.03. 22:14:59

És főleg ne basszál be! Utolsó céges bulinkon egy kedves kolléganő ájultra itta magát.
Nagyon ciki volt.
Nem kellene ezt a dolgot erőltetni.

Bejegyzés: Így kerüld ki az év végi céges rendezvények aknamezőit

sutyerák 2016.12.03. 19:16:22

csapatépítés,mi? a főnökkel táncoló titkárnő lekérése úgy,hogy főnököt vállal odébb taszítom,-meg olyasmik,hogy főnök felesége meglátná a fotókat,akkor kikaparná a szemét. -nem való az egyszerű munkásembernek.

Bejegyzés: Így kerüld ki az év végi céges rendezvények aknamezőit

sutyerák 2016.12.03. 19:12:53

hát ja. a céges bulik jól sikerülnek,ha a főnökök is ott vannak. én inkább nem járok semmilyen céges bulira,-mert azt csak évek múlva is jajjistenem-ként emlegettem,ha eszembe jutott.-minden további nélkül:inkább nem

Bejegyzés: Így kerüld ki az év végi céges rendezvények aknamezőit

DFK 2016.11.01. 06:34:43

@Bambano: a beosztott mindenütt biorobot. Azt és úgy csinálja, amit a felettese mond.

Bejegyzés: Kérlelhetetlen helyett megalkuvó

Bambano 2016.11.01. 00:04:11

ó jaj, a kérlelhetetlen diktátor már kénytelen emberszámba venni a beosztottjait? és ez fáj?
hát öreg, így jártál, most jó sokáig ez lesz a sztenderd.

egyébként meg a magyar gasztronómiában nem változott semmi, csak a cocci klikket kitúrták mbt-ék, így most másik hátsót kell isteníteni és másik irányt kell másolni. nem lenne sokkal rosszabb a helyzet, ha mbt-ék nem csinálnak semmit.

Bejegyzés: Kérlelhetetlen helyett megalkuvó

bonebear · http://cinca.blog.hu 2016.10.31. 23:34:44

Miért baj, ha egy étel nem tökéletes, csak nagyon jó? Az az ipar, ahol ipari alapanyagokból állandó minőséget lehet csinálni egy gyártósoron. A főzés emberi tevékenység, a mezőgazdaság meg biológiai folyamat, mindkettő élő, s mint ilyen tökéletlen. Aki ezt nem tudja szó szerint lenyelni, az egyen instant levest, az állandóan ugyanolyan!

Bejegyzés: Kérlelhetetlen helyett megalkuvó

2016.10.13. 07:57:17

„Még mindig léteznek konferenciák, ahol előzetes regisztráció alapján lehet csak és kizárólag adott üléseken részt venni.”

Teljesen jogos elvárás. A konferencia is rendezvény, ebből adódóan kismilliárd vonzata van, ami a résztvevők számától függ (helyszín mérete, hangosítás/kivetítés módja, kaja, székek száma, stb, stb). Nem mindegy, hogy a 100 főre kalkulált konf-ra ad-hoc módon betódul 1000 ember (főleg az ingyenkaja miatt), és a zsúfolt tömeg, leöli az egész rendezvényt, illetve mindenki számára használhatatlanná teszi (rosszul szervezett benyomást kelt). Ugyanúgy gáz, ha egy nagyszabásúra tervezett konferencián végül pár ember lézeng. A regisztráció fő célja, hogy tisztában legyünk azzal, kábé hányan kíváncsiak az adott rendezvényre, és ehhez igazítsuk a rendezvény összes paraméterét.

„A nem látványosan figyelő, telefonjára hajló résztvevő talán épp egy igen fontos tweetet pötyög arról, hogy mennyire érdekes és fontos előadáson veszt épp részt.”

Nem hiszem hogy ezek a dolgok nem várhatnak az előadás utánig. Sosem értettem, mi értelme van tájékoztatni az egész világot arról, hogy éppen hol mit csinálok, mintha mind a 7 milliárd embernek kötelessége lenne tudnia róla. Ez talán amiatt van, mert nem érintett meg, ez az egész okos telefon korszak, ill. ezekre a tárgyakra még mindig csak céleszközként tekintek, nem életstílusként. Mindenesetre nagyon sok embert kiborít a folyamatosan, látványosan telefonjába mélyedő ember látványa, nem véletlenül. Egyrészt hordoz egyfajta érdektelenséget a külvilág számára, másrészt önmagában is idegesítő, (szimpla bunkóság) ha valaki egy pár órás rendezvényt sem bír ki anélkül, hogy a telefonját basztatná. Tiszteljük már meg embertársainkat, vagy adott esetben a rendezvény szervezőit azzal, hogy előadás közben odafigyelünk rájuk. Aki folyamatosan pötyög, annak nagy valószínűséggel fingja sincs az előadásról, következésképp feleslegesen szívja a levegőt ott. Én –konzervatív fazonként- a wifi korlátozással is egyet tudok érteni, bár jobban örülnék ha az emberek inkább magukat tudnák korlátozni. Nem internetkávézóba jöttünk, hanem okkal-céllal, okosodni, vagy fontos információkat megszerezni, ezért pedig nem áldozat néhány órányi offline mód.

„Miért kötelező azzal kezdeni, hogy mi hol található vagy hogy halkítsa le a kedves közönség a telefonját? „

Mert valakik számára ez nem evidens. Van aki először vesz részt ilyenen, és nem tudja, ill. van aki már sokadjára, de még mindig nem képes megtanulni.

„Bárki is az előadónk, ne feledjük, hogy a power point felett eléggé eljárt az idő”

Engem pl; ilyen helyeken a megszerezhető információ minősége-mennyisége érdekel, nem a tálalás és a külcsín. Erre pedig bármelyik progi alkalmas. Olyan ez, mint a látványos gyönyörű grafikával ellátott weblapok, amelyen kattingat jobbra balra az ember, minden mozog animálódik, a gép közben beledöglik hogy letöltse a weblapot, végül csak nem jutsz az áhított infóhoz hozzá, mert a készítőnek nem az volt a fontos, hanem a kápráztatás. Menekülök az ilyen helyekről, és keresek inkább olyat, ahol megszerezhetem az információt, legyen akár egy ókonzervatív plain text weboldal.

Bejegyzés: 10 ósdi rendezvényes szabály, ami mindenkit megőrjít

Lucifer Morningstar 2016.10.13. 07:18:50

Hubameg

Egyre szánalmasabbak lesznek ezek a felsorolós baromságok.

Prezi tetszett, miért is más ha az oldalról becsúszó "lófütyy bal felső nézetben" feliratot a kivetítőn a prézli tolja be a póverpont helyett?

Bejegyzés: 10 ósdi rendezvényes szabály, ami mindenkit megőrjít

Buchhalter 2016.10.02. 20:44:46

@AntiChrist: szerintem ez csak egy átmeneti hiszti,majd lehiggadnak.

Bejegyzés: Az étteremtulajdonosok űzték a szakácsokat külföldre?

2016.10.02. 18:50:21

@Buchhalter: Arra én is.
Per pillanat a legrosszabb a bizonytalanság, és az, hogy senki sem tudja, milyen következményei lesznek a kilépésnek.
A helyzet itt is egyre kiélezettebb: szinte hétről hétre drágább az élet (hol a tej, hol a kenyér, hol a hús drágább), sok helyen létszámstop van - például nálunk is. A problémákat úgy oldod meg, ahogy akarod.

Nem mellesleg érezhetően megváltozott az angolok egy jó részének a hozzáállása a külföldiekhez. Elég érdekes pillantásokat lehet elkapni az utcákon, ha nem angolul beszélsz. Azt látom, hogy főként a harsány és túlzottan is magabiztos lengyelek irritálják a briteket.

Én vidéken élek, egy kisebb megyeszékhelyen: még itt is érezhető a változás. Londonban vagy Birminghamben jóval neccesebb a helyzet.

Bejegyzés: Az étteremtulajdonosok űzték a szakácsokat külföldre?

Pöff 2016.10.02. 18:16:42

@Buchhalter:

Nem azt mondtam, hogy nincs rá szükség, hanem hogy nem életbe vágóan fontos.

Étterembe olyan emberek járnak akiknek van pénzük. nem maguk dolgoznak, hanem mások dolgoznak nekik.
Ha nincs másak dolgozzon nekik ...akkor pénzük se lesz.

Meg mi történik rosszab esetben? megy a mekibe meg a KFC-be
szóval kell, persze.
Amire van igény és megfizetik ott lesz is ember vállalkozás
Csak ott tartunk hogy kórhábna nicns orvos meg nővér
Gyártósorra ukránokat szerbeket meg mexikóiakat kell hozni. (mert a magyar cégvezető nem akar fizetni)

Bejegyzés: Az étteremtulajdonosok űzték a szakácsokat külföldre?

Buchhalter 2016.10.02. 17:53:34

@AntiChrist: kíváncsi leszek mi lesz ha a parlamentjük szigorítja vendégmunkások számát.Na akkor a munkaadók ott is vért pisálhatnak mint írtad.Én biztos nem megyek Angliába.Túl hideg és túl multi-kulti nekem.

Bejegyzés: Az étteremtulajdonosok űzték a szakácsokat külföldre?

2016.10.02. 17:30:25

Csak részben értek egyet a fentiekkel és a kommentekkel.

Odahaza anno konyhai kisegítőként kezdtem az ipart, még '96-ban, egy négycsillagos vidéki szállodában. Egy elég jól szituált, vidéki étteremből dobbantottam külföldre, 15 évvel később, üzletvezető-helyettes pozícióból. Több, mint öt éve élek és dolgozok az Egyesült Királyságban, szintén a vendéglátóiparban.
Mosogatóként kezdtem, jelenleg a harmadik itteni munkahelyemet koptatom, egy ideje helyettes éttermi igazgató vagyok egy nagy, négycsillagos hotelben, szóval valamennyire van rálátásom az itteni dolgokra is.

Először is kőkemény kapitalizmus van idekint (is). A munkáltató a bőrt is lenyúzza az alkalmazottról - angol, magyar, lengyel, litván, román, nem számít, hogy ki vagy. A lényeg a profit, és az egyre nagyobb profit érdekében az egyszeri alkalmazott bizony napi 10-12 órát gürcöl itt is. Ráadásul itt nagyon elterjedt az ún. split shift, azaz a napi, mondjuk 10 órás penzum két részletben való teljesítése. Mondjuk 7-12 és 18-23 óra között.
Itt is folyamatos gond a munkaerőhiány: a fluktuáció óriási, csapatot építeni nemigen lehet, folyamatosan vándorolnak, cserélődnek az emberek.
Főként az angol kollégák körében elterjedt, hogy munkakezdés előtt fél órával jelzik: nem tudnak bejönni. Ez még a jobbik eset: gyakorta nem is szólnak, csak egyszerűen "elfelejtenek" bejönni. Szerencsére ez a hozzáállás a mi fajtánkra (értsd: bevándorlók) nem jellemző.

A lengyelek aránya kiemelkedő (nem csupán a vendéglátásban): folyamatosan emlékeztetni kell őket, hogy ez Anglia, tehát a munkahelyen angolul beszéljenek, mert a lengyelül nem tudók részére kissé zavaró az állandó lengyel társalgás, különösen, amikor már a munkamenetet is így akarják megtárgyalni...

Sajnos egész Angliára elmondható, hogy ha lassan is, de biztosan romlik az általános helyzet. Egyre nehezebb munkát szerezni, a munkáltatók egyre inkább előnyben részesítik az angolokat, az árak folyamatosan emelkednek (nem csupán az ingatlanpiacon), átalakulóban van az ún. "benefit-rendszer" stb.
Hiába keres többet az ember: az arányokat kell nézni. Azt, hogy mit tud biztosítani otthon az ember, mondjuk havi nettó 250.000 Ft-bóll, vagy itt kint, havi nettó 1.200 fontból.
Itt igazán jó fizetésnek a havi nettó 1.800-2.000 font számít, de ezt még az angolok közül is csak elég kevesen érik el: ennyit pénzt nem vágnak csak úgy hozzá az emberhez.
És mindez nem csak a vendéglátóiparra igaz.
Szóval azért itt sem fenékig tejföl az élet.

Ami valóban pozitívum, hogy itt még csak nem is találkoztam eddig a feketézéssel: a munka bejelentett (nagyon elterjedt a részmunkaidő, minden szektorban), a fizetés pontosan és rendben érkezik. Ez természetesen rengeteg számít.

Mindenesetre aki boldogulni akar, és nem csak tizedmagával nyomorogni egy "shared-house-ban", annak dolgoznia kell keményen. Aki ráadásul még előre is akar lépni, annak meg itt is vért kell pisálnia. Cserébe nincs az a korrupció és urambátyám rendszer, mint otthon, de azért az ismeretség itt is sokat nyom a latba.

Bejegyzés: Az étteremtulajdonosok űzték a szakácsokat külföldre?

2016.10.02. 14:40:10

A közelmúltban beszéltem egy "sikeres magyar vállalkozóval", aki arra panaszkodott, hogy milyen nehéz embert kapni, és arra fiatalok már nem mennek lakatosnak, pedig az milyen jó lenne neki. Ez milyen rosszul van így, én is mi a bánatnak foglalkozok informatikával. Mennyire nincs jól az, hogy ezt megtehetik az emberek. Nem kéne engedni az embereket tanulni.

Arra, hogy a mostani munkámmal ~napi 8 órában, bejelentve többet kapok, mintha neki dolgoznék, annyit mondott, hogy így nem lehet gondolkozni.

Ezek tényleg azt hiszik, hogy az egész ország azért van, hogy őket segítse? :)

Bejegyzés: Az étteremtulajdonosok űzték a szakácsokat külföldre?

01234567 2016.10.02. 13:27:58

@pamut: "és ezt évtizedeken át szemrebbenés nélkül, könyörtelenül meg is tehette és meg is tette. " (idézet tőled :) )
És itt van a kutya elásva. Hogy tehette. Mert nem volt felette kontroll, sőt szinte hallgatólagos támogatást kapnak az államtól.És ez a politikusok bűne, és tudatos. Mert ha egy erős független szakszervezeti rendszer, és a munkavállalókat valóban kiszolgáló és védő állami hivatali szolgálat már a csírájában a kezdetekkor elfojtotta volna, a piaci versenyből kizárta volna az ilyen embernek nem nevezhető moslékokat ma nagyon más képet festene a magyar társadalom. De nem. Inkább ezeket hozta helyzetbe, támogatta, mára ez oda jutott a házi oligarcháik szinte mind ilyen sz.rjancsik (volt szerencsém látni az egyiket alkotni Pestimrén, állami megrendelésre) sőt már az állami munkahelyeken is visszaköszön ez a morál. Természetesen abban egyetértek veled, a ma síró magyar vállalkozók nagy része megérdemli, azt eszik amit sötét igénytelen hozzáállásukkal főztek, dögöljenek bele., a zöme megérdemli.

Bejegyzés: Az étteremtulajdonosok űzték a szakácsokat külföldre?

Hirdetés

Gasztropolita

Felmondtunk a rántotthúsnak! Ízek, trendek, események, a legújabb hírek egy helyen. Kövess minket a facebookon is! Ide írhattok nekünk: gasztropolitablog@gmail.com

Facebook oldaldoboz

Címkék

100% Balaton (2) 10 jel (1) adalékmentes (1) ajánló (18) aktuális (2) Augusztus 20 (1) Balaton (5) balaton (1) balatonfüred (1) bár (2) bemutatjuk (1) best of (1) Bocuse dOr (2) bor (4) Budapest (15) budapest (2) catering (2) cikk (4) csárda (1) csopak (1) desszert (4) EB recept (23) egzotikum (1) élelmiszeripar (1) esküvő (2) étterem (10) étteremteszt (1) Etyek (1) EURO2020 (23) fesztivál (10) fiatalok (1) film (1) forró (43) főzősarok (37) francia (1) furmint (1) galéria (2) Gasztroforradalom (8) gasztropolita (13) gasztrotrükkök (2) Gasztro élménytúra (4) gyerekek (1) gyorsétterem (1) hard seltzer (1) hedon (1) hírek (15) híresség (1) homola (1) india (1) indonéz (1) inspirációk (11) interjú (1) japán (1) jótékonyság (1) jótékonysági felhívás (2) karácsony (3) kávézó (1) keleties ízek (1) kelet kávézó (1) kézműves sör (1) kipróbáltuk (2) konferencia (2) könyvek (1) légli (1) Magyarország tortája (1) magyaros (1) mások írták (1) Michelin-csillag (2) mikulás (1) motiváció (1) Napraforgó torta (1) new wave (1) nyár (10) Olaszország (1) Ország tortája (1) paloznak (1) pesti istván (1) program (19) programajánló (4) programok (2) pulled pork (1) recept (9) rendezvény (7) rendezvényszervezés (7) rizling (1) sirha (1) söptei (1) sör (1) spárga (1) speciality kávék (1) szabályzat (1) szakácsruha (1) szendvics (1) szuvidolás (1) tanácsok (25) tea (1) tél (5) teszteltük (11) tippek (31) Törökország (1) trend (6) Ünnepi események (1) vélemény (3) vidék (1) vígmolnár (1) viper hard seltzer (1) Vomberg Frigyes (1) workshop (3) zöldség (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása